ИТН последна представи мерките си за преодоляване на инфлацията

Кой настоящ вицепремиер е бил шеф на политическия кабинет на министър от ГЕРБ, попита Станислав Балабанов

OFFNews 17 май 2022 в 20:42 3180 2

Любомир Каримански

Снимка Архив

В този час управляващите се събраха на коалиционен съвет в МС

"Има такъв народ" последни представиха противоинфлационните си мерки.

Минути преди коалиционния съвет тази вечер на влизане в Министерски съвет Любомир Каримански представи 11-те предложения на ИТН.

  1. 5% ДДС за газ, ток, вода и парно за всяко домакинство, потребено средно за миналата година;
  2. Намаляване на данъчната печалба със сумата на инвестицията в дълготрайни активи за текущата година;
  3. Освобождаване от корпоративен данък на стартиращи компании за първите три години, през които не са свързани лица;
  4. Предоставяне на възможност за ускорена данъчна амортизация на новозакупени активи;
  5. Въвеждане на необлагаем минимум в размер на 500 лв., считано от 1 юли;
  6. Диференцирана ставка на ДДС в размер на 5% за производители на плодове и зеленчуци, както и на биопроизводство от 1 юли за срок до 2 години;
  7. Диференцирана ставка в размер на 0% за производство на хляб и хлебни продукти за период до 2 години, считано от 1 юли;
  8. Диференцирана ставка на ДДС в размер на 5% за книги - постоянна мярка;
  9. Преразглеждане на всички договори за концесии в енергийния сектор, водоснабдяване и други със стратегическо значение за националната сигурност;
  10. Децентрализация на бюджетните приходи към общините - 2,5% от данъка общ доход да се насочат към общините, където се извършва независима икономическа дейност;
  11. От първи края на юни въвеждане на мълчаливото съгласие.

Любомир Каримански допълни, че първите два експертни съвета за противоинфлационните мерки са били общи и не е обсъждано нищо в конкретика. Вчера той обяви, че в петък се е опитал да представи в детайли идеите на партията си, но не му е била дадена думата. Ще представи мерките на коалиционния съвет и ще очаква разчет за необходимите суми за тях, какъвто е имало както за предложенията на ДБ, така и за тези на БСП.

Станислав Балабанов пък настоя "тези, които предават националния интерес на България, да ревизират позицията си". Той визира премиера Кирил Петков и външнополитическия му екип, които, според партията на Слави Трифонов, водят различна външна политика по казуса със Северна Македония. 

"Истината боли, особено когато се изрича свободно. Ако четете между редовете в поста на Слави Трифонов и потърсите и фактите, ще се убедите в истината, каквато е по отношение на конкретни личности като министри" -  с тези думи Балабанов коментира вчерашната публикация на Слави Трифонов и допълни:

"Кой настоящ вицепремиер е бил шеф на политическия кабинет на министър от ГЕРБ? Кой депутат от "Продължаваме промяната" беше член на младежкия ГЕРБ?", попита риторично той.

Балабанов обвини министър Даниел Лорер, че „безцеремонно” е излъгал с определения и грозни нападки по отношение на поста на Трифонов, който показвал истината. „Нали вървяхме срещу конкретния модел, когато се назначаваха роднини по министерствата. Какво се случва в този момент”, попита Балабанов.

Владислав Панев от ДБ заяви, че ще настояват помощите по мерките да бъдат разпределени справедливо. Той настоя и за реформи в икономиката и енергетиката.

"Не просто компенсации, а реформи", настоя той.

Депутатът от ДБ се обяви срещу намаляването на ДДС за хляба, поискано от БСП.

Той допълни, че по-голямата част от мерките са обсъждани в коалицията. Панев обясни, че ДБ няма да представя нови предложения, каквито се появиха от всички останали партии в коалицията от вчера до днес. ПП представи нови идеи вчера, БСП по обяд, а ИТН тази вечер.

Мартин Димитров отговори на обвиненията на ИТН, че партии в коалицията си приписват мерки, заложени в коалиционното споразумение, визирайки прага за регистрация по ДДС. По думите му няма нищо лошо в това мерките да се прилагат от всички. Панев пък допълни, че предложението за необлагаем минимум от 500 лв. е заложено в предизборната програма на ДБ. По думите му обаче точно тази мярка в момента е проинфлационна.

От "Демократична България" отказаха да коментират казуса със Северна Македония, защото съветът тази вечер е за икономически мерки

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

Блейк7

18.05 2022 в 08:11

Ха, Sashk тук ще те подкрепя. ИТН играят постоянното обидено другарче, само че в тази геополитическа обстановка няма кой да ги чака да минават през пубертета.

2005

1

офф0

17.05 2022 в 21:39

това не е преодоляване, а жалък опит за смекчаване
аман от тия селяндури, не могат ли да замълчат, като не знаят какво да кажат