Интерконекторът е завършен и в него има газ от юни, но служебните министри не го видяха

Георги Ангелов 11 август 2022 в 19:23 19877 20

Газовата връзка Гърция-България в района на Комотини

Снимка БТА/Минко Чернев

Газовата връзка Гърция-България в района на Комотини

Всички строителни работи по интерконектора са завършени, а газ в тръбите има от средата на юни. Това се казва в позиция на компанията, която изгражда газовата връзка между Гърция и България, след вчерашното посещение на обекта на служебното правителство. Фактите изложени от ICGB са противоположни на изявленията на министрите от служебния кабинет.

"Не открихме газ в интерконектора, а неприключили строителни работи", каза вчера служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който извърши инспекция на територията на българската част на Междусистемната газова връзка с Гърция.

От компанията подчертават, че интерконекторът, който може да обезпечи почти изцяло вътрешното потребление на природен газ на България с договорен на под пазарните цени газ от Азербайджан, е на финален етап от реализация.

Вчера експертът по енергетика Васко Начев показа снимки от посещението на кабинета в които се вижда, че в манометрите на тръбите има налягане.  

От компанията посочват, че се надяват на съдействие от институциите за въвеждането на съоръжението в експлоатация.

Ето какво гласи позицията на ICGB:

"Компанията ICGB, която развива проекта за междусистемна газова връзка между Гърция и България, входира в Министерството на регионалното развитие и благоустройството актуализирано предложение за въвеждане на етапност на изпълнение на оставащите дейности до старт на търговската експлоатация на съоръжението.

Към настоящия момент всички основни строителни дейности по реализация на проекта са завършени, а от средата на юни всички съоръжения са загазени и тествани успешно с реални количества природен газ. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения – седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са завършени и технически изправни, което е установено както от строителния надзор на проекта, така и от редица проверки и тестове, проведени в последните месеци. Към днешна дата всички 182 км и прилежащите съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара. Тече изпълнението на съпътстващи дейности, които нямат пряко отношение към експлоатацията на интерконектора, но са част от заложените дейности по проект.

С оглед максимално скорошното въвеждане в търговска експлоатация на IGB и ускоряване на административните процеси, необходими за издаване на Акт 15 и Акт 16 за територията на България и еквивалентните разрешителни за Гърция, компанията внесе към МРРБ необходимите документи за обособяване на етапи на оставащата част на строителните работи. Основната цел е всички необходими за старт на търговската експлоатация дейности да бъдат приоритетно извършени в етап 1, което да позволи навременен старт на преноса на природен газ по интерконектора. Всички останали дейности, които не са пряко свързани с експлоатацията на съоръжението, са обособени в самостоятелен етап. Те ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението.

В етап 1 като най-приоритетни дейности са включени: изпълненото вече строителство на газопровода и наземните съоръжения, както и тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др.

Сред обособените в отделен етап дейности са: довършване на полагане на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на път към ГИС Стара Загора.

Всички посочени дейности са част от ангажиментите на гръцката фирма AVAX, която изпълнява договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода. Строителят е подал към ICGB информация, индикираща края на месец август за завършване на дейностите от етап 1, което ще позволи бързо въвеждане в експлоатация на газопровода. Това включва и приоритетно завършване на автоматизираната (SCADA) система за управление на газопровода.

ICGB продължава да работи активно по изпълнение на необходимите изисквания за получаване на Разрешение за ползване и съответните разрешителни за Гърция, като комуникира и съдейства напълно на всички институции, които имат ангажимент към този процес. Всички усилия остават насочени към максимално скорошното въвеждане на газопровода в търговска експлоатация, като основният стремеж е това да се случи още преди старта на предстоящия отоплителен сезон.

Интерконекторът, който може да обезпечи почти изцяло вътрешното потребление на природен газ на България, е на финален етап от реализация. С оглед скорошното въвеждане в търговска експлоатация на съоръжението, ICGB разчита на активно и целенасочено институционално съдействие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

23

dolivo

13.08 2022 в 22:44

при бедно население, няма как да сработят заменките към газ или пелети

виж има едни хубави печки двойно камерни , които изгарят мн добре катрана и други вторично летливи частици, сиреч сажди

Бг изобретение, изнасяме ги за европа тези котелчета, сертифицирани

Тях трябва да подаряваме/субсидираме, а не да тормозим хората да минават на скъпо гориво

-490

22

EA Trash

12.08 2022 в 18:08

"индустриален отпадък лепилен" може би имаш в главата вместо мозък, а келепира е само за наивници и за жената.

-490

21

EA Trash

12.08 2022 в 17:55

Като забранят твърдото гориво ще горя гуми и инспектори!

2073

20

Johnny B Goode

12.08 2022 в 14:48

Еврото, ама ти вЕрно ли си изпаднал до там да се отопляваш на пелети? А аз си мислех, че специален кадър като теб трябва да има собствен интерконектор от Газпром.

2073

19

Johnny B Goode

12.08 2022 в 14:45

Еврото, говорих с администраторите на сайта. Прав си, инсталирали са специален AI модул за теб. Следи те докато пишеш, и ако напишеш нещо умно изтрива атоматично всичко.
Предполагам, че грандиозното ти его е поласкано от специалното внимание.
P.S. Модула го били иснталирали и за Бай Пешо Пернишки и Красимирчо, ама при тях не бил сработвал още.

22547

17

dolivo

12.08 2022 в 11:55



пиши повече, да си платиш и пелетите, господин псевдо-атлантик

цапат същото както и дървата, ако не и повече, защото има в тях и индустриален отпадък лепилен

единствения келепир от тях е, дозиране автоматично, да не ходиш посред нощ да ти мръзне гъза.