Алексиев провери интерконектора: Газ не открихме, има неприключило строителство

OFFNews 10 август 2022 в 16:35 5253 4

Алексиев

Снимка БГНЕС

Вицепремиерът Христо Алексиев.

Не открихме газ в интерконектора, а неприключили строителни работи. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който извърши инспекция на територията на българската част на Междусистемната газова връзка с Гърция.

"Знаете, че това е абсолютен приоритет и за служебното правителство, и за кризисния щаб. Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по приключването на неговото довършване. Огледахме всички локации, които са проблемни и критични. Набелязали сме решения. Строителят трябва да подготви график. Държавата е мобилизирана, за да помогне за приключването на този проект”, посочи той.

По думите му има един голям проблем, който остава нерешен.

„Той е свързан със скадата (системата за събиране и обработка на данни), която управлява целия интерконектор. Без приключване на тази скада - той няма как да работи. Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи”, обясни Алексиев.

Министърът на транспорта подчерта, че се прави всичко възможно газовата връзка да бъде завършена до началото на отоплителния сезон.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който също участва в инспекцията, беше категоричен, че проверките на строителните дейности на интерконектора ще са всеки ден.

"ДНСК в региона ще проверява всеки ден както строително-монтажни дейности се извършват. На практика надзорникът ще получи буквално офис в ДНСК, за да може с директора на ДНСК да събират всички документи", подчерта той.

Според него в момента този обект изглежда като луксозна сграда с мебели, но до нея няма достъп и ток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

4

Анализи

10.08 2022 в 20:24

Ясно е, че резидента, пардон президента е наредил Газпром и това е. Този министър очевидно говори глупости. Къде очаква да види газа в джоба си ли или да извира от газопровода. Вече ни идва малко много от глупости и национални предатели.

2099

3

Mateevk

10.08 2022 в 20:14

Приключване на довършването... и така вече колко години? Дайте сега да запретнем ръкави и да довършим приключването, после пак да приключим довършването и т.н. за радост на престъпната московска шайка.

1855

2

Чосър

10.08 2022 в 16:43

Добре де, пиленце мамино шарено, имате цял кризисен щаб, а чакате строителят да си направи график. Честно ли?