Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

Ясен Дараков: Дистанционният вот е единственият вариант да се увеличи броят на гласуващите българи в САЩ

Ясен Дараков Последна промяна на 01 март 2021 в 11:35 2259 0

Снимка bTV

Тази година предварителният интерес към изборите в България е повишен, но е малко вероятно да произведе по-голяма от обичайната активност в самия изборен ден. По-големият интерес изглежда идва от големия брой подадени заявления предимно във Великобритания, които вече не са в Европейския съюз и там ще има ограничения. Но не само там.

Две седмици преди края на срока заявления за гласуване са подали повече наши сънародници в САЩ в сравнение с предишните избори. В САЩ, както и в другите държави извън ЕС, има ограничения от закона до 35 секции и ако това не се промени, българските власти ще трябва да избират къде да разположат секциите.

САЩ вече имат опит с избори по време на пандемия и то в най-големия ѝ пик, така че тук има практики, които нашите власти могат да приложат. Но най-активната група избиратели, по-възрастната част от емигрантите, все още се страхуват от COVID-19, независимо че намаляват случаите и 1,8 милиона души се ваксинират всеки ден. По темата за ваксините българите са разделени и тук, както цялото общество, но наблюдаваме по-голямо доверие в институциите и личният пример на българските лекари и медицински сестри, които се ваксинираха тук, помага.

Рекордната активност на българските гласоподаватели в САЩ досега е била близо 10 хиляди подадени бюлетини при общност, която по проучвания на BG VOICE е около 400 хиляди души. Новите играчи сред партиите, например Слави Трифонов, будят допълнителен интерес към темата парламентарни избори в България като цяло. На референдума, който той инициира обаче, имаше огромни опашки пред избирателните секции в Чикаго и на други места, но в края на деня общият брой подадени бюлетини беше толкова, колкото и предишни години. Единственият вариант повече българи в САЩ и в чужбина да участват в изборния процес в България, е някаква форма на дистанционно гласуване – електронно или по пощата. Това са възможности, за които мнозинството от българите в чужбина настояват от години. Още повече, че дистанционното гласуване има дълги традиции в САЩ, независимо че беше поставено под съмнение на последните американски избори от поддръжниците на Доналд Тръмп (според всички институции и съдилища в страната без никакво основание).

Българите, които отидат до урните в САЩ, традиционно гласуват почти наравно за управляващата партия (на местата с повече работещи в производствения сектор и услугите) и за различните десни обединения (в районите със служители в големи компании, ИТ сектора и финансовите институции). БСП и ДПС са много далеч назад в предпочитанията им.

Ще следим с интерес вота за партията на Слави Трифонов, която, също като ГЕРБ, се налага като лидерска партия, както и новата „Републиканци за България“ – със силно чикагско присъствие и заявка за реформи, които пряко касаят българите в чужбина.

В BG VOICE традиционно правим мащабно отразяване на изборите още отреди десет години. Ще покрием вота в Северна Америка и чужбина с десетина камери и екипи в най-големите избирателни секции. Ще имаме и студио в НДК. Благодарение на технологии като виртуална реалност, тъч скрийн и много други, ще имаме възможност за над 30 живи връзки и ще ги използваме, за да включим и български политолози, които работят в американски университети и изследват политическите процеси в Родината и на Балканите – техният поглед ще бъде наистина различен и интересен. Ще се чуе и гласът на нашите сънародници от различни социални групи в Америка – защо са отделили от времето си, за да гласуват, каква промяна търсят и кое би ги върнало в България. Несъмнено сред очакванията им ще чуем вече до болка познати неща - да се създадат правила, които да важат за всички и за чието спазване да има свободни институции, които да следят – полиция, прокуратура, съд. Видяхме как в САЩ, когато институциите работят, те са способни да спрат дори и президент, който иска да подмени изборния резултат. Когато съдебната система работи, това не е възможно. Затова и основните надежди са насочени към установяването на работеща правосъдна система и еднакви правила за всички.

Ясен Дараков е издател и главен редактор на най-четената българска медия зад граница, BG VOICE, която наскоро отбеляза 10 години на американския пазар. Дългогодишен кореспондент на bTV, за кратко и на NOVA, в Америка и Канада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови