И Манолова, и Пенчев обещаха да работят за правата на гейовете

Симона Костадинова Последна промяна на 23 юли 2015 в 17:05 2251 11

И двамата кандидати за обществен защитник на републиката - депутатът от БСП Мая Манолова и досегашният омбудсман Константин Пенчев - обещаха, че ако бъдат избрани за поста, ще работят по темата за правата на хомосексуалните.

Това стана ясно по време на изслушването на кандидатите за омбудсман в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. Очаква се един от двамата да бъде избран за обществен защитник на републиката другата седмица.

"Имат ли права ЛГБТ? Имат, разбира се. Какво мога да направя аз, за да бъдат уредени правата на тези хора? Бога ми, ще бъде много трудно. Аз мисля, че трябва да се инициират дебатите от омбудсмана, да се заговори за това", обясни Пенчев.

Манолова, от своя страна, беше много по-обрана в изказването си, но обясни, че и според нея е редно да се повдигне темата за правата на гейовете.

"Това са проблеми на малцинствата. Всеки омбудсман би трябвало да помага на малцинставата. Но той трябва да взима отношение по конкретни казуси, а това е голяма тема. Тя трябва да дойде отдолу, от хората. Трябва да има дебати, за да се разбере дали тези хора искат да имат такива права", обясни депутатът от БСП.

Изслушването на двамата кандидати пордължи около час и половина. Пенчев беше представен пред комисията от депутата от Реформаторския блок Корман Исмаилов, тъй като именно реформаторите го предложиха за втори мандат. По думите му Пенчев е доказал достойнствата си.

Константин Пенчев призна, че номинацията му в последния момент го е изненадала и се е притеснявам да не бъде употребен.

Манолова пък беше представена от зам.-председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. Според него Манолова е с "нова целеустременост" и има перфектна професионална подготовка. Мерджанов подчерта, че по време на кабинета "Орешарски" е създала съвет за консултации с НПО-та, която обаче беше силно критикувана от обществото.

По време на представянето си, а и в отговорите на въпросите към тях след това, Манолова и Пенчев имаха и други допирни точки във вижданията, които изложиха. Двамата бяха единодушни, че не трябва да се събарят незаконни постройки, ако семейства, който живет в тях нямат къде другаде да жиевят. Те обещаха да се борят и с дискриминацията и престъпленията от омраза.

Те бяха на едно мнение и по друга тема - че институцията на омбудсмана трябва да се реформира и той да бъде натоварян с повече функции.

Пред комисията Пенчев подчерта, че за 15-те минути, които са му дадени няма как да изложи вижданията си и всичко, което е свършил за мандата си. Той обяви, че за изминалите 5 години се е срещнал с 2000 - 2500 души в приемната си.

"Като казвам 2500, казвам, че аз съм говорил с тях, здрависал съм се, изслушвал съм ги", заяви той.

Той каза още, че не е играел пасивна роля, а е инициирал реални промени, въпреки че имал ограничени правомощия. Успял да се пребори за премахването на много такси, които били незаконни. По негово искане е бил закрит дом за деца, който бил в ужасно състояние и нямало как децата да живеят в него. 

"Включително мога да се похваля, че идеята за зоополиция не е на "Господари на ефира", а е на омбудсмана", каза още Пенчев.

Той каза още, че по време на неговия мандат институцията на омбудсмана е станала разпознаваема сред хората и е придобила авторитет. 

"За едни съм омбудсман, за други съм боцман, за трети - просто Пенчев, но хората знаят какво е институцията, която представлявам и как може да им помогне", каза Пенчев.

Манолова пък заяви, че защитата на слабите е нейна кауза още откакто е била дете и изреди каузи, които е защитавала през годините.

"Изминаха точно 10 години, откакто влязох в политиката. Равносметката на тези години в политиката ме накара да съм тук днес", обясни Манолова, като подчерта, че ако тя бъде избрана за омбудсман, няма да има значение в коя партия е била, защото "човешките проблеми нямат цвят и не са нито леви, нито десни".

Тя заяви, че ако бъде избрана, смята да промени начина, по който функционира институцията. Според нея общественият защитник сам трябва да ходи при хората, а не да чака те да идват. Щяла максимално да се възползва от възможността да се самосезира, искала институцията да стане активна - щяла да направи постоянно действащи приемни на различни места в страната и в тях да назначи представители на институцията.

Омбудсманът трябвало да излезе от ролята на "гара разпределителна" между институциите и хората и трябвало да има правото да възлага свои собствени проверки.

Според Манолова не е вряно, че омбудсманът няма правомощия и хората могат само да му се жалват. Затова тя иска да изпълни всички функции на институцията със съдържание. Тя каза, че омбудсманът има право да присъства на всички решения от обществено значение - например на събранията на енергийния регулатор, когато се решават цените на тока.

"Ще ме виждате в ромските гета, на полето, в болниците, в парламента. Ако бъда избрана за омбудсман, не бързайте да се разделяте с мен", заяви Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2015 в 23:11

Гейовете в 1 популация са 15 - 30 %.
Безработните в 1 нация са 13 %.
ДА ВИДИМ КОИ СА МАЛЦИНСТВО !?

25.07 2015 в 01:05

Ужасно интересен анализ, който си личи още от заглавието. Изглежда, за да ти обърне омбутсмана в България внимание на книга трябва да си или гей или бездомно куче.Други проблеми у нас за медиите няма. Относно защита на собственост и права като личност, търсете европейските институции и то само ако попадате в категориите гей или бездомно животно.

25.07 2015 в 00:29

Боже, при последното изречение ми затракаха зъбите от ужас! Само на принцеса Даяна и майка Тереза в едно дано няма шанс да се прави Мая Манолова. Потрес! И тогава трябва да си изхвърля всички комуникационни средства. Но не вярвам да се отърва от безочливата посредственост, нарекла се Мая Манолова. А с лъжкиня-омбудсман ще ударим дъното.

24.07 2015 в 10:16

не, брех.

нямат същите права. ако една хетеросексуална двойка се бракосъчетае, придобива правото ан онаследяване на имуществото не партньора при смърт. хомосексуалните нямат право на това. ако единия от хетеросексуално семейство попадне в болница, другият има право на информация за състоянието на половинката си. хомосексуалните нямат право и на това. начини да се заобиколят проблемите има, въпроса е дали е редно? точно това води до опорочаване на Правото, до ситуации като описаната в статия тук наскоро случка, при която единият от хомосексуалната двойка осиновява другия - за да могат в случай на нужда да се възползват от именно тия права. и да, това е неприемливо.

все пак бракът не е просто церемония, и не бива да се свързва със сексуалността - отдавна не живеем във време, в което е нужно да сключиш брак за да правиш "законен" секс.

а колкото до задълженията - те са същите като на хетеросексуалистите. и се изпълняват в същия обем....

24.07 2015 в 00:28

А бе малоумник хората няма какво да ядат,къде да живеят какво да работят,как да си вземат заплатите от работодатели мушеници,тоя тръгнал да се занимава с педалите,о аз забравих тоя търси електорат те в Парламента половината са такива вярно се е ориентирал,сладка хапка лаене без отговорности.

23.07 2015 в 23:48

От какви точно права са лишени или просто имат същите като всички останали и това е крайно неправилно?

23.07 2015 в 20:51

Eми ЛГБТ-аджиите имат ПРАВО НА ТРУД и на МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ.

Те си ги имат тея право открай време. Трудът прави човека свободен.

И също лечението трябва да е БЕЗПЛАТНО.

23.07 2015 в 19:06

Оппаа, интригата се засилва, закономерно възниква въпросът ще може ли Манолова, като в оня виц, да разплаче Пенчев като му покаже топките си. Според мен с много малко няма да и стигне грамажа.

23.07 2015 в 17:49

Това е основният проблем на България - правата на гейовете. Браво!