Манолова официално е кандидат за омбудсман

Симона Костадинова 15 юли 2015 в 11:56 4141 11

Червената депутатка Мая Манолова официално е кандидат за омбудсман на републиката. Предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание.

Това обяви депутатът от БСП Атанас Мерджанов пред журналисти в Народното събрание. Той каза, че все още няма внесени други предложения.

Манолова е номинирана за поста от своите съпартийци от парламентарната група на БСП, а предложението е подписано лично от председателя на партията Михаил Миков.

Според социалистите е добре постът на обществен защитник да бъде за опозицията в Народното събрание. Затова Манолова била много подходяща, тя имала и опит в работата с неправителствени организации и защитата на човешките права.

Мерджанов отрече това да е вътрешнопартийна чистка и призна, че Манолова най-много ще липсва на парламентраната група на БСП.

Кандидатурата на червената депутатка беше подкрепена от неправителствени организации, които дори внесоха искане в Народното събрание именно Манолова да бъде избрана за омбудсман. Сред подкрепящите я са Институтът за модерна политика, гражданско движение ДНЕС, Центърът за защита на правата в здравеопазването и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите.

Самата Манолова също многократно даде заявка, че би приела да бъде кандидат за поста.

Днес изтича срокът за подаване на предложения за нов омбудсман. Кандидатите можеха да се предлагат от парламентарни групи и отделни народни представители.

Получените предложения, заедно с документите към тях, ще бъдат публикувани на сайта на Народното събрание. След това кандидатите ще бъдат изслушвани пред комисията по вероизповеданията на открито заседание.

Новият омбудсман ще бъде избран от Народното събрание с тайно гласуване.

Мандатът на досегашния омбудмсан Константин Пенчев изтича на 20 октомври. Неговият наследник би трябвало да бъде избран от народните представители преди редовната ваканция на парламента. Той даде заявка, че иска да остане на поста и втори мандат, но явно все още никоя от политическите сили не го е номинирала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!