Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Христо Иванов не отрече, че Демократична България ще има три министерства

OFFNews 08 декември 2021 в 18:20 4562 3

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов не отрече, а индиректно потвърди пред бТВ, че Обединението ще има три министерства. 

На въпрос дали Надежда Йорданова е предложението на ДБ за министър на правосъдието Иванов каза: "Да, това е едно име, което можем да лансираме и да застанем зад него. Или например новосъздаденото министерство на електронното управление - Божидар Божанов. Това са експерти с огромен авторитет. И Екоминистерство - Борислав Сандов, като Зелените ще решат кого да излъчат". 

Така съпредседателят на Демократична България индиректно потвърди това, че коалицията ще получи три министерства.

Засега: Демократична България с три министерства

На въпрос защо няма да бъде министър Иванов отговори, че при толкова трудна коалиция е добре политическите лидери да направят крачка встрани. "Нагласата е да участваме в кабинета по-скоро с експертни фигури. В този смисъл и аз, и генерал Атанасов решихме да стоим малко назад и да не товарим конструкцията с твърде голяма политизация", допълни той. 

"Изглежда сме близо до финала на преговорите, но понеже става дума за много сложен процес не мога да кажа колко точно близо сме. Но се надявам съвсем скоро страната ни да има ново правителство. Форматът е на двустранна база и това има своята логика - всяка партия, при всички разлики между нас, влиза в преговори да даде подкрепата си на мандатоносителя. Аритметика е безжалостна наука и той няма мнозинство да състави свой кабинет", заяви още той.

По думите му това е неизбежната конфигурация, която може да не ни харесва и да поражда въпроси от най-различно естество: "Но тя решава фундаменталния въпрос, ако искаме да имаме ново правителство. Тази конфигурация трудно ще възпроизведе безпроблемно функциониращо управление, но решава няколко важни неща: най-накрая България да има управление, да има структурирано мнозинство и да не се разчита на гласовете на ГЕРБ и ДПС".

Според Иванов това е начинът да бъдат оставени в политическа изолация, "защото ГЕРБ и ДПС са носители на най-високата концентрация на корупция и на модела на корупцията".

Съпреседателят на Демократична България посочи още, че мнозинството ще бъде обединено около необходимостта за рестарт на съдебната власт и шансът това да стане в следващата година е от изключителна важност:

"Трябва да се реши фундаменталния проблем на политическата криза и на въпроса как и при какви условия се упражнява властта - дали има напълно безотговорни, защото са си приятелчета с главния прокурор и си пишат с него и други, срещу които той може да бъде използван като бухалка, или най-накрая в България властта ще се упражнява чрез институциите, публично, отговорно и еднакво за всички".

Относно промяната в КПКОНПИ, която от Продължаваме промяната искат, Иванов обясни, че Комисията изглежда едно добро място, от което да се започне рестартът и където по-лесно може да се смени ръководство. "Докато не рестартираме прокуратура и докато не намирам начин да я освободим от нейното ръководство, което не е достатъчно, винаги ще бъдем обречени да търсим алтернативни институции, които да свършат работа", добави то.  

За бъдещия редовен кабинет с министри на Продължаваме промяната, Демократична България, БСП и Има такъв народ той заяви, че всички да са внимателни в тази сложна конструкция от различни партии. От думите му стана ясно, че към момента работната концепция е да има 18 експертни съвета.

На въпрос има ли идея да се закрие Държавната петролна компания, която да строи държавни бензиностанции, Иванов посочи, че това е очевидно, че трябва да се бъде закрита, както и че се надява никой да се не съпротивлява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

6

fishcake1

08.12 2021 в 22:38

Направи си сам, много си на зор.

2210

3

fishcake1

08.12 2021 в 21:15

Да, скрили са ти коментара, защото искат да те репресират политически, а не защото пишеш като каруцар.

 
X

Подкастът на OFFNews