Засега: Демократична България с три министерства

Георги Ангелов 03 декември 2021 в 17:36 17909 1

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Демократична България по всяка вероятност ще получи 3 министерства - на екологията (Борислав Сандов), на правосъдието (Надежда Йорданова) и на електронното правителство (Божидар Божанов). За ДБ е и вицепремиерският пост по климатичните промени. Има две версии за това кой ще го получи - според едната е екоминистърът Борислав Сандов, според другата - Зарица Динкова. 

Такива са договорките към днешна дата, но могат да се променят до края на другата седмица.

За министър на правосъдието е готвена Надежда Йорданова, която е опитен юрист. В речта за откриването на парламента Христо Иванов, който е председател на Демократична България в парламента, няколко пъти намекна за името ѝ, казвайки, че "има надежда", че съдебната реформа ще бъде направена. Той даде знаци и за другите министерски постове, казвайки, че въвеждането на електронно управление ще бъде друг от приоритетите на „Демократична България“ и че ДБ ще има принос в опазването на българското природно наследство като основа на икономическата трансформация и високото качество на живот.

За бъдещ министър на екологията източниците ни от ДБ сочат съпредседателят на “Зелено движение” Борислав Сандов. 

За министър на електронното правителство или както бъде назован постът фаворит е IT експертът Божидар Божанов, който беше ресорен съветник в кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова и като такъв беше двигател на процеса и автор на част от законите и наредбите за електронното правителство.

До днес на обяд Зарица Динкова е била най-вероятният избор за вицепремиер по климата. В по-късните часове на деня нещата клонят към това Борислав Сандов да е и вицепремиер по климата, а Динкова да си остане зам.-министър на външните работи. 

Така “Да, България” и “Зелено движение” вероятно ще имат по двама представители. ДСБ няма да представят хора за министри, като така ще избегнат вътрешни драми, че се коалират с БСП. Може обаче да получат лостове за управление на служби и ключови агенции

Всички партии, участващи в преговорния процес - ДБ, ИТН и БСП, отказват да обсъждат имена, като посочват, че мандатоносител са Продължаваме промяната и ако има нещо за казване, ще бъде казано от тях. Днес Кирил Петков отказа да обсъжда имена и заяви, че първо трябва да бъде обсъден, редактиран и подписан коалиционният договор. Към този момент договорът е 180 страници, като всяка работна група- от 18-те, е дала по 10 страници. Петков изрази надежда, че договорът ще е факт след седмица и тогава чак ще се говори за имена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

03.12 2021 в 18:56

Офнюз, айде спрете с тия кьорфишеци дето взехте да ги хвъляте за здравей-здрасти и си запазете си реномето на що годе нормален новинарски сайт. Малко на жълто взехте да залагате напоследък.