Главният секретар на МВР е освободен заради полицейското насилие на протестите (обновена)

OFFNews 16 май 2021 в 13:23 6698 1

Полицейското насилие при протестите миналото лято е мотивът за уволнението на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, става ясно  от съобщение в секцията за правна информация на сайта на Министерския съвет.

В него се посочва, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да освободи Иванов заради нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

По време на протестите са били допуснати грешки от организационен и тактически порядък.

Става дума за действията на вътрешното ведомство от 2 септември м.г., когато напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и са допуснати сблъсъци. При тях пострадаха хора с агресивно поведение, но също така и мирно протестиращи граждани и журналисти.

В правителственото решение от петък е посочено, че главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици.

Вечерта в края на работната седмица президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Ивайло Иванов от поста.

Ето пълния текст с мотивите на служебния премиер Стефан Янев:

Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото.

Като висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира, организира и контролира основните дейности в Министерството на вътрешните работи и да отговаря за изпълнението им. Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото.

За охрана на обществения ред при протестните действия в гр. София са включени сили и средства от различни структури на МВР. При неутрализиране на протеста служителите на МВР допуснаха грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци. Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти. Случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР намериха отзвук и бяха отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации. Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие.

Като висша професионална длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици – формираното негативно отношение към органите на МВР по повод на действията им при неутрализиране на провокациите по време на протестите. Като утежняващи обстоятелства се явяват обществената значимост на заеманата от главен комисар Ивайло Иванов длъжност и несъответствието на неговото поведение с характера на вменените му от закона задължения за борба с престъпността и опазване на обществения ред. При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР е нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти, което е основание за прекратяване на правомощията му на основание чл. 36, ал. 6, т. 6 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

На основание чл. 36, ал. 3, ал. 6, т. 6 и ал. 7 от Закона за Министерството на вътрешните работи Министерския съвет предлага на Президента на Република България да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, и за освобождаването му от длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови