ГЕРБ си присвои референдума, задава нов въпрос

17 октомври 2012 в 13:31 2635 2

Искра Фидосова Снимка: БГНЕС
Искра Фидосова Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ предлага нова формулировка на въпроса за референдума за АЕЦ "Белене".

Председателят на правната комисия Искра Фидосова обяви, че коректният въпрос трябва да бъде: "Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

От ГЕРБ определиха внесеното предложение от БСП за провеждане на референдум като противоконституционно и манипулативно, защото съдържало два въпроса. Първият - за това дали да се развива атомната енергетика в България, а вторият е за конкретен проект.

Искра Фидосова коментира, че има опасност резултатите от референдума да бъдат обявени за противоконституционни. Затова от ГЕРБ предлагат допустим въпрос по Конституция, като от днес започва инициатива за провеждане на референдум по същата тема за развитие на атомната енергетика, но с формулиран правилно въпрос, който ще бъде разгледан на утрешното заседание на правната комисия. Фидосова заяви, че правилният термин е ядрена енергетика, защото в българското законодателство навсякъде се говори за ядрена, а не за атомна.

"Не знам колегите юристи от БСП откъде са го взели, не знам какви атоми им плуват в главата. Може би са ползвали и са заимствали като термин от една фирма, която е скандално известна през последните години, с която се занимават в момента две комисии, а именно "Атомстройекспорт" по отношение на нейното участие в проекта "Белене", коментира Фидосова, цитирана от БНР. 

ГЕРБ не са против провеждане на референдум, но с конкретна формулировка на въпроса, каза шефката на правната комисия. Ако вникнете във въпроса така формулиран от нас - с нова ядрена електроцентрала, ще разберете, че за друга не се говори, освен за "Белене", допълни още тя.

Правителството е съгласно да се проведе референдума за АЕЦ „Белене", но иска промяна на въпроса. "Ние заставаме твърдо зад референдума за АЕЦ „Белене". Настояваме БСП да махне думичката, която прави текста противоконституционен, да го формулират като изграждане на нова ядрена централа", съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на закритото заседание на Министерски съвет.

"За всички българи е ясно, че става въпрос за „Белене", така че - не е нужно да се говори. И „атомна" не може да бъде. Трябва да е „ядрена", защото е така по смисъла на закона. Така че сме готови в тази посока да действаме. Затова като приключим тук, Цветанов ще отиде до парламента да им каже още веднъж какво е нашето решение", коментира Бойко Борисов.

ГЕРБ се опитват да откраднат референдума, като предлагат да се промени въпроса. Позицията е на депутатите от левицата. Социалистите събраха подписка с питане:„Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене". „Нека се решат тези народни представители от ГЕРБ да обявят, че подписите на над 700 000 българи нямат значение за тях, че тези хора са неграмотни, не си познават интересите, не знаят какви са интересите на България и затова те се опитват да ги формулират. Ако са искали да правят референдум с такъв въпрос имат право да го индикират, имат си необходимия брой народни представители, да са го направили", каза депутатът от левицата Петър Димитров. По думите му сега фактическата ситуация е друга - „негово величество суверенът си е казал мнението и то по този въпрос".

В началото на седмицата президентът Росен Плевнелиев заяви, че не изключва възможността да сезира Конституционния съд (КС) във връзка с референдума за АЕЦ “Белене”. Коментарът дойде след последните консултации с парламентарно представените партии, които не доведоха да консенсус как да бъде формулиран въпросът за народното допитване.

“Не обявявам моето окончателно решение, но все пак в хода на консултациите останаха сериозни съмнения. И имаме различни позиции. Някои казват, че имаме противоконституционност, други казват, че въпросът, който е зададен, е в синхрон със законите и Конституцията. Не получихме общо съгласие и не се обединихме около консенсус за въпроса – такъв, какъвто трябва да бъде”, коментира в понеделник Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!