ГЕРБ не искат само хартиена бюлетина: Район 'Чужбина' падна, секции извън страната ще се разкриват по-трудно

Йорданка Веселинова 16 ноември 2022 в 17:08 8303 6

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Десислава Атанасова - вносител на предложенията за район "Чужбина"

Район "Чужбина" няма да има, а разкриването на секции извън страната ще става по-трудно. Това решиха депутатите в парламентарната правна комисия, приемайки две от предложенията на ГЕРБ-СДС.

По предложение на ГЕРБ, макар и само теоретично, заложеният изборен район "Чужбина" бе премахнат. Борбата за такъв започна миналата година в 45-ото Народно събрание. Тогава бе създаден район "Чужбина", като целта бе след преброяването да се определят мандати и така от гласовете на българите в чужбина да зависят няколко депутатски места (през 2021 г. се говореше за два - б.а.)

Днес с наглед невинната редакция на Десислава Атанасова, гласяща, че "територията на страната се разделя на избирателни райони", район "Чужбина" бе премахнат. Впрочем, това предложение е извън обхвата на текстовете, които трябваше да са само за връщането на хартиената бюлетина. В началото на заседанието обаче по предложение на председателя на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ, всички предложения влязоха за разглеждане, макар и да бъдат недопустими.

От ГЕРБ предложиха още необходимият брой декларации за разкриване на секция извън България да бъде увеличен от 40 на 100. Мирослав Иванов от ПП възрази на тази идея и определи това предложение като "грозно" и като начин за ограничаване на права на българските граждани. Той прогнозира, че така ще спадне избирателната активност. Според Иванов така ГЕРБ искат да ограничат правото на глас в районите, в които партията на Бойко Борисов губи, а ПП печели. (На последните избори резултатите извън страната отредиха първото място на ДПС - 31,80%, а второто на ПП - 22,28%. ГЕРБ-СДС се нареди чак на пето място с едва 9,86%.)

Предложението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. ПП, "Български възход" и "Демократична България" бяха "против", а депутатите от "Възраждане" се въздържаха. (Това гласуване е изненадващо, особено с оглед високия резултат на партията на Костадинов извън страната. Партията се нареди на трето място с 14,47% или 24 814 гласа.)

Да, ама не: Избирателните списъци няма да се пипат

Асен Василев и група народни представители от "Продължаваме промяната" поискаха от избирателните списъци да бъдат вадени лицата, които не са пребивавали на територията на страната през последните шест месеца преди провеждането на съответните избори. На това предложение веднага възрази Десислава Атанасова от ГЕРБ, която заяви, че именно ПП ограничават права. От партията на Кирил Петков и Асен Василев ѝ отговориха, че права не се ограничават и се позоваха на второто предложение на ПП, според което тези лица могат да се допишат към списъците, ако на датата на изборите са в страната. В крайна сметка предложенията бяха отхвърлени.

Подвижна избирателна секция - да, но декларацията да се пише пред членовете на СИК

От "Продължаваме промяната" направиха опит да ограничат манипулациите при гласуване с подвижна избирателна секция. По този начин могат да гласуват хората в болница, под карантина, с ТЕЛК или настанени в друга специализирана институция. След изборите миналата есен Бойко Рашков, който от служебен стана редовен министър на вътрешните работи, обяви, че в Кърджали са открити повече подвижни секции, отколкото в София, както и че има хора, които не знаели, че са подали декларация за гласуване. Спорът между Рашков и ДПС продължи и в 48-ото НС.

Очаквано срещу това предложение възрази Хамид Хамид от ДПС, който заяви, че ако се приеме това предложение, то времето за гласуване ще се удължи твърде дълго, а това може да доведе и до удължаване на изборния ден, не с час, а с повече. Изненадващо обаче предложението мина.

Промени в ЦИК

Бе прието предложението на "Възраждане", според което членовете на ЦИК се увеличават от 15 на 25. Освен това в състава на Комисията ще влизат представители на всички парламентарно представени партии, които следва да бъдат отразени на пропорционален принцип. Съставът на ЦИК следва да се променя след провеждането на парламентарни избори.

От БСП подкрепиха предложението за увеличаване на състава на ЦИК, а от ДБ се обявиха срещу идеята за смяна на състава на ЦИК след всички избори. Според Надежда Йорданова това би означавало ЦИК да се политизира, а съставът ѝ да се сменя на всеки 4, 5 или 7 месеца. 

И двете предложения бяха приети. Бе подкрепено и предложението на ГЕРБ-СДС, с което бе закрит и Общественият съвет към ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1321

13

4rnor

16.11 2022 в 21:05

Разбирам, че си толкова лингвистично скопен, че и фиктивни персонажи, като Ходор, са по-кохерентни в изказванията си.

С други думи, че не съм сигурен, че имаш когнитивния капацитет да разбереш първото изречение - Толкова си празен от съдържание, че е в пъти по-вълнуващо да съзерцаваш съхнеща боя, от колкото да четеш лунатичното ти бръщолевене.

1321

11

4rnor

16.11 2022 в 20:22

Няма да ти се обяснявам от какво разбирам и от какво не. Но мога да кажа едно. Както не е нужно да разбирам от "интернет" (както ти, малоумно, го постави) за да е очевидно, че ти идва в повече, така и не е нужно да съм психиатър за да знам, че не си пиеш флуфеназина :)

1321

9

4rnor

16.11 2022 в 19:56

Не го знам тоя щастлив месар къде го сънуваш, но ти си типичен пример, че в домовете за хора със специални нужди, трябда да ви поограничат малко интернета :)
 
X

Подкастът на OFFNews