Галъп интернешънъл: БСП на косъм пред ГЕРБ. 60% искат оставка и избори

OFFNews 17 септември 2020 в 15:49 11381 3

Снимка Галъп интернешънъл

БСП изпреварва с незначителна разлика от 0,2 на сто ГЕРБ. Ако изборите бяха днес, двете партии щяха да са с изравнени шансове за победа, а в парламента със сигурност биха влезли общо пет формации - БСП, ГЕРБ, Има такъв народ на Слави Трифонов, ДПС и Демократична България. Изгледи да бъдат в следващо Народно събрание  имат 7 формации. Ввете със шанс са Обединени патриоти (2,7%) и формацията на Мая Манолова (2,2%). 

Това показва социологическо проучване за нагласите у нас на "Галъп интернешънъл", актуално към първата половина на септември.

На открит въпрос "Ако изборите за Народно събрание бяха сега", за коя партия или организация бихте гласували" 13,5% от анкетираните са посочили БСП, 13,2% - ГЕРб, 8,3% - "Има такъв народ", 7,6% - ДПС, а 5,2% - Демократична България.

Подкрепата за протестите се затвърждава

Затвърждава се подкрепата за протестите, посочват авторите на изследването. Блокадите не се одобряват от анкетираните. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на двете основни формации остават изравнени. Идеята за нова конституция обърква, но голяма част от обсъжданите конкретни предложения са автоматично харесани. Няма голяма динамика спрямо изследването, проведено в разгара на протестите преди месец, са изводите на социолозите.

Алтернативата: Не гласувам или избирам Слави

Остават валидни изводите, уловени в изследването на агенцията в предходния месец: в кризата, двете основни партии търпят ерозия и са с изравнени сили, а публиката се е преориентирала или към негласуване (29,4% от всички имащи право на глас), или към декларативния отговор „не подкрепям никого“ (общо 6,8%) или към нови опции като Слави Трифонов (8,3% от имащите право на глас), е друг извод от проучването. Голяма част от „Не подкрепям никого“ в самия изборен ден обаче най-вероятно ще се превърне в отказ от гласуване. ДПС традиционно се мобилизира в месеци преди избори (7,6%), а ОП (2,7%) частично са преодолели шока от пика на протестите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в следващо НС. ДБ (5,2%) и формацията на Мая Манолова (2,2%) остават на високите нива, постигнати в пика преди месец, но засега не продължават „нагоре“. Влизането на мрежата на Манолова ще зависи от работата до изборите, докато ДБ изглежда сигурен участник в НС. Така изгледи да бъдат в следващо Народно събрание отново имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни. 

БСП е по-мобилизирана

Новото обстоятелство е, че БСП (13,5% от имащите право на глас) като че ли изглежда малко по-мобилизирана от ГЕРБ (13,2%) – в социологически план двете числа на практика значат едно и също, но проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ. Това се дължи вероятно на факта, че теренът на изследването улавя ефектите на големия протест от 2 септември, който носи щети на ГЕРБ. Вероятно има и известен ефект на непрестижност. Изследването няма как да улови ефектите на вътрешнопартийния избор в БСП. Няма как да улови и последните ефекти на вчерашната акция, свързана и с Мая Манолова, в Народното събрание, коментират още социолозите

„Воля“ (1,8%) е близо до основния пакет. С чувствителни резултати, макар и под 1%, са и формации като „Движение 21“, „Атака“, „Възраждане“ и др. Анонсът за влизането на някои малки формации при Манолова може да се окаже важен фактор за „Изправи се.БГ“. Ще трябва да мине още време обаче преди общественото мнение да почне да свързва Мая Манолова, например, с Татяна Дончева и др. С десети от процента се ползват проекти като тази на Цветан Цветанов, но там е възможно да има т.нар. „скрит вот“.

Оставка или не

Конкретното искане за оставка на правителството и бързи избори се споделя от 59% от пълнолетните българи. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% подкрепят, а 43% не подкрепят.

Мнозинство от 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят.

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Няма съществена промяна в доверието към институциите спрямо изследването от предходния месец. Спадът при правителство и парламент не е продължил, макар те да остават на достигнатите в миналия месец ниски нива на доверие – този месец съответно 21% и 15%.

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото. Слави Трифонов има 30% доверие. Хората от „Отровното трио“ все още имат сравнително ниска разпознаваемост, макар че тя расте. На ниската разпознаваемост се дължат и наглед не толкова високите нива на лично доверие за тримата – в диапазона между 11 и 16%.

Най-различните лансирани досега идеи за конституционни промени срещат подкрепа, понякога автоматична. Трудно е да се очаква широка осведоменост у населението – тук по-скоро става дума за инстинкти. Ниското доверие в управляващата прослойка личи и в това, че всички идеи, свързани с намаляване на мандати, срещат особено одобрение.

Личи слаба информираност по правни теми, например. Самото искане за нова конституция също предизвиква объркване – тук отговорите вече са повлияни и от конкретната ситуация, а не са принципни. Все пак, идеята за Велико народно събрание като че ли по-скоро среща малко повече инстинктивно одобрение, в сравнение с неодобрението (макар най-чувствителен да е делът на онези, които не могат да преценят). Премахването на института на ВНС, например, среща по-ясно неодобрение. Последното означава, че ВНС по навик се възприема като нещо важно. Съвсем друг въпрос е доколко респондентите са наясно с конкретни измерения на темата.

Ограничението за еднополови бракове се оказва една от най-широко споделяните идеи, наред с т.нар. образователен ценз, увеличаване на президентските правомощия, военна служба и др.

Изследването е част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията и е проведено между 3 и 11 септември 2020 г. сред 807 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12315

3

denislav

22.09 2020 в 19:51

Прекрасно!!!!
Цял живот мечтая да ме управляват Корнелия Нинова и Слави Трифонов...
Българския народ наистина е малък, но за сметка на това, изключително прост.
Да са ви честити и протестите, и изборите!

2400

2

Андрешко

18.09 2020 в 20:30

в последните 30 г. Галъп и Червен Колю нямат дори приблизително вярна прогноза ... а това, че са питали 807 бабички през Позитано изобщо не е меродавно... Ама щом се радват на цифрички - да си арчат парите със здраве по Голф игрищата ;)

2910

1

П

17.09 2020 в 16:53

Напоследък червените, начело с Курнелия, почнаха много да манипулират хората, да яхват протести, да водят разговори с пенсионери, да се застъпват за Хиполенд и да са критични към ББ и явно има ефект...но много Ви моля, хора не забравяйте!!! ГРОБ или БКП все същия кочан. Не се подавайте на такива евтини залагалки. БСП краде точно толкова колкото ГЕРБ! И ако трябва, скрийте личните карти на вашите възрастни роднини, който след почти век не се научиха, че тази партия изби интилигенцията на България, за да може да живее комунизма и корупцията. Никой от тази партия никога не е правил и няма и да направи разлика между социалдемокрация и комунизъм. На бай Тошо шофчорчето и партията работят от години заедно ;)
И моля Ви, даже и да залитнете по тази псевдо-предизобрна кампания на червената Лелка, прочетете нещо на Вапцаров и се замислете защо е бил разстрелян. Ако пък и това не ви убеди, то тогава си пуснете филма на Андрей Паунов
"Проблема за комарите и други истории"...излет до Белене също!