Енергетиците и управляващите се разбраха: Въглищните централи няма да затворят (обновена)

Споразумението обаче още не е подписано от част от миньорите, блокадата на магистрала "Тракия" край Стара Загора продължава

Ружа Райчева 03 октомври 2023 в 18:48 7889 10

Денков дава брифинг след целодневната среща

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Денков дава брифинг след целодневната среща

След почти осемчасово обсъждане управляващите и част от протестиращите енергетици и миньори се споразумяха за териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил. Бе решено въглищните централи да не затварят, а пазарът ще определи докога ще работят. 

На закрита от медиите среща синдикалистите и правителството изработиха общо споразумение за териториалните планове. От бранша настояват те да бъдат променени, защото се опасяват от загуба на работни места и срив на енергийния сектор поради липса на алтернативни мощности.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" са подписали споразумението, но отделни представители на миньорските синдикати - не. Затова не е ясно дали блокадите на всички места в страната ще паднат, уточни Денков. 

Споразумението не е подписано от представителите на мините, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Синдикалистите от мините, членуващи в КТ "Подкрепа" и тези от КНСБ не са се подписали. 

Блокадата на автомагистрала "Тракия" край Стара Загора засега продължава.

"Слави избяга като бъзливец". Пеевски крещи на Тошко Йорданов на срещата с миньорите (видео)

След срещата министър-председателят Николай Денков съобщи, че е било постигнато споразумение въглищните централи да не затварят, а пазарът ще определи докога да работят. Той каза, че процесът на преговори с енергетиците, който е прекъснал на 30 септември, е бил подновен днес.

Всичките искания на енергетиците са били обсъдени и сега има крайно споразумение, подписано от основните участници в преговорите.

Според Денков първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища.
По думите на премиера има нужда от базови мощности, така че да е стабилна енергийната система и да няма проблеми с тока в България.

Той обясни, че разговорите са били дълги, защото трябва хората, от една страна, да разберат, че грижата я има, а от друга страна са изискванията на ЕК. "Не може да стане точно по техния начин, но може да стане по различен начин", коментира Денков.

По думите му целта е една - топлоелектрическите централи да работят толкова дълго, колкото им позволява пазарът. Той обясни, че само един от синдикатите не е одобрил и ще го занесе на протестиращите за обсъждане, но не уточни кой.

Денков е на мнение, че има разнобой между различните участниците в протеста на енергетиците. Част от организациите са казали, че спират протестите, другите - че ще спрат, когато се гласува споразумението.

Утре в комисията по енергетика ще се обсъди споразумението, а после евентуално ще има извънредно заседание на НС

Премиерът похвали ГЕРБ, които били “много конструктивни” в хода на дискусията.

Според Десислава Атанасова (ГЕРБ) най-важното е, че е било намерено решение. Тя обясни, че може още утре да има извънредно заседание, на което да се гласува споразумението. Ако председателят на Народното събрание Росен Желязков не го свика, точката ще влезе в дневния ред в четвъртък.

Теменужка Петкова от ГЕРБ посочи, че те винаги са защитавали позицията, че въглищните централи са "стожер на енергийната сигурност" в страната и че преходът трябва да бъде плавен.

Докато течеше заседанието в социалните мрежи изтече проектът на споразумението, който съдържа следните седем точки:

1. Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни електропроизводствени мощности като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и национална енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход (срок до 31.12.2023 г.);

2. Министерския съвет изпълнява решенията на НС за работата на ТЕЦ "Марица Изток" 2 чрез преговори с представители на Европейската комисия относно недопускане в дългосрочен план на прекратяване или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. МС се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят в съответствие с европейското и националното законодателство (срок до 31.10.2023 г.); 

3. Изработване на проект на енергийна система на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори, паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план за енергетика и климат. Очакваните разполагаеми маневрени и базови мощности на въглища - не по-малко от 1000 МВт до края на 2035 г. (срок до 30.11.2023 г.); 

4. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони (срок до 31.12.2023 г.); 

5. Категорично отпадане от териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони (срок до 31.10.2023 г.); 

6. Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица Изток" 2 (срок до 31.03.2024 г.); 

7. Предприемане на необходимите действия за изготвяне на проект на закона за енергийния преход (срок до 31.12.2023 г.). 

Утре на заседание на енергийната комисия в парламента текста на споразумението ще се прецизира. Не е ясно дали всичките са били одобрени, Николай Денков не уточни какво точно е записано в споразумението, освен че въглищните централи няма да затварят административно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

10

Far Rider

04.10 2023 в 10:51

До 2021! От цялата дрис.ня която си наклепал стана ясно, че си част от "енергетиците от ТЕЦ-овете".

-295

9

Vitorio

04.10 2023 в 00:20

Атмосферата на Земята се състои от азот (около 78%), кислород (около 21%), аргон (около 0,9%) с въглероден диоксид(0.04) и др.
Кога ще почнат да преподават в софийският университет ГеоИнженерство?
Срам ме е от простотията на модерните млади хора, всичко в мисленето им е бинарно и програмирано, сякаш в главата имат светофар който ги превръща в някаква форма на лустросани зомбита, без капчица собствена мисъл и разсъждение!
ПВУ не беше ли за възстановяване след пандемията, как така само за зелена енергетика, квоти, и въглероден отпечатък става въпрос, нещо за здраве няма ли да дадът?
Твърдо съм за спиране на пушаците от самолетите, не защото са CO2, просто остават металически привкус...писна ми от прах в очите!
Данък въглероден отпечатък няма да плащам, пък каквото и да си плануват сектантите на новото нормално!

1905

8

2021

04.10 2023 в 00:00

Продължение от по-долу: ".... въобще плащат милиарди евро някой да изразходи тока ...
Отделно, че соларите малко, така, вечер спират да работят и някой трябва да ги компенсира в производството и тоя някой е ТЕЦ...
(и същия ТЕЦ общо взето трябва да работи на празен ход цял ден щото не се пуска от ''днес за след малко''...)
Тоест - плащаме за едно и също нещо (да имаме ток) два пъти...
Отделно колкото повече ВЕИ има толкова повече ТЕЦ ще дънят в режим на готовност да ги заместят ако се появи облак или мръкнало...
Затова и колкото повече фотосолар и вятърни паркове се появяват - толкова по-скъп ще става тока, а накрая и въобще може да стигнем да го няма... (ел. системата ще се срине).
Целия ''зелен преход'' е една голяма ала-бала, чиста измама и фанатично сектантство!"

1905

7

2021

03.10 2023 в 23:59

Алтернативата според мен е АЕЦ и адекватни бълг. политици извличащи най-добрата полза от условията на ЕС. Ето компетентно мнение от мрежата:
"Не е това проблема (да, има истина в това, че изнасяме евтин ток, а българските купувачи не могат да се вредят за него, но това са борсови изкривявания).
Проблема, е че фотоволтаиците и ветрогенераторите са непостоянен и несигурен източник на ел.енергия (т.н. ''върхова'') или опростено казано - произвеждат кога си иска, колкото си искат...
Ако са малък процент от генерацията, системата ги изравнява относително безпроблемно.
Но те стават все повече и нещата лека - полека излизат извън контрол (в цяла Европа).
Вече имаме и в България нулеви цени на електроенергията по обед когато соларите започват да генерират силно. И не! Това не е добра новина (че нещо станало ''безплатно''...). Това означава че енергийната система ПОДАРЯВА на някого ток, за да не гръмне...
В Германия и в ''напредналите с ВЕИ страни'' (където имат огромен процент солари и вятърни

-1395

6

Гьорче2

03.10 2023 в 22:29

Как така ще блокират Магистралата толкова ВРЕМЕ!??! Имаме ли Държава или Какво!? Да не са САМО тия да РАБОТЯТ в България, егати Тарикатите, 36 000 ЛЕВА и Образование, Ценз, Работа ГАРАНТИРАНА!!?? Абе що не си таковат на Таковата,, егати СПЕЦИАЛНИТЕ ГОСПОЖИЧКИ! Цяла България ще им става ЗАЛОЖНИЦА и ще им ПЛАЩА МАСРАФА, на Някои и по 40, 50, че и 60 000 ЛЕВА ей така ВЪЗДУШНИ, от Другите РАБОТЕЩИ от ДЖОБА!!?? Че то къде ще му излезе края така!!?? Слаб и Мек Денков, и Групата Му!

-1395

5

Гьорче2

03.10 2023 в 22:20

По темата, ако се бяха разбрали нямаше да са на Тракия! А Денков е СЛАБ, да разгони агиткажиите, ако се бият с Полицията, нека арестуват колцина и да видят, видим кои са какви са тези ФЕНОВЕ с ФУТБОЛНИ ПЛАКАТИ?

Bad Horse искам да се Извиня, преди те обърках с "Edin Slep", който РЕКЛАМИРА СЪВЕТСКОТО ЗНАМЕ и много крайни и двустранчиви коментари, и наистина е Хибрид според мен и то пт най Мазните, и после ми затриха профила, но пак казвам изобщо не ставаше въпрос за теб, хрешка на езика, няма да ти правя комплименти.

2073

4

Johnny B Goode

03.10 2023 в 20:35

Очакваме в скоро време протести :

- На тютюнопроизводителите. Да им се гарантира, че населението ще продулжи да пуши и те ще имат работа
- На гробарите. Да им се гарантира, че с това нямаляващо население нама да останат скоро без работа.
- На полицаите. Да им се гарантира, че ще има протести, и няма да останат без работа.
- На военните заводи. Да им се грантира, че войната в Украйна няма да спира.
- и т.н. и т.н.

Надяваме се правителството да се справя все така професионално с всички бъдещи протести.
На останлите в територията - честито.

12407

3

Bad Horse

03.10 2023 в 20:33

Пазар? С въглеродни индулгенции влизащи в цената? Хааа-ха-ха! Насадиха миньорите на пачи яйца. Ядрената енергия винаги ще е по-евтина.

И ще имаме ли възможност потребителите да си определяме микса, както е в Европа? Ако не, за какъв пазар говорим? Има ли пазар, 95% от хората ще изберат най-евтината енергия.

1000

2

Ендевър

03.10 2023 в 20:00

Споразумението от страна на протестиращите е подписано от синдикатите на ТЕЦ Бобов дол, ТЕЦ Брикел, Мариците. Ха познайте за първите два ТЕЦ-а:
1. На кой "честен частник" са?
2. Направете си извод кой всъщност стои зад "спонтанните" протести и блокади?
3. Кой "честен частник" ще захлеби на гърба на работниците и на всички нас?

9347

1

Анализи

03.10 2023 в 19:32

Денков е изключително способен, умен и добър управленец. БРАВО.
 
X

Да помогнем на украинските деца!