Четвърти час буксува срещата между управляващите и енергетиците

Опозицията неканена се появи, само БСП ги няма. Бойко Борисов също отсъства, въпреки заявката си

Ружа Райчева 03 октомври 2023 в 14:14 1633 1

Протестиращите енергетици пристигат в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Протестиращите енергетици пристигат в парламента

Вече 4-ти час текат преговорите между протестиращите енергетици, миньори, синдикати и правителството относно териториалните планове за справедлив преход към зелена енергия на въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил. 

Срещата се провежда при закрити врата в Народното събрание.

За пети пореден ден днес енергетици и миньори блокират възлови пътни точки в страната. От сектора са против публикуваните от Министерството на енергетиката (МЕ) териториални планове за справедлив преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил. От бранша настояват териториалните планове да бъдат променени, преди да бъдат в внесени в Европейската комисия, защото се опасяват от загуба на работни места и срив на енергийния сектор поради липса на алтернативни мощности.

Средствата, заделени във Фонда за справедлив преход за Перник, са 92 милиона евро, за Кюстендил - 122 милиона евро, а за Стара Загора са близо милиард - 963 милиона евро. В териториалните планове се прави анализ на последствията от драстичното покачване на парниковите емисии. В плановете се говори за изграждане на "зелени източници на енергия", както и за обучение и преквалификация на заетите в сектора.

Досега синдикатите отказваха да се срещнат с премиера Денков в Раднево, но вчера поискаха да се срещнат с парламентарните групи в Народното събрание. Въпреки че медиите бяха поканени на срещата, тя е закрита.

От страна на управляващите на срещата в парламента присъстват министър-председателят Николай Денков, финансовият министър Асен Василев, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов и депутатът от ДПС Делян Пеевски. В срещата участват и министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на регионалното развитие Андрей Цеков и министърът на икономиката Богдан Богданов. Въпреки заявката лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства на срещата. 

От страна на синдикатите са президентът на Конфедерацията на независимите синдикати на България (КНСБ) Пламен Димитров и председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, както и представители на множество миньорски синдикати из страната. 

От опозицията не бяха поканени, но представители на "Възраждане" и "Има такъв народ" въпреки това дойдоха. Само от БСП нямат представители.

Шестте искания на протестиращите енергетици, миньори и синдикати са:

- осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната системата за страната;

- изпълнение на решението на Народното събрание от 31 януари 2020 г., което гласи, че ТЕЦ "Марица Изток" няма да намалява мощностите си до 2038 г.

- изработване на енергийна стратегия на България до 2050 г. със задължителното участие на социалните партньори;

- отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на бедност;

- прозрачност на процедурите по инвестиции, заложени в териториалните планове;

- отпадане на предприятието за конверсия на въглищните райони.

Министерски съвет бе постигнал съгласие с бранша до 15 октомври да бъде създадено предприятие за конверсия на въглищните райони, финансирано по териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, което да има ангажимент да осигури заетост на освободените от мините и централите.

Липса на оптимизъм още на старта

Преди да влезе в сградата на бившия Партиен дом, Димитър Манолов коментира, че синдикатите не са оптимистично настроени за преговорите. Той призова управляващите да "не устройват цирк", а да заемат позиция, така че България да има ток.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Председателят на миньорския синдикат в Трояново Иван Вълев коментира, че те са настоявали срещата да е публична за медиите. 

Непоканена опозицията дойде на срещата

Въпреки че опозицията изрично не бе поканена, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов се появиха на заседанието. От пресцентъра на ИТН уведомиха, че освен Йорданов на срещата са били и депутатите Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов. 

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков ги обвини в опит да "яхнат протеста" и публикува снимка на изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол" Любомир Спасов, който седи между Костадинов и Йорданов. По думите на Божанков Спасов е "човек на Христо Ковачки":

Председателят на "Зелено движение" Владислав Панев също коментира къде е седнал Спасов: 

На свой ред депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова излъчи кадри от началото на заседанието: 

На брифинг в НС тримата депутати от ИТН, които бяха на срещата, обявиха, че един от протестиращите е бил привикан вчера от икономическа полиция, а на друг непрестанно му е звънял телефона по време на срещата.  

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Стана ясно още, че Делян Пеевски е поискал 15-минутна почивка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

03.10 2023 в 16:10

Много ме кефят исканията на въглищарите, особено ей това:
"отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на бедност;"

т.е. когато бедните у нас са на нивото на средноевропейско домакинство може да либерализираме пазара? Това ли наистина казват тия мозъци? Горното творение сигурно е на небръснатия охлюв, дето не е чел териториалните планове.
Муахахахахахахахахахахаха
Аре жандармерията да ги разгони вече, бе, аман!
 
X

Да помогнем на украинските деца!