Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

До месец ще започне оборудването на патрулките с ПОС терминали

OFFNews 25 януари 2023 в 13:30 2339 0

Станимир Станев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Зма.-главният секретар на МВР Станимир Станев

До месец ще започне оборудването на патрулните автомобили на Пътна полиция с ПОС терминали за плащане с карти.

Това заяви зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев пред БНР. По този начин, когато гражданите ще бъдат спирани и глобявани, ще им бъде предлагано да заплатят глобата си още на пътя с банкова карта.

Станев се надява да бъдат приети промените в Закона за движение по пътищата, като Министерството на вътрешните работи има намерение да изгради собствени лаборатории във всички областни дирекции на полицията за тестване на шофьори.

По думите му от началото на годината има  намаляване на случаите на шофиране след употреба на алкохол и увеличение на случаите на водачи, качили се зад волана след употреба на наркотици.

"Не са отделни и изолирани акции, а е вече е стил на работа в МВР. Това е ежедневие при нас", каза той относно акциите срещу битовата престъпност в цялата страна.

За зачестилите специализирани операции на МВР Станев заяви, че те се провеждат съобразно графици, анализ на оперативната обстановка и при възникване на необходимост. Той посочи, че всички акции от началото на годината са продължение на тези от миналата година.

"Изготвят се графици и се правят спецакиции след анализ на оперативната обстановка", коментира зам.-главният секретар на МВР. 

От думите му стана ясно, че има общо регистрирани малко над 5000 престъпления през миналата година: "Тази година намаляха с около 1000. Към момента са 4070. Имаме намаление на регистрираната конвенционална престъпност с 19,1%. От началото на годината сме разкрили повече престъпления от миналата година. Имаме 7,5% по-добра разкриваемост от миналата година - това са резултатите от началото на януари до момента".

Той посочи, че кражбите са с най-голям процент от извършените престъпления. От началото на тази година те са 1070, като се отчита намаление при тях, но все пак продължават да държат висок процент, каза Станев. По думите му на следващо място са грабежите и незаконното отнемане на МПС.

Относно случаите на домашно насилие, Станев каза, че от миналата година е въведена автоматизирана информационна система "Териториална полиция". По думите му идеята е тя да стане национална и в нея да се включи и домашното насилие.

"Със системата ще се поддържа информация за домашните насилници на национално ниво. Надявам се през тази година тази система да бъде въведена не само в Областната дирекция на МВР в Габрово, където работи повече от месец, а на територията на цялата страна. Искаме да приобщим и местната власт в малките общини - да бъдат изградени технически системи, които да имат възможност с интелигентен софтуер да правят превенция и да пресичат престъпления, особено за рискови групи граждани".

За телефонните измами Станев обясни, че са започнати информационни кампании, а повечето от измамниците не са в България.

"Има увеличение. Измамниците използват съвременните технически средства и са изключително мобилни, но това не ни ограничава и нас, коментира той и изтъкна добрата съвместна работа в тази посока със съседните държави. Имаме увеличение на общия брой и на разкритите престъпления", посочи той. 

За ареста на сина на панагюрския кмет Иван Белишки, зам.-главният секретар на МВР припомни, че случаят е нашумял от миналата година. "Има няколко негови прояви, регистрирани при нас, посочи той и добави, че има образувани и досъдебни производства срещу него. Имаме първоначални данни за заплаха с оръжие, но всичко е в процес на уточняване и изясняване", уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews