Депутатите закриха на първо четене Службата по зърното

Ивайло Анев 26 юни 2015 в 11:13 2551 0

С 68 гласа "за" 15 "против" и 11 "въздържали се" депутатите приеха на първо четене да бъде закрита Националната служба по зърното.

Предложението идва от Министерски съвет, като мотивите са, че това ще облекчи дейността на производителите, съхранителите и търговците на зърно, като същевременно ще доведе до оптимизация на административните структури.

Против идеята за закриване на Службата се обявиха от "БСП-Лява България". 

Бившият зам.-министър на земеделието Светла Бъчварова припомни, че Службата по зърното има за задача да контролира производството, търговията и съхранението на зърното.

"Закриването й е груба грешка, която ще има тежки последствия и ще даде отражение върху състоянието на държавата", каза Бъчварова. Според нея държавата вече няма да знае кой съхранява зърно, с какво качество, както и къде се изнася.

Според социалистите закриването на службата ще ощети и земеделските производители. Бъчварова съобщи, че 52 000 земеделски производители нямат бази за съхранение на зърно и то е на влог в лицензираните складове.

"Когато имат влог зърно, то се защитава като качеството и количество на продукцията. Със закриването на службата това отпада и няма как земеделските производители да са сигурни, че ще си получат зърното, което са вложили", обясни тя.

По оценка на правителството Националната служба по зърното е изпълнила предназначението си и нейното съществуване вече губи смисъл. Причините за закриването са, на първо място, че пазарът на зърното значително се е променил, особено след членството на страната в ЕС и по-голямата конкурентоспособност, увеличили са се площите заети със зърнени култури, добивите и обемът на производството.

Според правителството на практика няма опасност от възникване на ситуация на недостиг на зърно на пазара на ЕС. В тази връзка прилагането от Националната служба по зърното регулации в България не оказват никакво влияние върху единния европейски пазар на зърно.

Друга причина за закриването на Службата е, че лицензионните и регистрационни режими, които тя налага, са по-скоро пречка за производителите, съхранителите и търговците на зърно, аргументират се от Земеделското министерство.

Службата е създадена със Закона за съхранение и търговия със зърно, който е приет през 1998 г. за преодоляване на зърнената криза и за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще. През този период в България има недостиг на зърно, което се дължи на спекулативна търговия и укриване на зърнени запаси. В резултат на това цените на зърнените продукти и на хляба значително се увеличават, което предизвиква обществено недоволство. Сериозни проблеми се появяват и при осигуряването на фураж за животните.

Със закона са въведени мерки, насочени към контрол на търговията и запасите на зърно в страната и за гарантиране на зърнения баланс. Въвежда се системата на лицензираните публични складове за зърно и зърнохранилища, при която основните обекти за съхранение на зърно са поставени под контрола на държавната администрация, която разрешава и проверява тяхната дейност.

Специално внимание е отделено на финансовото състояние и контрола на наличностите в публичните складове за зърно и зърнохранилищата. Публичните складове за зърно са задължени да учредяват и участват в гаранционен фонд, с който се гарантират вземанията на влогодателите и на притежателите на складови записи. Създадена е специална правна уредба на складовите записи за влог на зърно. Под контрол е поставена търговията със зърно, като е въведен регистрационен режим за търговците на зърно. Той задължава всички лица, които извършват търговски сделки със зърно да се регистрират и позволява да се контролират техните складови наличности. Първоначално е създаден и стратегически резерв от зърно, чрез който да се интервенира на зърнения пазар в случаи на недостатъчно предлагане и значително повишаване на цените. Стратегическият резерв от зърно е закрит във връзка с присъединяването на България към Европейския съюз, тъй като противоречи на Общата организация на пазара на зърно и на включените в нея интервенционни механизми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови