Депутатите за решението на президента: От "забит от ДСБ нож в гърба" до "разумен ход"

Симона Костадинова 20 май 2016 в 13:48 8747 20

От оттегляне заради "забит от ДСБ нож в гърба" до "добро решение и трезва преценка" са коментарите на депутатите по повод решението на президента Росен Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че една от причините за оттеглянето на Плевнелиев е решението на ДСБ да го номинира за втори мандат без да го пита. "Това беше нож в гърба на президента", каза той по повод действията на ДСБ, НПСД, БЗНС и Гражданския съвет на РБ.

"Той на първо място слага лични причини, а след това все пак нека да търсим възможната причина и в единствените разрушители на дясното през годините на преход - това е ДСБ и в лицето на тения председатели и в лицето на всички членове, които се изказваха през последните дни. Те не бяха съгласувани с президента и ако не от нещо друго, поне от уважение към институцията, трябваше да проведат предварителни разговори за политическите си намерения", каза Цветанов.

По думите му ГЕРБ оценява високо свършеното от Плевнелиев "в тежкия политически период". "Не очаквайте към мен лоши думи както към Плевнелиев, така и към другите президенти преди него", каза той.

Той отрече опозиционното крило на РБ да е направило услуга на ГЕРБ, като е разчистило пътя пред партията за нов кандидат, принуждавайки Плевнелиев да се оттегли.

Цветанов каза още, че е разбрал за решението на държавния глава от изявлението му, но знае, че е имало среща между премиера и президента снощи и вероятно темата е била обсъдена тогава. Той каза още, че е можело Плевнелиев да бъде разглеждан като възможност за кандидатура на ГЕРБ за втори мандат.

Споредседателят на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ) заяви, че Блока оценява положително мандата на президента и особено твърдата му евро-атлантическа ориентация. Той определи действията на ДСБ от последните седмици по отношение на държавния глава като политическа катастрофа, голяма грешка и гаф. Според него е нелогично е да се издига кандидатура на човек, с когото не са говорили, а правят стратегия да му чертаят бъдещето.

"Нека занапред да са по-внимателни в преценките и действията си", призова ги той. 

Депутатът от гражданската квота на РБ Гроздан Караджов, който вчера прочете декларацията на ДСБ, НПСД, БЗНС и Гражданския съвет с призив към премиера заедно да предложат Плевнелиев, не вижда връзка между техните действия и решението на държавния глава. Той не откри и грешки в действията им, въпреки че не бяха попитали президента дали иска да бъде издиган.

Караджов каза още, че не е имало поръчка РБ да отстрани Росен Плевнелиев от президентската надпревара. "Решението на президента какво да прави с политическата си съдба, си е негово. Точно това казахме и ние. Предложихме своята подкрепа безусловно и без да сме влизали пазарлъци с него", каза депутатът.

Той заяви, че след това решение предстоят "дребни политически пазарлъци за личността на бъдещия кандидат". Караджов каза още, че ГЕРБ и Бойко Борисов обмисляли да предложат Ирина Бокова за президент. По думите му на Изпълнителен съвет на РБ е поискал ясни гаранции, че Бокова няма да бъде издигната за президент. Той коментира, че информацията е на член на Гражданския съвет на Блока.

На въпрос откъде знае за евентуален кандидатура на Бокова, той отговори, че тази информация не е негова, а на човека, който е повдигнал темата.

Малко след това обаче Цветанов заяви, че такава кандидатура не е стояла пред ГЕРБ. "Малко се поуморихме да отговаряме всеки ден на неверни твърдения", каза той. Зеленогорски също заяви, че не е обсъждана никаква кандидатура на Ирина Бокова.

Съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов пък заяви, че никой с нищо няма да запомни този мандат на държавния глава.

"Между другото - не искам да кажа, че той е бил най-лошият президент на България, защото с почти нищо не можахме да запомним и двата мандата на Първанов. Такава ни е орисията явно - да имаме безлични президенти", каза той.

Според Симеонов президентът вече си е осигурил бъдещето, защото още с поведението си на министър е имал "видими белези на добро благосъстояние". "Освен това да не забравяме сериозната инвестиция, която получи кръга около него. Това е участието на Прокопиев и сие в мащабни проекти за възобновяеми източници, както и помощи от "Америка за България" за стотици хиляди или дори няколко милиона. Така че да не го мислим президента", каза още Симеонов. 

Новият лидер на БСП Корнелия Нинова определи решението на Плевнелиев като логично. "Разбрал е, че няма обществена и политическа подкрепа за втори мандат, а и той не беше човек за тази работа. Вместо да обединява, той много често разделяше нацията, като заемаше позицията на една или друга страна. Водеше едностранна и дебалансирана политика", каза тя. 

По думите ѝ Плевнелиев е най-социално нечувствителният президент на България. "Нито веднъж не наложи вето на закони, които отнемаха права - здравната, образователната, пенсионната реформа. За сметка на това налагаше вето, за да защити частни и либистки интереси", добави Нинова.

По думите ѝ решението не променя нищо за БСП, защото те вече са решили, че ще издигнат кандидатура. На въпрос дали обединена левица може да спечели престоящите избори, тя отговори: Днес няма да получите отговор на тези въпроси.

Ще бъде много лошо, ако сега всички се качат на врата му и започнат да го ритат, каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков

Той каза още, че РБ ще трябва да направи сериозни анализи на политиката си, визирайки решението на ДСБ да издигне Плевнелиев за втори мандат без дори да са го питали. 

Четин Казак от ДПС пък определи решението на държавния глава да не се кандидатира за втори мандат като трезва преценка за "шансовете му, обстоятелства, подкрепата, на която би могъл да разчита на предстоящите избори".

"Всеки има право на лична преценка. Така поне се изяснява картината и един от основните потенциални кандидати дава ясен сигнал, че няма да участва", каза още той.

Казак също заяви, че решението на част от РБ да издигне Плевнелиев, без да го пита, не е било добро. "Явно тази инициатива не е била съгласувана. Самият факт, че днес президентът направи това изказване показва, че явно това е бил някакъв самостоятелен ход. Той не донесе нищо положително", каза той.

По думите на Казак решението на Плевнелиев открива пътя пред другите кандидатури.Той обаче отказа да коментира какви са плановете на ДПС за предстоящите избори. "Когато наближат изборите, ще направим анализ на ситуацията, като видим кои ще са основните кандидати, които ще бъдат издигнати. Съобразно това ще видим каква ще бъде нашата стратегия - дали ще издигнем собствена кандидатура или кого да подкрепим. Тези решения ще бъдат взети на един по-късен етап", обясни депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

22

El Commandante

20.05 2016 в 19:40

"репликата на старшината"

Ахаха, не е на старшината беее, на кондуктора в междуселския рейс в Северозапада е оригинала: ИМА КОЙ да каже АЙДЕ ГОТОВО!

7506

20

Какво общо има тук вокс попули с качеството на матряла?
Всеки народ си заслужава водачите.

12082

19

zonevd

20.05 2016 в 18:45

Аха, значи "vox populi" не означава нищо за Вас. Криворазбрана демокрация:))
Дайте алтернатива - ГЕРБ са лоши, съгласен съм. Кого да изберем на следващите избори?



77927

18

El Commandante

20.05 2016 в 18:38

Радан бил забил нож в гърба на Плевню.
Ама не било нож.
И не било в гърба.

7506

17

Зоне,

Попитай пожарникаря какво е имал в предвид с това култово:
"Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме"
Смятам, че по скоро е имал себеподобните ти от графата "Калпав матрял".

12082

16

zonevd

20.05 2016 в 18:03

Въпрос към Задунайская Республика:
Бихте ли дефинирали "ние" от фразата "Той прост ама и ние прости".
Кои са ние? Тези които пишат тук ли? Или бъркате "аз" с "ние"?

7506

15

..веднъж Бойко Борисов в откровено и сърцераздирателно интервю...

Е то при Рапона всичко е откровено и сърцераздирателно като едни шменти-капели.
Той прост ама и ние прости.

13056

14

Какавидков

20.05 2016 в 17:26

Само една забележка имам към президента за целия му мандат.
Не наказа лъжците, не осъди никого, а беше пълно с мискини препитаващи се добре на негов гръб.
Явно е над тези неща, но аз не съм. Не съм съгласен помияри да лаят честен човек.