Депутат от БСП: Дано Кадиев си е взел поука, идва пленум

OFFNews 11 юни 2015 в 09:15 3597 6

Снимка БГНЕС - архив

Малка група се опитва да внуши, че има разцепление в БСП. Няма проблем, тези хора нямат чуваемост в партията, заяви Красимир Янков от БСП по бТВ по повод вчерашния опит да бъде изключен от парламентарната група на левицата Георги Кадиев. 

Кадиев си навлече гнева на „Позитано”, след като внесе законопроект, с който се разрешава агитацията на езици, различни от българския. Той направи това въпреки неодобрението на колегите си с мотива, че сегашната ситуация „подарява кауза” на ДПС.

Янков упорито отказа да отговори какво е личното му мнение за предложението, но стана ясно, че преди година, когато ДПС е внесло подобен текст, Кадиев е бил против, а Янков и сегашният председател Михаил Миков – за. Депутатът обясни, че тогава не е имало решение на партията и всеки е гласувал по съвест.

„Когато става въпрос за принципи, за нас е важен всеки човек в редиците на БСП, но той е важен по начина, по който отстоява нашата политика, нашата кауза”, обясни Янков. По думите му при разминаването на личната и колективната воля се е стигнало заседанието, на което Кадиев е поискал тайно гласуване за отстраняването си. 

Красимир Янков изрази надежда, че колегата му си е взел поука от случилото се и няма да занимава партията и обществеността със себе си. Депутатът освен това се закани, че „предстои пленум, който ще завърши с конкретни решения”.

Кадиев реагира на интервюто на Янков чрез Фейсбук профила си, където написа:

"Това беше еманация на двойния аршин в БСП, за който говоря.

На 14.02.2014 в парламента се гласува закон на ДПС с текстове за агигация на чужд език, сходни с моите. Трима души от БСП са за: Михаил Миков, Филип Попов и Красимир Янков.

Янков не е прав, че не е обсъждано в група. Имаше изрично решение да не се подкрепя. Мисля, че Татяна Буруджиева като депутат от Разград го поиска.

Янков не е прав да оправдава тогавашните си действия с гласуване "по съвест", а сега да се крие зад партийно решение. Истината е по-тривиална. Той очакваше подкрепа от ДПС в едни текстове от Изборния кодекс, засягащи разпределение на мандати в МИР-Варна. И подкрепи ДПС в други текстове. В интерес на истината, помоли ме и аз също го подкрепих за област Варна. Няма ненаказано добро.

Неприятно е, че Миков, Янков и Филип Попов скриха този свой вот от парламентарната група сега. Според мен са в конфликт на интереси и не трябваше да гласуват. Не може в един процес съдията в да е извършил същото престъпление като подсъдимия, нали?

Мисля, че ако групата знаеше този факт, резултатът от гласуването щеше да е друг. Най-вероятно изобщо нямаше да има гласуване.

Ами ако ме бяха изключили с един глас, и този глас е на Янков?

Никой не обича двойния аршин. Когато го предлага ДПС, може. Когато го предлагам аз, не може. (Все се сещам за онази фраза "Кучета и котки може. Прасета- не може")

И ако вчера се случи нещо положително, то е, че създадохме стандарт на поведение. Съгрешиш ли- минаваш през решение на групата. Без значение Миков ли си, Кадиев ли си, куче ли си, прасе ли си.

За съжаление, имам усещането, че разделението продължава. Готви се някакъв "пленум на истината", ще хвърчат някакви глави. Ще се делим на арийци и нечистокръвни. Таско ще обяснява защо няма да седи до мен.

Ако мога да си позволя един съвет към ръководството:

Ваше задължение е да успокоите топката. Никого няма да уплашите. Това води само до вреди. Поговорете с всеки, да търсим общото поне до изборите.

То е ясно, че сме в една лодка. Какви истини точно сега, какви саморазправи?

Ще цитирам Томас Джеферсън:

If we don't hang up together, we will be hanged separately.

АКО НЕ СЕ ДЪРЖИМ ЗАЕДНО, ЩЕ НИ ИЗБЕСЯТ ПООТДЕЛНО.

Така стоят нещата, според мен."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!