Денков: Докато аз съм премиер, няма да пращаме войски в Украйна

OFFNews 11 юни 2023 в 10:56 5622 4

Николай Денков

Снимка gov.bg

Николай Денков

Активираха се фабриките за лъжи. Вървят атаки по няколко линии, заяви пред БНР премиерът Николай Денков.

Категорично никога и по никакъв начин не е обсъждано изпращането на войски в Украйна. Докато аз съм министър-председател, няма и да има такова обсъждане. Ние няма да пращаме войски в Украйна. Това са съвсем умишлено разпространявани лъжи, с които се цели да бъдат изплашени хората, да се настроят срещу редовно избраното правителство, каза Денков.

В тази лъжа няма никаква основа. Тя беше опровергана и съвсем официално от министъра на отбраната в служебното правителство. Никой не обсъжда въпроса за изпращане на войски в Украйна. Това е само една лъжа, която - между другото - беше повторена от руския посланик Елеонора Митрофанова. А може би тя я индуцира, аз не знам каква е нейната цел, заяви премиерът.

"Първото искане за оставка дойде четири минути след гласуването на правителството"

Много е трудно, първото искане за оставка дойде четири минути след гласуването на правителството, това е фонът, на който се развива действието, коментира министър-председателят.

Ако не беше избрано правителство, отново щяхме да се готвим за избори, нямаше да има яснота за бюджета, отново щяхме да се чудим как ще се увеличат заплати, пенсии и капиталови разходи и как ще се подготвим за зимата, отбеляза Денков.

Цената, която трябваше да платят политическите партии и всеки от нас, който си заложи името, според мен си струва, каза той.

Премиерът беше категоричен, че компромиси по отношение на министрите не е имало и добави, че това са хора, които си тежат на мястото.

Според него компромисите са били свързани с това как публично да се обоснове необходимостта от промяна на посланията, които и двете коалиции са използвали в предизборната кампания.

"Хората имат усещане, че няма правосъдие"

В коментар за ситуацията със съдебната система Денков каза, че правосъдието у нас, освен че се характеризира с това, че си затваря очите пред възможни корупционни схеми и сделки във високите етажи на властта, се характеризира и с много малък процент на осъдителните присъди. От една страна имаме малко повдигнати обвинения, а от друга - тези обвинения много рядко завършват с осъдителна присъда, каза той. Това според премиера показва огромен проблем.

Това, че се активизира прокуратурата, от една страна е добре, но от друга страна е важно дали това ще доведе до осъдителни присъди на тези, които са виновни или просто вадим делата, които са седели "на трупчета", само и само да се активизираме, коментира Николай Денков.

“Общата картина в момента е, че от една страна хората имат усещане, че няма правосъдие. Трябва да преборим това усещане с реални резултати, до момента ги нямаме”, каза Николай Денков.

Според него от друга страна има една сериозна кохорта политици, които нямат усещане, че ако са направили нарушения и престъпления, ще бъдат санкционирани. Това също трябва да го избегнем, отбеляза той.

Бюджетът ще е с до 3% дефицит, без да се вдигат данъци

Социалните плащания ще бъдат запазени, допълнително ще има някои плащания, които са свързани с нови политики, и въпреки това дефицитът в бюджета ще е в рамките до 3%, каза министър-председателят Николай Денков.

Той съобщи още, че са осигурени средства и от 1 юли ще има увеличение на пенсиите с 12%, както е предвидено.

„Имах среща с министъра на финансите миналата седмица, информацията, която имам от него – според това, което вижда в момента като разчетени разходи в бюджета, той ще запази всички социални плащания, които са предвидени в бюджета от служебното правителство, и ще успее да представи бюджет с дефицит в рамките до 3%“, посочи премиерът.

Не се предвижда увеличаване на данъците, добави той.

Трябва да се разграничат политическите атаки от експертната същина, засега няма никакви основания да се смята, че има проблеми с планирането и събирането на приходите, което е другата част, от която зависи бюджетът, каза още Николай Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

5

AlexT

11.06 2023 в 15:28

3 ..Т. е. МОЖЕМ и да НЕ правим ПРОМЕНИТЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , с другаря пеевски ) Няма да има изобщо такива ...Но, къде ти такъв КУРАЖ от Христо и тези около него ...:) .. Христо, предлагам и Брендо,маргините , брата галев, ковачки и сие ..не са по- глупави от пеевски ..Привлечи ги, бе , ...диалогично :)
Някакви неандерталци, мутри , около 10 души, се разхождат из София вчера и плашат – пред кина и кръчми..Те винаги са на групи, банди, за да са СМЕЛИ и нагли, сега – изрожденци „ ..Къде са полицаите с палките или жандармерията , другарю вътрешен министър ?? Ако се правите на заспали, то тогава да последваме мистър Самюел КОЛТ- със свободна продажба на пълнолетни – на оръжие,, Предвид и шушумигата мин. председател. Да започваме ли САМИ да се отбраняваме , другарю физико- химик !?

-1395

4

AlexT

11.06 2023 в 15:27

2 ..Просто, „”НЯМА други”” в България,ГОДНИ специалисти, освен копел…а и дъщерите им на БКП номеклатурата..Няма други , даже и синчето на модев, вече в ПП – ще бъдело личния секретар на шушумигата денков !? :)) ИЗГЛЕЖДА и при кирчо, и асенчо, и денковчето НЯМА СПАСЕНИЕ от ИЗТЪРСАЦИТЕ на червената БКП номенклатура..Те са „”годни, способни за всико „” и пак искат да ни управляват вечно !? .. И защо НЕ ? И при тези плужеци,сегашните ...:) Както се казва - по европейския път , но ПАК с БКП недоразуменията !? ..:) До кога ?
Просто се чудя , докога ДСБ ще бъде член на тази коалиция ..До къде ще стигне ?
П.С. За другарят пеевски , БЕЗ КОГОТО НЕ МОЖЕМ,/те си го определяли / според разни около Христо-домакини –„депутатки,,
пропускат да кажат , ЧЕ МОЖЕМ и да НЕ СМЕ заедно с НЕГО –пеевски /почетен от Закона Магнитски/ , щом ТЕ не можели без пеевски ..:)) От дпс -то..:))
Т. е. МОЖЕМ и да НЕ правим ПРОМЕНИТЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , с другаря пеевски ) Няма да има изобщо такива .

-1395

3

AlexT

11.06 2023 в 15:24

Само от време на време ще се... обаждам Когато си , ми - вдигнете нервите :)
Мухльото денков обяви, че нямало да изпраща български военни в Укрйна , докато ТОЙ, великият, е .. мин. председател .. Не ти, денков, а НАТО , на което сме ЧЛЕН , е РЕШИЛО така ) Разбира се, ако недай си Боже, путин стигне до румънската граница , ще се бием, денков, шушумиго , даже няма и да те питаме теб, особено предвид ПРЕДАТЕЛИТЕ български – КОПЕЙКИНЦИ из Варненски и Добрички райони....
И още нещо ..Имаше един виден БКП другар/ червен кмет с години до 1989/ и след като стана областен на София , по едно време,/след 2003 год. /, си ПОСТРОИ СОБСТВЕНА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ на бул.България, въпреки недоволството на живущи там и близкото разстояние до блоковете ..
СЕГА , другарката професорка, ДЪЩЕРЯ на онзи червен тулуп , от онзи фалшив университет /библиотекарския / в Перник- на ченгетата, щяла пак да става зам. министър на туризма ..Просто, „”НЯМА други”” в България,ГОДНИ специалисти, освен

-1100

2

qwertz

11.06 2023 в 13:35

Хахахахаха! Типичен тиквист...още не стъпил в около-6-месечната-си-длъжност и започна с безполезните си "обещания".
Все едно има какво да "прати". Тиква Логорейка 2
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки