Демерджиев: Хартиената бюлетина вдигна интереса към купуването на гласове. Рискови са немалко секции в цяла България

Големите производства за корупция са на финала: Не говорим само за една политическа сила, нито за ниво районен кмет или бивш министър. Ще бъдете изненадани от имената

OFFNews 05 март 2023 в 14:25 2759 1

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Демерджиев

Политици на високо ниво в България се разследват за корупция не само от българската, но и от Европейската прокуратура, защото става въпрос и за злоупотреба с европейски средства. Част от разследванията от висок обществен интерес са свързани с констатираните проблеми по пътищата ("спестяването" на положен материал и влагане на материал, който не се полага при строителство на пътища).

Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев в негово интервю пред БНР.

Попитан дали ще бъдем изненадани от имената, той отговори, че "на фона на това, което сме свикнали да чуваме - районни кметове и други подобни, максимум заместник-министър или бивш министър, (обвинен) много късно, след като е отстранен, вярвам, че да. Отговорът ми е ДА".

Демерджиев заяви, че спектърът на разследваните е много широк и далеч не става въпрос само за една политическа сила.

Пътища

"Има и ще има разследвания за некачествено строителство на пътища. Тези проверки ще продължат - увери Демерджиев. - Има некачествени участъци и те са много.

...

Тестваме достатъчно големи участъци от пътищата и това, което се установява, е смущаващо. Установява се липса на положен материал - материал, който се полага по-малко; неспазване на технологичните норми на много места. Установява се, че част от вложения материал е със съмнителни качества. Текат допълнителни проверки, за да установим дали няма и и по-сериозни проблеми.

Влаган е материал, който не трябва да се влага при строителство на пътища.

Слушах тези, че едва ли не били амортизирани. Няма как с амортизация да се намали дебелината на слоя на асфалта или дебелината на останалите слоеве, които трябва да се намират в целия пакет пътна настилка на една магистрала. Тези обяснения са нелепи и едва ли могат да подведат здравомислещ човек", коментира служебният министър на вътрешните работи."

Ние не правим проучвания или проби, а проверки по линия на това дали е извършено престъпление. Съжалявам, че това притеснява някои хора, очевидно се поражда истерия, отбеляза министърът и увери, че резултатите ще бъдат оповестени такива, каквито са.

"Не е нужно да ни се дават съвети. Ние знаем как да действаме и ще спазим закона", увери той.

Възможно е част от данните да бъдат оповестени още в понеделник:

"В понеделник ще ми се докладват всички висящи до момента производства, проверки и досъдебни производства. В зависимост от етапа, на който се намират, ще преценя дали могат да се оповестят данните още тогава".

Той отклони въпроса за детайли по разследванията.

"Позволете ми да не влизам в детайли. Наскоро имаше инцидент - явно е загубил контрол един от собствениците на строителни дружества и си бяха позволили да упражняват физическо насилие спрямо един служител. Нека проявим още малко търпение. Всички необходими данни и доказателства ще бъдат оповестени. Не искам да саботирам по някакъв начин разследването с информация в аванс. ... Нека задържим лицата, които са за задържане, нека ги предадем на прокуратурата и тогава да говорим. Има още малко. Ще помоля за търпение и разбиране".

Битият служител е сигнализирал за нередности.

Избори 2023 г.

Попитан за работата на МВР срещу купуването на гласове Демерджиев коментира, че "хартиената бюлетина вдигна интереса" към купуването на гласове.

"Ние следим хората от криминалния контингент, които по време на избори се насочват към купуване на гласове, и следим така наречения корпоративен вот - каза Демерджиев. - Хартиената бюлетина вдигна интереса на тези лица, защото позволява да се провери начинът, по който човек е гласувал.

Имаме вече сигнали и данни.

Имахме указания към структурите и те са изпълнени на много места. Има оперативна работа с тези лица от криминалния контингент. Първите производства са образувани."

"Има много по-сериозна оперативна работа дори от предходните избори, защото тогава нямахме време да се подготвим. Сега имахме, анализирали сме рисковите секции, анализирали сме слабостите от предходните избори основно по линия на оперативната работа - каза министърът. Има завишаване на оперативната работа във всички структури на министерството, в пъти - два, три пъти по-добре се работи в това направление.

Ще направим всичко необходимо да се справим с това предизвикателство".

Попитан къде са рисковите секции, той отвърна "в цялата страна". И ги описа така:

"Това са секции, които хомогенна част от избирателите променят вота си. Примерно веднъж 80% са гласували за една политическа сила, след няколко месеца същите тези 80% гласуват за друга. С помощта и на НПО, и на данните, които имаме, сме анализирали къде се случва това и сме анализирали причините.

Не са малко тези секци в България.

Мигрантски натиск

Темата за мигрантския натиск върху България и нищожните ни присъди за каналджии благодарение на слабото ни законодателство също бяха засегнати в радговора.

Мигрантският натиск е увеличен с 40% спрямо същия период на миналата година, "а миналата беше рекордна с три пъти по-висок натиск спрямо предходните години", каза той.

"Натискът се засилва по отношение на цяла Европа. На изключително изпитание са подложени Гърция и Италия. Европейската комисия предприема мерки и радостно е, че България е във фокуса на тези мерки. Предстои да се реализира съвместен проект, въпрос на седмици е да започне неговото изпълнение, касае се за техническо обезпечаване на 110 км, които не са обезпечени по никакъв начин в рамките на 10 години натиск. Касае се връщането на щатовете на Гранична полиция, които бяха намалени с 2000 през тези 10 години, докато мигрантският натиск нараства".

453 щата са били възстановени с наличен ресурс на МВР, от тях 63-ма служители вече са обучени и работят в структурата на Гранична полиция.

Наказанията за каналджии обаче са скандално ниски, а финансовият ресурс, който се излива в този род престъпления е огромен, съответно - и изкушението.

"Наказанията за каналджийство са изключително ниски, а плащанията, за да достигне един мигрант от Турция до Европа достигат няколко хиляди евро. Това привлича все повече и повече каналджии - каза Демерджиев. - Полагаме много сериозни усилия, работим в тясно сътрудничество с Турция, с държавите от ЕС. Вече имаме съвместни акции - в Турция беше срещу 118 човека, за които ние подадохме данни на турската страна. 74 от организаторите са задържани. Действията продължават на територията на пет провинции. Имаме действия с Австрия, уговорка със Сърбия.

Тази мрежа действа на територията на цяла Европа, няма незасегната държава. Финансовият ресурс, който се плаща, е огромен. Той увлича криминален контингент от цяла Европа.

Нашият проблем е, че наказанията ни са изключително ниски, дори на фона на гръцките и това кара много хора да се насочат към България като една територия, на която дори и да бъдат разкрити и предадени на органите на правосъдието, наказанията са много ниски, те скоро излизат и се захващат със същото нещо".

Министърът изрази разочарование, че 48-ият парламент не е успял да приеме предложеното от него по-строго законодателство срещу каналджийството.

"Трябва да има въпроси - а опазването на националните ни граници е такъв - по които не трябва да има противоречия. Това не са границите на служебния кабинет, това не са границите на президента, това са границите на България и всяка отговорна политическа сила трябва да помага те да бъдат опазени.

Имахме такива обещания. За мен е разочароващо, че депутатите от предходното Народно събрание не намериха сили да гласуват тези промени и да ни дадат един инструмент, с който да можем да се борим с това явление доста по-успешно.

В Гърция се налагат наказания от десетки години. В България един каналджия ще получи в най-добрия случай пет месеца пред 62 години в Гърция."

Попитан за ролята на прокуратурата и сключваните споразумения с каналджии Демерджиев заяви:

"Прокуратурата трябва да осъзнае също, че трябва да се бори с този проблем. Да, споразумението е институт, който е позволен от закона - факт, но когато виждаш, че по пътищата умират хора, умряха полицаи, умряха мигранти, трябва да знаеш, че опасността на този род деяния явно е много, много по-голяма и тогава не може да подхождаш така снизходително към извършителите, защото тогава МВР изнемогва. Те са задържани, съдени, осъдени на пет месеца, както в случая, и отново са на пътя. Ние не можем да противодействаме до безкрай на тези орди от каналджии, които се опитват да спечелят, но цената на това е очевидно животът и здравето на самите мигранти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови