Държавният департамент забрани на Пеевски и още четирима да влизат в САЩ заради тежка корупция

OFFNews 02 юни 2021 в 18:47 7097 0

Държавният департамент забрани на Делян Пеевски, Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, както и на техните семейства, да влизат в САЩ заради "участие в сериозна корупция".

"В официалното си качество - съответно на заместник-министър на икономиката, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов, са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода", обявиха от Държавния департамент. 

"В качеството си на народен представител Пеевски е използвал Желязков, служител в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като посредник и съучастник в търговията с влияние и даването на подкуп с цел защита от обществен контрол и за оказване на влияние върху ключови институции и сектори в българското общество".

Час по-рано днес Министерството на финансите на САЩ санкционира Пеевски, Желязков и Васил Божков, заедно с 64 организации, притежавани или контролирани от Божков и Пеевски, "за тяхната роля в публична корупция, съгласно Указ 13818, който надгражда и допълва Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права."

Публикуваме пълния текст на съобщението на Държавния департамент на САЩ: 

"Публично оповестяваме имената на бившите български длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски, както и на настоящото българско длъжностно лице Илко Димитров Желязков във връзка с участието им в сериозна корупция.

В официалното си качество съответно на заместник-министър на икономиката, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода.

В качеството си на народен представител Пеевски е използвал Желязков, служител в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като посредник и съучастник в търговията с влияние и даването на подкуп с цел защита от обществен контрол и за оказване на влияние върху ключови институции и сектори в българското общество.

Министерството на финансите на САЩ също така санкционира Пеевски, Желязков и българския олигарх Васил Божков, заедно с 64 организации, притежавани или контролирани от Божков и Пеевски, за тяхната роля в публична корупция, съгласно Указ 13818, който надгражда и допълва Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права.

Това огласяване се прави по силата на Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях програмни бюджетни средства за 2021 г.

Освен Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски публично са оповестени и имената на съпругата на Манолев – Надя Манолева и неговите деца Алекса, Йоанна и Димитър; съпругата и сина на Харалампиев – Веселка Харалампиева и Павел Харалампиев, непълнолетните син и дъщеря на Пеевски и дъщерите на Желязков – Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова. Това огласяване прави недопустимо влизането в Съединените щати на Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, както и на най-близките членове на техните семейства.

Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България. Съединените щати подкрепят всички българи, които работят за напредъка на реформите, а Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови