Държавата плащала по 290 лева на квадрат за саниране

Плащали за асансьори, домофони и тротоари с пари по програмата за саниране

OFFNews 20 февруари 2017 в 19:58 25242 4

Снимка БГНЕС

Санирането е извършвано на необосновано висока цена, като ремонтът на един блок излиза по около 1 млн. лева. Това обяви служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов. 

Според равносметката на екипа на МРРБ до момента по Националната програма за енергийна ефективност са санирани 266 жилищни сгради, дейностите по около 500 приключват и те скоро ще бъдат въведени в експлоатация.

Санирането е извършено при средна цена 290 лв./кв.м, сочат данните на министерството. За сравнение, в програмата за енергийна ефективност, финансирана с европейски средства, санирането е ставало за 100 лв./кв.м.

"Санирането е било замислено да бъде извършвано за 290 лв/кв.м. Това е първата референтна стойност, която е заложена при разписването на програмата, преди тя да стартира през февруари 2015 г. След това тези референтни стойности са намалявани два пъти и през 2016 г. са стигнали наполовина - до 140 лв/кв.м", обясни служебният зам.-министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

На по-високата цена обаче са санирани по-голямата част от първите 260 сгради по програмата.

От ведомството допълниха, че не е осъществяван достатъчен контрол върху дейностите по санирането. Така са финансирани дейности, които не трябва да са част от програмата като озеленяване на междублоковото пространство, смяна на тротоарните плочки, подмяна на асансьора и изграждане на домофон, ВиК щрангове.

Нарушенията са открити в сгради, които вече за завършени и разплатени, затова от МРРБ са поискали указания от Министерството на финансите как да се действа в тези случаи. От ведомството обаче са категорични, че за тези ремонти няма да плащат собствениците на жилищата в санираните сгради. 

Според МРРБ за сумата от 2 млрд. лева ще бъдат санирани общо 2022 сгради, като договорите за втория милиард са отпуснати месеци преди той да бъде отпуснат от бюджета. 

От изнесените данни обаче става ясно, че с осигурените 2 млрд. лева ще могат да се обновят само одобрените до месец януари 2016 г. сгради.

Българска банка за развитие вече е изплатила на строителите около 500 млн. лв., но държавата все още не й е върнала никакви средства заради недопустими разходи, обясни Спас Попниколов.

Според него има трикратно завишение на обявените желания за саниране спрямо възможностите на програмата.

Като слабост на програмата той отчете и слабата информираност на гражданите за изразходвания ресурс. 

По думите му все пак програмата за енергийна ефективност е допринесла за намаляване на потреблението на електрическа енергия с 30-40% и има принос за растежа на икономиката заради участието на стотици фирми в програмата. 

От МРРБ отчетоха още, че има забавяне по Оперативна програма "Региони в растеж". Едва 5% е разплащането, а са договорени 50% от средствата по програмата, уточниха оттам.

Амбицията на новото ръководство на строителното ведомство е забавянето да бъде наваксано. По няколко оси са предвидени 34 млн. лева, като зам.-министър Валентина Върбева е разписала да бъдат разплатени 2 милиона лева, но имало дисбалански, които стриктно се следят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9026

4

camelasign2

21.02 2017 в 19:42

Работил съм тази работа. Плаща се на работник средно по 15лв на квадрат. Материалите излизат 10лв средно да речем, преприемача си слага нещо и цената става 30-35лв на квадрат. Вижте цените в нета. 25-50лв (ако е с най-скъпите материали отива към 50лв). Тук "преприемачите" явно са повече:)))