Безплатното саниране поскъпнало двойно, според министър Павлова това е нормално

OFFNews 24 януари 2017 в 08:32 10339 7

Безплатното саниране поскъпнало двойно, според министър Павлова това е нормално

Два пъти е поскъпнало санирането по програмата на правителството за обновяване на стари жилищни сгради, за което бяха похарчени 1 млрд. лв. и е планиран нов милиард. По изчисления на в. "Сега" санирането излиза на данъкоплатци средно над 17 хил. лв. за апартамент. Разчетите са посочени в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Според данните към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна. 

Стойността за саниране на едно жилище в размер на над 17 хил. лв. обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока.

Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Пред Нова тв регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че поскъпването е нормално, тъй като се прави цялостен ремонт на жилищни сгради, някои от които са с по десет входа. По думите ѝ в сметките влиза и обновяването на покривите. "Правим цялостно саниране, иначе, ако протече покривът, ще кажете: "Работите на парче", контрира регионалният министър. 

Павлова каза, че нейният апартамент не е саниран, тъй като е в тухлена сграда, което не се нуждае от изолация. Тя опроверга и появили се твърдение, че премиерът в оставка Бойко Борисов има намерение да санира къщата си в Банкя по националната програма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

5

aviatora

24.01 2017 в 09:52

Тотално безхаберие цари в програмата за саниране, а и децата знаят, че кражбите са в огромни размери! Мафиотска държава и нищо повече.

15614

2

OTBPAT

24.01 2017 в 09:32

Сетиха се и за правнуците? :)