Борисов предлага „Южен поток“ да стига до Варна, а ЕС да разпределя газа за Европа

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2014 в 20:40 7997 55

Бойко Борисов

Правителството ще направи предложение газопроводът „Южен поток“ да стига до Варна, а след това газа да се разпределя към други европейски страни чрез финансиран от Европейския съюз газов хъб.

Това става ясно от стенограмата от Министерския съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев трябва да изпрати писмо с предложението до зам.-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шевчович.

Няма основание България да получи отказ на това предложение, освен ако в ЕС не са лицемерни, заяви премиерът Бийко Борисов.

„Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле. Ние не трябва изобщо да създаваме илюзии, че ако ние толкова принципно отстояваме Третия енергиен пакет, Гърция или Македония биха си го позволили. Това не е двоен стандарт. Това е действително проблем за това правителство, разбира се и предишните. Предложението ми е точно в унисон и с плана "Юнкер", и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация. Защо? В този хъб ние можем да вкарваме нашата газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от "Галата“, дай Боже от "Силистар“, от "Терес“, от "Хан Аспарух“, от Ловеч и от други места. Финансирайки сега интерконекторите за Гърция, за Турция, за Сърбия, на практика от този хъб във всички посоки реверсивно може да тече газ от тези, които идват по линия на "Южен поток“ и от тези, които излизат съответно пък, ако Гърция дойдат направят някой ден пристанища за втечнен газ, дойде по-евтин газ отнякъде, или от Израел или от Катар, или откъдето и да било, по тези реверсивни тръби, ние съответно взимаме по-евтин газ и пак разпределяме нагоре“, посочва Борисов. 

"Никъде нямам слабост в позицията, никъде. Официално, писмо веднага до Шефкович. Включително, госпожа Бъчварова, да ми се подготви едно за Доналд Туск, за Съвет. Това е, защото Доналд беше човекът, който е моторът на общия енергиен съюз. Ние им даваме огромната възможност вместо всички държави поотделно да се събираме, Европейската комисия плаща за този хъб, правим на Варна разпределителния център по енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи Европа, изпълваме със съдържание. Руснаците да си докарат "Южен поток“, ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и от там си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя, общия енергиен съюз", допълва той.

"Тогава ние ще си покараме тръби. Няма да ни говорят кои фирми, защо, как, корупция, дали е три, пет, колко милиарда, няма значение. Европа си инвестира и си правим диверсификация. Прекрасно. Това не знам защо да не се приеме", казва още премиерът.

Според Борисов това е едно прекрасно предложение, защото устройва всички страни и „защото е много чисто - няма корупция, няма проблеми, няма да ходи в Турция, Гърция, Македония да има проблем, идва си тук, взима го Европейската комисия, ето ви Трети енергиен пакет, по нашите тръби мога да возят всички доставчици, които дойдат от света, не само трети или четвърти, всички, защото са на Европейската комисия".

"За тези които не знаят, да им кажа, Турция не е транзитьор, Турция плаща газта на границата и става собственик и оттам я препродава вече на другите. Ние предлагаме същото, на границата Европейската комисия да стане собственик и оттам да я продаде на всички, които сме по трасето в тази част на Европа", каза още Борисов.

Брюксел веднага трябва да ни даде отговор, защото иначе започваме да подписваме разрешителните. Утре ще стане като с "Белене“ – на арбитраж и България плаща, не плаща друг. Или да ни напишат, Дончев, "не“. Да ни кажат "не“ на базата на пълномощното, което господин Стойнев е предоставил. Да ни кажат "не“, за да може след това фактурата, ако трябва да се плаща, да я препратим към упълномощения, а не да остане пак при упълномощителя", подчертава Бойко Борисов.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обаче казва, че едно такова пълномощно няма юридическа стойност, а е само политическо.

Вицепремиерът Меглена Кунева пък предложи към идеята да бъдат привлечени Гърция и други страни. Една от точките по плана „Юнкер“, по които се очаква да се напредне, е точно енергетиката. Ние можем да се съберем не само България, но България, Гърция и още няколко страни, които имат явен интерес, и да направим, ние трябва да се обединяваме и по интереси вътре страните в Европейския съюз, подчерта Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.12 2014 в 12:49

Някой задава ли си въпроса Бат Боко как ще разделя "хапката"
с варненската групировка ТИМ?

11.12 2014 в 10:43


Бойко трябва да разбере, че е фатално за България да има каквото и да било общо в енергетиката с руснаците, защото винаги ние ще бъдем прецакани и ще останем вечно зависими.

Построявайки "съоръжението си" до т.н. "хъб" у нас руснаците първо ще се опитват да саботират проучвателните ни дейности за наш газ в блока хан Аспарух под предлог , че тези дейности ще бъдат опасни за газопровода им и ще ги спират с подводниците и бойните си кораби, които ще докарат като охрана за газопровода си. Със сигурност, имайки основание да се намират в района, ще монтират съоръжение, за да крадат от нашето газово находище и после ще ни продават скъпо нашия си газ като техен.
Не им щем ни меда, ни жилото!!!

11.12 2014 в 10:22

пожарникар - газификатор !

11.12 2014 в 09:56

Покрай "официално, писмо веднага до Шефкович", да беше написал и едно до Путин. Не е дипломатично последния да не знае, че все пак ще трябва, иска или не иска, да построи "Южен поток" до Варна, след като такова е желанието на Баце.

11.12 2014 в 09:50

Леле те руснаците били почнали да произвеждат нещо:
Малоумни тролове които драскат за рубли.
С тая цена на рублата само пълен дебил ще троли за рубли, ма те нали са ми етегенти като сержант Стефко се връзват.
Тролчета сега ще ви кажа какво е станало в Анкара.
Путин пита Ердуган
- Ердуган ефенди искаш ли да построим още един син поток. Ти да го платиш пък аз ще ти дам печалба след 50 години?
На което Ердоган отговорил
- Искам ма ти ще го платиш и ше ми намалиш цената на газа.
П.
- Ма аз нямам пари, похарчих ги за Крим, а и китайците искат да им строя тръба.
Е.
- Боли ме дедовия.
След срещата изказванията на двамата
П.
- Разбрахме се да строим Син поток 2 и ще намаля газта за Турция. Да го духат българите спирам южен поток.
Е.
- Постигнахме принципно съгласие за син поток 2, но имаме доста различия по въпроса.
Общо взето това е което е станало в Анкара всичко останало е пропаганда.

11.12 2014 в 09:31

Разбрал ми ръб от хъб...

11.12 2014 в 09:27

Една умна идея на Бойко!

11.12 2014 в 09:26

Умна идея. Дано успее Бойко!

11.12 2014 в 08:40

Явно червените тапири живеят в паралелна вселена и ни облъчват със странните неща от там. Аз не съм чул например в Германия някой да иска да свали Меркел. Има мрънкане за санкциите ама колко да е мрънкане, то без такова нещо върви в демокрация.

В соца аз не помня да беше толкова убаво, например нямаше храна. От 1977 поне БКП официално призна, че не може да изхрани народа. Прочетете си моля и не заблуждавайте хората. В София се носеше храна от цялата страна, но по малките населени места нямаше храна в магазините - факт.Нямаше дрехи в магазина, всяка жена беше шивачка ба семейството, за да шие и кърпи каквито дрешки има. По соца хората бяха крепостни селяни без право на свободно придвижване, ако си роден в малко село си обречен да живееш там и си обречен да си тъп, така беше по великия социализъм..... За екология какво да говорим безсмислени производства като Кремиковци тровеха земята, реките бяха до една отровени. Дивеч имаше само в зоопарк и ферми наречени ловни стопанства.

11.12 2014 в 08:34

Аз съм гей, между другото. И се гордея със сексуалната си ориентация. ББ е точно мой тип.