Quantcast

РИА Новости за "Южен поток": България хем я боли, хем я сърби, хем „татко“ в САЩ не дава

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2014 в 22:21 12559 51

След като последва съвета на покровителите си и се отказа от „Южен поток“, сега България се надява проектът да бъде подновен. Европа също изведнъж се разбърза, след като проектът вече беше спрян, пише Светлана Холоднова в коментар за руската държавана агенция РИА Новости, озаглавен „България хем я сърби, хем я боли, хем „татко“ не дава“.

Каквото повикало, такова се обадило. След отмяната на „Южен поток“ България се усети, че всъщност проектът й трябва. Всички твърде дълго се опитваха да убедят Русия, че като работи по този проект с европейците и за европейците, трябва да играе по правилата на Брюксел. А Москва напомни, че в този случай не ЕС поръчва музиката, категорична е Холоднова.

София неведнъж променя мнението си да пуска или да не пуска тръбопровода на своя територия. „Мама“ и „татко“ не даваха. Брюксел и Вашингтон заплашиха, че ще спрат цялото финансиране на страната, а след това българското правителство се смени, не без участието на благодетелите от ЕС и САЩ, подчертава тя.

Независимо от очевидната многомилиардна изгода, България послуша покровителите си и се отказа от „Южен поток“. А сега се надява на скорошното възобновяване на проекта. Но влакът си замина и не е ясно дали София ще дочака „локомотова“ на проекта – Русия, да се върне да работи по него.

Не е ясно само защо Европа така изведнъж се хвърли към проекта в момента, в който беше спрян. Не е ли защото на ЕС му остава само транзитният маршрут през Украйна? Нима европейците се опасяват, че Киев може да се окаже недобросъвестен партньор? Забрави ли Брюксел, че Украйна, която няма нито газ, нито пари, има богат опит в използването на транзитния газ?

Между другото, по оценките на международната рейтингова агенция Fitch в Европа е спаднало търсенето на руски газ. Един вид, съществуващите газопроводи са достатъчно и без „Южен поток“. А ако на Европа той не е нужен, то на Русия й е все едно – нали Москва има газ, а ако партньорите ни не искат да развиват съвместен бизнес заради собствената си полза, за квко да ги уговаряме? Като не ти харесва, не яж, никой няма да те храни с лъжичка, коментира Холоднова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2014 в 11:22

ХАХАХАХАХА е моя коментар по статията. Май Русия я сърби от спирането на проекта.

11.12 2014 в 12:48

Гацо, какъв точно е проблемът да си го построят в Турция, пък ние да го играем връзка към Румъния и дори Сърбия? На нас ще ни е доста по-лесно да се намесим на мястото на гърците.

Че ще печелят турците от транзитни такси? Нека им, нали ще са си го платили. Ще ни дадат по-високи цени? Съмнително, предвид това, че нямаме уговорки за понижаване на цената към нас. Че няма да сме пряко свързани към майка Русия? Голям праз, турците ще имат два източника, уж целта е диверсификация на източниците, не на тръбите.

Русофилската сган вече не знаете с какво да защитите ЮП, фактите не ви изнасят и, колкото и да го въртите, нямате доводи в защита на проекта на фона на общата му безогледност към състоянието и нуждите на страната. И е разписан точно както бихте се подписали под продажбата на собствените си майки, докато обвинявате останалите, че са продажни европедерасти.

Ай сиктир, ходете си в Русия или започнете да се държите като нормални хора!

10.12 2014 в 11:01

Руските олигофрени газ пикаят от яд. Абе блядове,защо не вземете тази газ да я продавате ?Хайде марш обратно в Азия пияни путински свини

10.12 2014 в 10:12

Гацо, абе ти що не вземеш да се качиш на чинията на Бузлуджа и не вземеш да си отидеш при господарите от Кремъл. Южен поток е изгоден единствено за руснаците, не за БГ -

Резултати:
1.Среден размер на годишния дивидент, който ще бъде задържан от БЕХ ЕАД за периода 2023 – 2040 г. – 65 млн. евро на година (Общо 1 млрд. 252 млн. евро) До 2023 г. БЕХ няма да получава дивиденти.
2.Среден размер на годишния данък печалба за периода 2016 – 2040 г. – 31 млн. евро (Общо 831 млн. евро)

B. Предположения (при 50% запълнен капацитет на целия тръбопровод):
1.Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал – 8%
2.Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал за първите 15 години – 4.25%
3.50% капацитет за Газпром
4.Намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната компания

Резултати:

При така заложените параметри е практически невъзможно намирането на външно финансиране, поради:
1.Невъзможност за изплащане на дълга още през първите години на проекта
2.Невъзможност за разпределяне на дивидент през целия живот на проекта"

Кво да говориме повече! Досвиданя сволочи!

10.12 2014 в 04:49

Гацо каза!
Брееех маму му стара, що за главанаци тук се дърлят – НЯМА ЮЖЕН ПОТОК бе, Путин и паша Ердоган го спряха, Жална ни майка на бугарете, и за русофоби и за русофили, майната им...
Навремето 1997-98 Костов отказа Южен поток с по-малка тръба – кой принуди Костов е отделен въпрос. Заради отказа на Костов Русия изгради Син поток, и тръбата си работи – Турция точи газ от Русия, Син поток почти се изплати.
Сега БГ отказва този път Южен поток с голяма мощност, и срещу отказа на БГ Русия ще построи още един Син поток с голяма мощност, който през Турция ше стигне до Гърция, а нататък... през Македония направо за Сърбия (а може и през Албания).
А сИга Сите Бугаре, и русофоби и русофили, най веке тея де плакнЯт очички на ЗападЯ, айде, почвайте действието ПОДМИВАНЕ... Че както плакнете очички на ЗападЯ кат пес-помияр край кебапчийница нещастно и безхаберно, Путин одма отсвири бугарете, веч се сговори с паша Ердоган, та пашата да оножда бугарете... А както плакнете очички на Западя, значи сте с дирника към пашата, затуй хващайте ибрика и ЯКО ПОДМИВАНЕ, пашата не прощава за кирлив дирник
Путин и паша Ердоган сигур са изчислили колко руски и турски живота са затрити за да я има таз нещастна БГ с още по нещастни Рустем Плювню, Боко Банкянски, протестъри и вся остальная сволочь ...
БАБАБАР С ТОВА, Ердоган заяви, че ако Турция не е "поела контрола" над антиправителствените протести в Истанбул - 2013 г., щеше да я застигне съдбата на Украйна и Египет. Уличните протести в Украйна откриха пътя към разделението на страната. САЩ много се намесват в нашите работи”.
http://www.cross.bg/ykraiina-protesti-stranata-1442954.html#ixzz3LFPcNQWK
Ердоган и той е бесен на USA за номера, който му скроиха на “Таксим протестите” И се съюзи с Русия – това са две империи и продължават да са империи, ще се разберат!
А сИга Брюксел ни баламосва с ... Шенген, питайте българите топли ли Шенген!
И с “работен обяд” на чиновниците..., платен от нас....
Това са фактите или иначе "Rebus sic standibus!" (на турски, използван от българи – това е дереджето).
Гацо каза!

10.12 2014 в 00:43

Професорът се разпени и взе да пуска едно и също навсякъде. Напиши опровержение, защити си тезата, не ни повтаряй на руски къде е газа. Знаем, били сме в училище. Знаем и къде може да мине, понеже не четем само руски медии и не вярваме само на "Россия" по въпроса. Газ и през Турция да докараме, може и по-евтин да е, те поне имат реален втори източник.

09.12 2014 в 23:43

А бе мирише ми че след година две руснаците сами ще дойдат в София да се молят да продължим проекта.
Тръбопровода до Турция няма перспектива той най много да стигне до Измир.
Ами после кой и защо ще стори тръба?
А и скоро рублата ще се сгромоляса!
3000 рубли за 1 Евро!

09.12 2014 в 23:36

Абе гъзолизците на ФАЩ вече паднаха вече до някво абсурдно КРЕСЧЕНДО.

РОССИЯ е най-голямата по територия и НАЙ-БОГАТАТА на различни природни богатства страна в света, изобщо, евър. Близо два пъти по-голяма от втората в класацията. Благодарение на Божията воля. Обяснявам просто, като за студенти-първокурсници:

Всички ПРИРОДНИ БОГАТСТВА, (между които и ОГРОМНИ ЗАЛЕЖИ ОТ ПРИРОДЕН ГАЗ), се намират в огромни количества в РОССИЯ. Затова западняците (още от Първата световна война насам) се опитват, по какви ли не начини, да сложат ръка върху РУСКИТЕ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ. Еми досега не са успели, обаче продължават да опитват. За такива НАРОДЪТ казва: "Тъпи и упорити"...

09.12 2014 в 22:57

За spirit и останалите гадателки с кристалните кълба, съвсем официално:

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,Българското правителство не е променяло позицията си по отношение на проекта „Южен поток” – ние подкрепяме неговата реализация, но само при спазване на европейските правила. Миналият понеделник президентът Путин обяви спирането на проекта и ние бяхме уведомени за това решение чрез медиите. И до днес официална позиция на руската страна няма.

В програмната декларация на правителство ясно заявихме, че задължително условие за бъдещето на стратегическите инфраструктурни проекти в енергетиката е изясняването на техните икономически параметри. След като разпоредих събирането на всички документи и цялата кореспонденция по проекта, днес ще обявя пред вас народните представители резултатите от проверката. Много се изговори през последните дни какво е загубила страната ни, ако газопроводът „Южен поток” не се реализира или бъде променено неговото трасе.

Експертите ми докладваха, че не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия.

С Решение на Министерски съвет, взето по протокол 42 от 07.11.2012 г., Министърът на икономиката, енергетиката и туризма е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение. На 15.11.2012 г., на проведено Общо събрание на „Южен поток България” АД е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и ОАО „Газпром” приемат положително Окончателно инвестиционно решение при следните технико-икономически параметри:

Технически капацитет от общо 63 млрд. куб. м. газ годишно, дължина на основната тръба приблизително 540 км. Целевият срок за откупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 г., считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия. Това е срокът, в който следва да бъдат възстановени всички капиталови разходи за Проекта. Вътрешната норма на възвращаемост е 8% от собствените средства на акционерите, вложени в проекта. Базовият период за достигане необходимото ниво на вътрешната норма на възвращаемост на собствените средства е 25 години, считано от разрешението за експлоатация.

В последствие руската компания ООО „Газпром Експорт” е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газотранспортен договор (GTA), който не е подписан. Ще прочета дословно, предоставеният ми от експертите текст:

„Представеният от „Газпром Експорт” проект не отговаря на изискванията на законодателството на Европейския съюз, установени от Директива 2009/73/ЕО. Съществените разминавания са по отношение на изискванията за достъп на трети страни, тарифа и оператор на газопровода. В този смисъл съответните клаузи могат да бъдат разглеждани от БЕХ, само ако се получи изключение по смисъла на Директива 2009/73/ЕО. Освен това, представеният проект съдържа значително небалансирани клаузи, поставящи проектната компания (в качеството й на оператор на газопровода) в съществено неблагоприятно положение спрямо другата страна по договора.

Дългосрочният газотранспортен договор съдържа също така клаузи, явяващи се изключително неблагоприятни за БЕХ, в качеството му на акционер в проектната компания:
•междинна вътрешна норма на възвращаемост от 4,25% (при заложена вътрешна норма на възвращаемост от 8% съгласно Протокол от 27 август 2012 г.);
•тарифен профил с прекомерно ниска тарифа през първите 15 години (когато БЕХ има нужда от постъпления за изплащането на заема към Газпром). Ниската тарифа през първите години на експлоатацията на газопровода би довела до малък дивидент, което от своя страна би породило невъзможност за БЕХ да прави големи вноски за погасяване на заема към Газпром ЕП Интернешънъл Б.В. В този смисъл периода на погасяване би се удължил съществено, което ще доведе до натрупване на значителна лихва за БЕХ;
•предвиждана нулева печалба за след 25-та година на експлоатацията на газопровода. Предвижда се за периода след изплащане на инвестицията „Южен поток България” АД да генерира приход в размер на оперативни разходи + 2%, което не само че би лишило проектната компания от печалба (респективно и дивидент за БЕХ), но и би създало вероятност след този период проектната компания да работи на загуба (например при непредвидени разходи, които надхвърлят два-процентния праг над оперативните разходи).

Предложеният от ООО „Газпром Експорт” проект на Дългосрочен газотранспортен договор на практика предвижда конструкция, според която проектната компания ще генерира печалби само и единствено с цел и до момента на изплащане на инвестицията, като след това печалбата (респективно дивидента за БЕХ) ще бъде нулева”.По отношение на Финансовя модел експертите ми докладваха, че към момента няма завършен окончателен финансов модел на проекта, тъй като настоящият вариант следва да бъде актуализиран.

Данните по настоящия вариант на Финансовия модел са следните:

А. Предположения (според работен вариант на GTA):
1.Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал – 8%
2.Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал за първите 15 години – 4.25%
3.100% капацитет за Газпром Експорт (при условие на получено изключение за достъп на трети страни по директива 2009/73/ЕО)
4.Намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната компания
5.Тарифата се смята пропорционално на капацитета, резервиран от Газпром

Резултати:
1.Среден размер на годишния дивидент, който ще бъде задържан от БЕХ ЕАД за периода 2023 – 2040 г. – 65 млн. евро на година (Общо 1 млрд. 252 млн. евро) До 2023 г. БЕХ няма да получава дивиденти.
2.Среден размер на годишния данък печалба за периода 2016 – 2040 г. – 31 млн. евро (Общо 831 млн. евро)

B. Предположения (при 50% запълнен капацитет на целия тръбопровод):
1.Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал – 8%
2.Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал за първите 15 години – 4.25%
3.50% капацитет за Газпром
4.Намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната компания

Резултати:

При така заложените параметри е практически невъзможно намирането на външно финансиране, поради:
1.Невъзможност за изплащане на дълга още през първите години на проекта
2.Невъзможност за разпределяне на дивидент през целия живот на проекта

Смятам, че тези факти са достатъчно красноречиви, за да спрем спекулациите по отношение на така наречените „печалби” от проекта, които страната ни е загубила.

Ясно ще отбележа още веднъж, че след като има стартирана процедура от Европейската комисия от 2 юни 2014 г. във връзка с избора на изпълнител по проекта, няма как българското правителство да предприеме каквито и да е действия за реализацията на Южен поток на българска територия.

Със свое писмо Европейската комисия предупреждава българските власти още на 14 август 2013 г., че би могло да има несъответствия между Междуправителственото споразумение между България и Русия от 2008 г. за създаването на газопровод за транзит на природен газ и законодателството на ЕС, регулиращо вътрешния енергиен пазар.

Уверен съм, че изнесените от мен данни дават ясен отговор на въпросите, свързани с печалбите за страната ни от проекта „Южен поток”.

Благодаря за вниманието.


08.12.2014

09.12 2014 в 20:30

аз не съм запознат с договорите за "Южен поток", но донякъде съм ... с руския икономически маниер. така, че направо плача от това, че загубихме река от милиарди, които Русия даваше на България- ей така, без нищо насреща.
едно трябва да е ясно- таксите за преминаване на Суец-канал са 80% от горивото, необходимо на кораба, за да заобиколи Африка южно от н."Добра Надежда", съкращаването на времето е бонус.
така, че тия руските филми за братската дружба никога не са били истина, просто от известно време спряха да ни ги предлагат всеки петък :)