Борисов: Листата на БСП е шпионин-ДС-шпионин. Щом Станишев го няма, БСП нямат общо с европейските социалисти

Платформата на ГЕРБ за евровота с обещания като за парламентарни избори, без конкретни цели, но с добре звучащи фрази

OFFNews Последна промяна на 14 април 2019 в 15:20 5846 8

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

"В листата на БСП има само един, който може би разбира от европейска политика, другото е - шпионин, Държавна сигурност, шпионин, Държавна сигурност."

Така лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов коментира представената днес листа на БСП с кандидати за евродепутати в предстоящите в края на месец май избори за Европейски парламент.

За Борисов - членувал в БКП, създал охранителни фирми и бил гард на председателя на Министерския съвет в комунистическа Народна република България Тодор Живков, а след това - и Симеон Сакскобургготски - единият, "който може би разбира от европейска политика" е Деница Златева. За нея упорито се говореше, че ГЕРБ не са успели да привлекат в редиците си въпреки силната си мотивация и положените големи усилия.

Златева бе международен секретар на БСП, а преди това - началник кабинет на вицепремиера по въпросите за еврофондовете Меглена Плугчиева, евродепутат и депутат от БСП в 42-то Народно събрание, вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените. и вицепремиер, отговарящ за българското европредседателство, в служебното правителство на Огнян Герджиков.

За разлика от критиките към кандидатите в листата на конкурентите, към своите, на ГЕРБ, той се обърна с оценката: "Харесвате ми". Ето, те били причината опонентите на ГЕРБ да искат "да ни вкарат в компроматна игра".

Дали "компроматната игра" са купуваните на едро евтини апартаменти - Борисов не каза.

Борисов продължи да коментира листата на БСП на събитие, в центъра на което трябваше да е представянето на политическата платформа на ГЕРБ за евроизборите. Според премиера "дори и Русия няма общо с тази листа" (на БСП - бел. ред.); "някой иска да им се предложи". Премиерът можел да се обзаложи, че началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов щял да бъде в листата на БСП, "защото видях как се гледат с Корнелия Нинова онзи ден". Борисов коментира и скандала, свързан с листата на БСП: отсъствието на лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев от нея.

„В момента имаме един българин на най-висок пост в света – Сергей Станишев, лидерът на ПЕС, левият Манфред Вебер. Невключването му в листата показва, че нашите опоненти вече нямат нищо общо с европейските социалисти – това ще бъде тълкуванието навън“, коментира Борисов.

Платформата

Не ясни, конкретни цели с краен срок и план за изпълнение, а по-скоро лозунги - тук-там популистки и/или клиширани - изпълват платформата на ГЕРБ. Вътре са смесени чисто вътрешни въпроси, а не такива, които могат да бъдат разглеждани на ниво Европарламент.

Асим Адемов представи платформата на ГЕРБ в сектор „Образование“. От клишираните фрази за "равен достъп", "преодоляване на неграмотността чрез качество" и "връщане на децата в класните стаи" не стана ясно какви конкретни цели в образованието ще преследват българските депутати в Европейския парламент. 

"Трябва да възпитаваме нашите деца в дух на ценности и патриотизъм. Ще инвестираме в иновации и ключови умения. Ще продължим да подкрепяме младежките политики“, заяви Адемов.

Андрей Ковачев представи платформата в здравеопазването и отново се видя, че тя се фокусира върху вътрешната политика в сектора. ГЕРБ щели да работят за по-добра спешна помощ, за изграждане на здравно-информационна система, пак - за равен достъп, този път до здравеопазване.

"Ще работим и ще използваме европейските средства за научна дейност за намирането на ефективни лечения на заболяванията. Защото ако искаме да имаме ефективна икономика, трябва да имаме здрави граждани", каза Ковачев.

Той представи и приоритетите във външната политика: завършване на присъединителния процес на Западните Балкани, добро сътрудничество с Турция в областта на сигурността, икономиката и енергетиката, единна политика по отношение на Близкия изток, инвестиционен план за Африка.

На Ева Майдел се падна сектор „Икономика“. Тук приоритетите на ГЕРБ са завършване на единния европейски пазар, българско производство с висока добавена стойност (не стана ясно как бъдещите депутати на ГЕРБ в Европарламента ще се борят за това), нови пазари за българските стоки и услуги, пазари без двойни стандарти, намаляване на бюрокрацията.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова представи панела „Регионално развитие, кохезионна политика и транспортна инфраструктура“.

"В кохезионната политика целите са пет – по-близо до гражданите, по-добра свързаност, по-социална, по-зелена и по-интелигентна. В регионалната политика ще работим за това, да няма различия в регионите и да развием трансгранично сътрудничество. Целите ни в транспортната политика са довършването на пътната структура по коридорите на Трансевропейската транспортна мрежа и завършването на приоритетните жп отсечки“, обясни Павлова.

Бившият екоминистър Ивелина Василева представи сектор „Екология“. В ЕП депутатите на ГЕРБ щели да работят за осигуряване на чиста питейна вода чрез продължаване изграждането на модерна водоснабдителна инфраструктура, инвестиции в управлението на отпадъчните води, подобряване качеството на въздуха, борба с изменение на климата, осигуряване зелени работни места, стимулиране на иновациите, преход към кръгова икономика, актуализиране на Дунавската стратегия, приемане на Черноморска стратегия и др.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков представи енергетиката, чиито приоритети били пет - енергийна сигурност, обединение на европейските пазари, декарбонизация на икономиката, възобновяема енергия, енергийна ефективност.

В земеделието, представено от зам.-кмета на Смолян Марин Захариев, приоритети са електронизация и цифровизация на управлението на земеделските стопанства, прецизно земеделие за повишаване ефективността и доходите, сближаване на директните плащания между Източна и Западна Европа, увеличаване процента на обвързана подкрепа, силна подкрепа за пчеларството, подкрепа на биологичното земеделие, подкрепа за младите фермери, борба с двойните стандарти.

Той обяви и целите на ГЕРБ в социалната политика, които прозвучаха по-скоро като лозунг: солидарност, достойнство и социална справедливост. Въпреки скандалите в социалната сфера, включително заради политики, свързани с правата на нелечимо болни деца, ГЕРБ щели да "продължат" да работят за хората в неравностойно положение, за преодоляване на младежката безработица, за достойно място на жените на пазара на труда и др.

Емил Радев изложи приоритетите в отбраната: "изграждане на общ отбранителен капацитет като европейски стълб на НАТО", увеличаване разходите за отбрана до 2% от БВП към 2024 г., засилване на отбранителната мобилност в ЕС, създаването на Европейски фонд за отбрана засилено сътрудничество между ЕС и Великобритания и след Брекзит, подкрепа на позицията на ЕС спрямо Русия, спазване на международното право, общоевропейска стратегия за борба с корупцията и др. Основен приоритет за ГЕРБ щели да бъдат миграционните процеси и борбата с тероризма, както и присъединяването на България към Шенген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8086

8

peter daskalov

15.04 2019 в 06:39

Верно, колко трябва да си неориентиран, за да изтърсиш такава тъпотия, и то в положението, в което се намира собствената ти пасмина ?

73928

7

El Commandante

14.04 2019 в 22:35

Чета и се смея...какво можеш,да отговориш на такава тъпотия, освен изконно българското: Ти па си мноо убав!

3774

5

ЛАФЪРДИЕВ

14.04 2019 в 18:31

Бе друго си е агент Буда професионално да ти направи разяснението..

21662

4

spirit оригиналът

14.04 2019 в 17:55

Като цяло, платформата е безкрайно далеч от належащите проблеми на българите. И не ги засяга. Дреме ни за цифровизацията, когато се опитваш да живееш с 600 лева заплата и да издържаш семейството си. Дреме ни за бюджета на ЕС, когато не можем да си платим кредитите. Дреме ни за европейските ви пътища, когато не можем да си позволим винетките и таксите. Дреме ни за парите в образованието, когато единственото, което учите децата ни, е да забравят историята си и ги правите безпомощни пред агресията и джендъридеологията.

Не чух нито един от вашите гербави кандидатури да посочи реалните проблеми на хората. Само високопарни реклами, нямащи нищо общо с българската действителност. Изречени от хора, които са забравили българското.
Нищоговорене от нищожни хора, известни с това, че са известни и покрай партийните си кариери. Няма нито един от тях, който да е постигнал нещо извън ГЕРБ. И както вирусите не могат да виреят в друга среда, така и гербавите не могат да оцеляват извън партията.

7823

2

kokoten

14.04 2019 в 16:05

...милиционера си е милиционер(пък започнал той и като пожарникар)-тъпота,тъпота и друго няма,единствената наченка на интелект,това е способността му да краде в необикновено големи размери....каквито и отрепки да прати в Европа,това не го прави по-умен,нито по-праведен....Мутрата си е мутра....Хора не му вярвайте на тоя некадърник и лъжец....

13355

1

aviatora

14.04 2019 в 15:52

Престъпна мутро, бесило за теб!!!