Quantcast

Борисов: Ако Бокова беше наш кандидат, да съм я отзовал отдавна

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2016 в 19:02 11274 5

Снимка БГНЕС

Ако ГЕРБ беше излъчила Ирина Бокова за кандидат за шеф на ООН, щях да съм я отзовал много отдавна. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет във вторник, става ясно от стенограмата от заседанието. 

"До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление, нашият кандидат е трети, пети, седми, пети. С цялото ми уважение, дори Македония и Сърбия са преди нас. Някой явно иска недоброто си представяне в един момент да ми го припише на мен, на вас, на България. Защото, тук правя една скоба, ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, това беше наш кандидат, излъчен от нас, аз да съм го отзовал много отдавна. Така, както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре, макар че всички ми казваха – не, тя иначе добре се представи, но английският й малко по-слаб, немският отличен…", посочва Борисов.

Получавам коментари и слушах внимателно, едва ли не че ние сме щели да провалим тази кандидатура или ще я проваляме, за да издигнем някой друг. Тук малко да се посмеят медиите: аз съм казал, че няма да се кандидатирам за президент, но защо да не се кандидатирам за ООН при тая логика? Аз мисля, че кабинетът ще ме подкрепи!, допълва той. 

Борисов изразява недоволството си и от факта, че Бокова е отхвърлила поканата му да дойде в София, защото има други ангажименти. 

Аз поканих госпожа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Не ми направи това добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и едно правителство те е номинирало… И аз имам отговорни задачи в сряда, днес, утре, с гости, в петък ни е Съветът в Братислава, но държах да го кажа в нейно присъствие.

Предишното правителство положи огромни усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов, за избирането на госпожа Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО. Положихме огромни усилия. 

По думите на премиера не е имало закъснение с кандидатурата на Бокова, а напротив - нейната кандидатура е била издигната първа. 

Много преди да дойде времето – преди няколко години, за избор за нов генерален секретар на ООН, в последните си дни Орешарски реши да номинира госпожа Бокова, въпреки че знаеха, че си отиват, въпреки че знаеха, че много години има до този избор. Те го направиха и никой не си направи труда тогава да ме попита като лидер на най-голямата партия. Ние си замълчахме. Но след това, като толерантно правителство, като правителство, което не отрича, а се опитва навсякъде, където може, да има приемственост, особено в международен план, да го следва, ние като правителство, спомняте си добре, изпратихме и потвърдихме с официален документ решение на Министерски съвет до Ню Йорк.

Започнаха изслушването. Тук, понеже някои спекулират, всичко това (и съм разпоредил, който иска от медиите след това да му се даде) са писмата за подкрепа – като се започне от японския премиер, та се стигне до, включително и Тереза Мей, която е нов премиер, и до нея съм пратил. От президентската институция – до всички крале, президенти, в зависимост от държавното им устройство. В цял свят, стотици – от мен до премиерите, от външно министерство – до външните министри, там са много. Всичко това нашето правителство, всички вие, сме работили абсолютно честно, почтено за избора на госпожа Бокова. И не приемам, че била по-късно издигната. Напротив, те я издигнаха три години преди да дойде времето, две години, преди да се говори изобщо за кандидат. Най-рано издигнатият кандидат, всъщност.

Полагаме огромни усилия и към момента. И ще полагаме огромни усилия. Но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения.

С тези писма ние сме помолили всички в света, а с тези, с които сме по-близки партньори като държава, имаме традиционни добри отношения, сме ги помолили максимално да съдействат, максимално да ни подкрепят. Ние досега сме участвали в избора на еврокомисар, участвали сме в изборите на генерален секретар на ЮНЕСКО и винаги заедно с президентската институция сме действали изключително единно.

Аз не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите за какъвто и да е пост, не си спомням. Напротив, ние, понеже сме изключително толерантни, и съпругът на госпожа Бокова е наше предложение за Европейската банка, нали така, Горанов? И в един момент неуспехът му до този момент да бъде мой, ваш или на правителството – аз няма да го допусна. Няма да допусна и в други държави да се решава нашата кандидатура. Не съм го и допуснал, обяснява Борисов.

Премиерът обявява още, че задължава всеки да положи максимални усилия за избора на Бокова до следващото гласуване. 

Това, че сме търсили подкрепа, защото накрая в Съвета за сигурност постоянни и непостоянни членки трябва да изберат един от региона, Вежди Рашидов му казва „пазарлъци“, в Европа и в света му казват „консултации“ – се консултират големите представители в Съвета, питат се: „Вие кого?“, „Ние кого?“, цели щабове работят това да се случи и ние сме го правили и ще го правим до 26-и. С цялото ми уважение! И ви задължавам всеки да положи максимални усилия, включително и аз, госпожа Бокова на 26-и да влезе в първите двама. Защото следващото гласуване вече е с цветни бюлетини и там имаш ли червена бюлетина, сиреч, държавата ти каже, че категорично не стои зад теб, няма как да продължаваш. Трябва накрая консенсус. Дори забъркаха Русия и Германия в този скандал! И аз ще помоля даже сега да го каже външният министър, за да сме ясни, казва той.

По темата за договорки за българската кандидатура от страна на Германия и Русия се включва и външният министър Даниел Митов. 

Спекулациите, които се появиха около Германия и Русия, тръгват от медийната среда. По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за нашата кандидатура, за смяна или за подкрепа, или каквото и да било друго. По никакъв начин ние няма да оставим да бъдем повлияни от решение на трети държави.

Благодарим за адекватната реакция както на Руската федерация, така и на Германия. Ясно е, че те реагираха правилно, казвайки: „Ние нямаме никакво намерение да влияем върху решенията на суверенна държава, каквато в случая е България, коя да бъде нейната номинация“. България ще си реши оттук нататък. Премиерът много ясно артикулира.
По никакъв начин реакциите на Руската федерация не могат да бъдат четени в полза или във вреда на когото и да било. Ясно беше казано, че никой няма намерение да ни се меси в суверенните решения – и толкова. Вчера и българският посланик е бил на среща с руския външен министър, това е било препотвърдено.

Никой не ни се меси в решенията, никой не проявява в случая пристрастия към един или друг кандидат. Има още време до избора на генерален секретар на ООН и държавите все още имат възможност да оформят консенсус около някой. А ние, разбира се, в течение на кампанията, ще си взимаме своите решения, посочва той.

В разговора се включва и културният министър Вежди Рашидов, като посочва, че в никакъв случай не трябва да има спекулации по темата, за да не се навреди на българската държава.  

Някои колеги също помнят, когато госпожа Бокова трябваше да се кандидатира за ЮНЕСКО. Тя беше ясно определена към коя партия симпатизира и печели, но това не повлия по никакъв начин на решението на Министерския съвет и на решението на министър-председателя, когато имаше една българска кандидатура да бъде избрано българското участие. Това беше основата – че българското винаги се подкрепя.

Един месец – неслучайно премиерът ме спомена – един месец аз бях упълномощен да посрещаме посланиците на ЮНЕСКО в Париж, да ги убеждаваме в българската кандидатура, така че в никакъв случай не бива да има спекулации на тази тема, защото наистина, когато се носят отговорности, най-напред е България и винаги така е било. Това е била позицията и на премиера, и на правителството. Аз съм вече втори мандат и си позволявам да го кажа това. И нека спекулациите да не бъдат за сметка на България. Това бих помолил дори колегите в медиите, защото това са едни опасни територии, които ще навредят единствено на българската държава и в никакъв случай персонално на този или на онзи, казва Рашидов.

Разговорът за кандидатурата на Бокова достига и до равенството на половете, както и за това дали жена трябва да застане начело на ООН. 

Дори спекулата, че трябва да е жена от Югоизточна Европа, това не е писано правило, а когато едно правило не е писано, то може да се нарушава и накрая, когато всичките консултации минат, може да се окаже, че е жена, но не е от Югоизточна Европа или е от Югоизточна Европа, но не е жена, тогава могат да направят компромис. Към момента това не е наша силна позиция, че, видите ли, ние и на пето, и на седмо място… понеже е единствената жена. Отдавна половете в света, поне в цивилизования свят, са равни. Да, и на нас винаги са ни препоръчвали колкото може повече жени, колкото може повече хора от етносите да влизат в едно правителство, но ако имаш по-добър мъж за един пост или обратното – жена за един пост, избираш него. А като гледам, ние тук днес в това отношение имаме доста повече жени.

Така че, пожелавам успех на госпожа Бокова! До 26-ти цялата подкрепа на външно министерство, на всички наши посланици, президентът господин Плевнелиев ще бъде в ООН сега, госпожа Бъчварова ще бъде там, Даниел Митов, външният министър ще бъде там. Даваме коктейл в нейна чест, да я представяме. Така че, до 26-ти е така. Но след като се опитват да ме атакуват мен и да считат, че аз влизам в някакви игри, а аз не влизам – който ме познава, знае, че аз много се съобразявам. Но няма как след 26-ти ако не е първа или втора да водим тази тема. И тогава ще преценим всички заедно какво да направим, казва премиерът Борисов.

В края на темата за кандидатурата на Бокова за шеф на ООН се включва и здравният министър Петър Москов, според когото Бокова трябва да бъде подкрепяна, независимо от политическите пристрастия, защото в противен случай се нарушава имиджа на държавата. 

Господин премиер, колеги, длъжен съм да кажа няколко неща в хода на тази дискусия не защото медиите са тука (и да не бяха тука, можем да си го кажем помежду си), а за себе си.

Вероятно има доста колеги тук, за които госпожа Бокова не е близка нито биографично, нито като политическо поведение. Но още веднъж да кажем: независимо от това от каква политическа традиция произхождам аз, цялото правителство работи, защото това е решение на България и не може да бъде сменяно в движение. Това не значи дали обожавам, харесвам или приемам някакъв кандидат. Взето е решение и всички заедно го правим. Всяка друга спекулация граничи с… как да кажа…, то нарушава имиджа на държавата, категоричен е той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8301

5

nali

16.09 2016 в 10:09

Не разбирам, Бойко как не се усеща колко смешен изглежда след тези словоизлияния. Поне няма ли кой да му казва да се запре малко.

16696

4

Новак

15.09 2016 в 22:45

Чак сега ми стана ясно защо Румяна Желева стана за смях - имала езикови проблеми. Този чвор , Боко, още не е разбрал защо външната му министърка беше отсвирена.
А предишното правителство предложи Бокова, а този глупак потвърди кандидатурата й - но сега , както винаги , бяга от отговорност и се крие.

16374

2

Стринка Минка

15.09 2016 в 20:19

Не се оплаквай, ти си пое конформисткия кръст на меката мария.
Носи си го сега и без скимтене.