Създателят на бойкометъра: Обещанията стават по-далечни и по-малки

Александра Маркарян 25 януари 2012 в 20:38 3160 0

Костадин Павлов  Снимка: Сергей Антонов
Костадин Павлов Снимка: Сергей Антонов

„Не ни трябва бойкометър, трябва ни бойкомет. Да го прати през девет планини в десета и там да се оправят, завалиите…“ Тази реплика взриви социалните мрежи през последните два-три дни. Не защото хората не са чували изказвания в този дух, а защото въпросната реплика беше написана от първата дама на Република България Юлияна Плевнелиева. Повод за нея дава проектът “Гражданска инициатива за намаляване на политическото лицемерие“, в който, чрез сайта PolitiKat.net, фондация "14-ти януари" представя т. нар. бойкометър. Бойкометърът цитира обещанията на премиера, към всяко от тях добавя етикет "изпълнено", "неизпълнено", "блокирано", "в изпълнение", "няма движение". Общата статистика сочи, че от идването на ГЕРБ на власт през 2009 година до момента само 8% от обещанията на Бойко Борисов са изпълнени. Проектът се изпълнява със съдействието на Институт "Отворено общество" и на Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

За българските политици, за тяхното поведение и обещания - изпълнени или не, както и за нетипичното за първа дама поведение на Юлияна Плевнелиева разговаряме с Константин Павлов от фондация "14-ти януари".

- Как ви хрумна да измервате политическото лицемерие чрез обещанията на политиците, г-н Павлов? Как се роди идеята за бойкометър?

- Идеята се роди през 2009 година, след парламентарните избори. Това не е оригинална идея, оригиналната се появи в САЩ, където има сайт, който се казва Обаметър и се занимава с политическите обещания и твърдения на президента Барак Обама.

Забелязахме приликата между него и господин Борисов, който също обича да се изказва и да дава обещания по много теми. Затова създадохме сайта politikat.net, а бойкометърът е най-важната секция в него, защото премиерът произвежда около половината обещания, които се формулират в българското политическо пространство.

Сайтът стартира през септември 2010 година. Работим по проекта от май 2010 година.

- Как възприемате репликата на първата дама Юлияна Плевнелиева, че „не ни трябва бойкометър, трябва ни бойкомет“?

 - Радвам се, че сме останали в общественото съзнание. Между другото, бях против думата бойкометър да се използва в нашия проект, смятах я за твърде комерсиална спрямо целите, които си поставяме, но се оказа, че медиите много я харесват. Репликата, която цитирате, е точно от времето, когато нашият проект ставаше популярен.

- От октомври 2010 година...

- Точно така. А иначе уважавам решението на госпожа Плевнелиева да не се намесва в политиката. Това, че се цитират нейни фрази от 2010-та, по-скоро се дължи на това, че няма фрази от днешно време, които да се цитират. От една страна се радвам, че станахме популярни, от друга се надявам хората да се обърнат към човека, който действително се занимава с политика – съпругът й.

- Какво сочат резултатите от вашите изследвания?

- Трудно е да се каже – не защото не мога да извадя веднага от сайта и да ви кажа, а защото повечето обещания, които се дават, са свързани с мандата на съответните лица, както премиера, така и други политици и сравнително малка част са свързани с конкретни срокове. Затова в случая единственият човек, който е подходящ за такова изследване в момента, е президентът Георги Първанов, защото и двата му мандата свършиха и сега е моментът да се види това, което толкова е наприказвал какво е свършил и да се направи равносметка. Предстои да направим именно това.

При него проблемът е, че отнема страшно много време да се прочетат всичките му изказвания и документите, на които е автор. Първанов е човек, който не щади думите и да се прерови негова 1-часова реч коства 4 часа да се разбере какво точно има предвид, каква му е позицията. Въобще не е лесно на Първанов да му се разберат мислите, но трябва да го направим, защото, откакто е стартирал проектът, това е първият политик с редовно завършен мандат. Не броим кметовете.

Иначе около 15% от обещанията на политиците на нашия сайт могат да се сметнат за изпълнени. Голяма част са без движение, тоест тепърва предстои да видим какво ще се случи с тях до края на мандата.

- Как се променят обещанията на премиера с приближаването на края на мандата му?

- След година и нещо работа на проекта мога да очертая три тенденции.

Едната е, че сроковете за изпълнение на различни обещания постепенно се преместиха от този към следващия мандат. Дори, ако забелязвате, голяма част от обещанията сега се отнасят за Европа 2020, докато в самото начало на мандата – 2009 година, повечето се отнасяха за края на мандата на това правителство.

Втората е свързана с усвояването на еврофондовете. Започна се с едни обещания за усвояване над 90% и в рамките на 6-7 месеца обещанията паднаха до 40%.

Третата тенденция е за фокусиране на обещанията. По време на предизборната кампания те бяха най-разнообразни - за абсолютно всички области на човешката дейност, за Космоса и за живота. В момента са концентрирани в строителството на няколко магистрали, метрото и някои спортни обекти, които трябва да бъдат завършени.

Дори когато на премиера му задават въпрос, различен от областта на магистралите и метрото и спортните обекти, общо взето той винаги връща топката в полето на магистралите, метрото и спортните обекти.

- В сайта PolitiKat.net има секция "Ветропоказател", която показва промяната на мнението на политиците в зависимост от външните обстоятелства. В кои сфери най-често се променя то и под натиска на какво?

-  Това е много тежък въпрос, особено последната част. Забелязал съм, че се променя например от масови протести. Другото, което променя мнението на политиците, са изглежда някакви лобита, които дърпат тайно конците – това е мое предположение. В никакъв случай не казвам, че има могъщи лобита, които дърпат конците на правителството, но просто оставам с такова впечатление понякога.

Например ситуацията със забраната за тютюнопушене на обществени места. Там се наблюдава една осцилация на мнението – ту в положителна, ту в отрицателна посока. Непрекъснато има някаква промяна. Когато за първи път се въведе забрана за тютюнопушене, мотивацията за това решение беше, че това е по-добре за здравето на гражданите. След това се направиха някои компромиси с мотив, че това е по-добре за бизнеса. След това пак се разреши, после пак се забрани с мотивацията, че това е по-добре за здравето на гражданите.

- Кой от политиците, чиито изказвания следите, най-често сменя позицията си според ветропоказателя?
- Премиерът е нагоре, но не мога да кажа дали е на първо място.

Ние не гарантираме за всеобхватност на изследването. Идеята за този сайт е да дадем инструмент на широката публика, където всеки да може да влезе и, ако му е направило впечатление някакво обещание, да го въведе, а след това някой друг, който се интересува от същия проблем, да влезе и да напише какво е станало със същото обещание. Това беше замислено като социална мрежа.

От самите министерства също могат да влизат и да попълват обещанията, които са изпълнили министрите им.

- Има ли реакция от страна на премиера или на някой от обкръжението му на това, което правите?

- Не държа много да имаме. Нашата цел не е да забавляваме населението, а по-скоро да го информираме. Малко, след като тръгна проектът, премиерът заяви: „Всичко, което сме обещали, трябва да го изпълним“.

- Кои други политици следите?

- Министрите, новият президент.

- Кой е най-стриктен в изпълнението на обещанията си?

- Не мога да кажа с точност. По принцип Росен Плевнелиев, който сега е президент, а преди това беше министър на регионалното развитие, не е човек, който си хвърля думите на вятъра. Имаше сравнително добър процент на изпълнение на обещаното като министър, но все пак при него спецификата на работата беше такава, че се измерваше в километри, в числа.

При други министри е по-сложно, да речем при министъра на културата Вежди Рашидов – там наистина имаше някои неща, свързани с подпомагането на театрите, с възстановяването на театъра в Перник – тук много се забавиха нещата и, мисля, че има неизпълнения на обещания, но като цяло в тази сфера измерването е по-специфично.

Като цяло не обичам да ги подреждам.

- Идеята е тръгнала от Обаметъра. Може ли да се направи съпоставка между президента Барак Обама и премиера Бойко Борисов?

- Техният проект е професионален – прави се от журналисти, а ние разчитаме на общността да помага, но мисля, че в Обаметъра имаше около шестотин и нещо обещания, като изпълнените бяха около 15% от тях. Съотношенията са горе-долу като в България.

Има нещо, което също е много важно да се има предвид и е още една причина да не обичам да говоря за числа. Това е, че ние не различаваме обещанията на много важни и маловажни. Естествено, че да се построят 100 километра магистрала е по-важно от решението дали даден чиновник да бъде уволнен или назначен на еди коя си дата. Но сравняването на едното с другото е малко като сравняването на ябълки с круши. Пак казвам – не обичам тези количествени сравнения, предпочитаме хората да влязат и да видят. Примерно Обама обещал на дъщерите си да им купи кученце...

- Е, това не е политическо, а семейно обещание...

 - Хубаво, но ето още нещо, което ни различава с Америка. Там семейството на политика е част от политиката, докато тук....

- ...тук първата дама показа категорично, че не желае да е така.

 - Аз смятам, че жените са равноправни с мъжете. Не бива кариерата на госпожа Плевнелиева да се бърка с кариерата на мъжа й. Тя има собствена кариера, амбиции, идеи. Даже се радвам, че в това отношение сме по-напред от Запада, защото там от семейството на един президент се очаква да бъде като картинка, която да си закачиш на стената.

- И тук май се очаква такова нещо. Въпросът, който витаеше във въздуха - и при полагането на клетва от новия президент в Народното събрание, и при официалното му встъпване в длъжност, беше: „Защо я няма първата дама?“.

- Въпросът е много сложен, знаете – има протокол. Протоколът очаква нещо от първата дама да присъства в политическия живот, да се показва. Добрият тон пък изисква от нея да се занимава с благотворителност. Аз лично съм по-либерално настроен. Смятам, че пълнолетните хора сами трябва да решават с какво да се занимават. А това, че, да речем, тя по някакъв начин би повлияла на политическия живот, това все пак е отговорност и на политическата сила, която е издигнала този президент. Аз не вярвам, че те не са били запознати с този риск – президентшата да не иска да се занимава с политика.

- О, тя се интересува от политика, но коментарите й определено контрастират с очакваното...

- Значи това е било взето предвид при предварителния подбор кой да бъде президент. Най-вероятно те са претеглили всичко и са казали: „Да, наистина госпожа Плевнелиева не е много въодушевена от политическата си роля, но затова пък мъжът й ще бъде чудесен президент“ и са предложили него.

 

- Още днес след срещата си с премиера той защити съпругата си и даде да се разбере, че не възприема като нередно дистанцирането на г-жа Плевнелиева от политиката, както и че по всяка вероятност трябва да свикнем с това, че то ще продължи.

- Ето една област, в която България ще бъде първа в Европа – да видим как ще ни се получи. И на мен ми е интересно. Аз лично съм "за" това да оставят жената на мира да си гледа семейството и професията. Щом като човек е решил нещо, си понася последствията – и той, и семейството, и политическата сила.

- С какво още се занимава фондацията, какви други дейности има по проекта?

-  Правим и кампании, в момента тече такава, за задаване на въпроси към институциите с оглед на това какво е било изпълнено от съответния министър. Избираме няколко министерства, избираме и обещания, които ни се струват по-важни за обществото и задаваме въпроси какво се е случило с въпросните проекти. После ще слагаме съответните етикети към тези обещания на сайта – изпълнено, неизпълнено, в движение. Ще запознаем хората с това, което се е случило.

Искам да призова хората, които искат да се включат в проекта, да заповядат. Всеки свободно може да качва. Ние, естествено отговаряме на въпроси за правилата на качване – какво може, какво не може, ако не е описано достатъчно ясно на самия сайт.

Очаквайте скоро новини както за президента Първанов, така и за кампанията със задаване на въпроси по институциите.

Отделно ще направим няколко презентации в университетите, главно сред политолози, на които ще обясним нашия проект и ще се опитаме да ги заинтригуваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков