БНБ не коментира "частни действия на свои служители"

OFFNews 13 март 2015 в 23:52 2205 9

Снимка bnb.bg

Категорично възразяваме и считаме за недопустимо овластени длъжностни лица да правят внушения за несъществуващи писма и изявления от страна на БНБ, като ги използват за политическо говорене и политически цели.

Това се посочва в прессъобщение на БНБ, провокирано от изказването на председателя на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова (ГЕРБ) пред bTV.

БНБ е потвърдила в писмо до Парламента, че изпълняващата длъжността подуправител на БНБ Нели Кордовска е имала влог в КТБ и е изтеглила парите си непосредствено преди поставянето на банката под специален надзор, съобщи днес сутринта Менда Стоянова.

Публикуваме пълния текст на прессъобщението на БНБ:

"По повод на журналистически въпроси относно твърдения на председателя на Комисията по бюджет и финанси, направени в предаването „Тази сутрин“ на БТВ, заявяваме следното:

Категорично възразяваме и считаме за недопустимо овластени длъжностни лица да правят внушения за несъществуващи писма и изявления от страна на БНБ, като ги използват за политическо говорене и политически цели.

Недопустимо е каквито и да е действия и стремежи на адвокати на обвиняеми лица по случая КТБ да бъдат приписвани на БНБ, която няма нищо общо с това.

Напомняме, че БНБ никога и по никакъв повод не си е позволила да коментира частни действия на свои служители.

Убедени сме, че който и да е в страната, заемащ отговорна държавна позиция, не трябва да се превръща в говорител на лица, срещу които се водят разследвания и дела, както и на техните адвокати.

Напомняме също така, че в Република България вината все още се определя не от политиците, а от отговорните за това държавни институции.

В заключение, по повод на неверни твърдения за дейността на квесторите на КТБ обръщаме внимание върху факта, че днес те направиха публичен коментар по темата, който може да видите на страницата на КТБ.

БНБ споделя притесненията относно бавния ход на делата, свързани с обявяването в несъстоятелност на КТБ, и подкрепя законодателните промени, предвиждащи в случай като този да бъдат назначавани синдици".

Днешното изявление на квесторите на КТБ АД, за което се споменава в прессъобщението на БНБ, пък е следното:

"Във връзка с многобройните изявления в публичното пространство по отношение действията на квесторите на „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА“ АД, касаещи опазването и управлението на имуществото на банката и с оглед необходимостта от адекватна и вярна комуникация с обществото, Ви информираме следното: В рамките на предвидените от закона правомощия и при стриктно спазване на нормативните разпоредби:

- Не са извършвани никакви разпоредителни действия с имущество на банката от квесторите;

- Не са разглеждани цесии на вземания срещу банката, постъпили в деловодството на банката след 06.11.2014г. (деня на отнемане на банковата лицензия);

- Не са извършвани погашения на кредити чрез прихващания, постъпили в деловодството на банката след законодателните изменения на чл.59 от Закона за банковата несъстоятелност (ДВ – бр.98 от 28.11.2014г., в сила от 28.11.2014г.).

Обръщаме внимание, че квесторите на „Корпоративна търговска банка“ АД не могат да извършват действия на разпореждане с имуществото на банката, поради наложените по искане на БНБ предварителни обезпечителни мерки, а именно - общ запор и възбрана върху цялото имущество на банката съгласно определение по делото за откриване на производство по несъстоятелност (т.д. №7549/2014г. на СГС, VI-то Т.О., 4-ти състав).

Квесторите не могат да извършват разпоредителни действия с имуществото на банката и поради изрична законова забрана за такива действия, а именно: от датата на решението за отнемане на лицензията за извършване на банкова дейност на основание чл.36, ал.2 от Закона за кредитните институции не могат да се извършват разпоредителни сделки и действия с имущество на банката, с изключение на извършването на обичайни разноски, насочени към неговото запазване и управление (чл.3, ал.2 от Закона за банковата несъстоятелност).

Квесторите на банката са на разположение за всякакъв вид проверки от оторизираните за това органи и изразяват пълна готовност за съдействие във връзка с такива проверки.

КВЕСТОРИ

ЕЛЕНА КОСТАДИНЧЕВ

СТАНИСЛАВ ЛЮТОВ"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!