БНБ потвърди, че Кордовска е изтеглила парите си преди затварянето на КТБ

Реформаторите не са новото ДПС, коментира Стоянова нападките на Георги Първанов

OFFNews 13 март 2015 в 07:41 10766 5

Менда Стоянова

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Менда Стоянова

БНБ е потвърдила в писмо до Парламента, че изпълняващата длъжността подуправител на БНБ Нели Кордовска е имала влог в КТБ и е изтеглила парите си непосредствено преди поставянето на банката под специален надзор.

Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) в интервю за bTV тази сутрин.

"Убедена съм, че ги е изтеглила законно, но е имала вътрешна информация. Ръководството на БНБ е знаело какво става с КТБ. И други в това ръководство са имали влогове, но не са ги изтеглили - тя е успяла да спаси парите си, а те чакат", каза се Стоянова.

В същото време, в отговор на запитване от OFFNews, през февруари от БНБ отговориха:

"В отговор на поставените от вас въпроси, бихме искали да ви уведомим, че не събираме и не разполагаме с информация относно личните спестявания на служителите на БНБ в търговски банки.

Във връзка с визираните твърдения относно предполагаема операция на 19.06.2014 г. , обръщаме внимание, че Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор на 20.06.2014 г. в следствие на получено в БНБ писмено искане за това от изпълнителните директори на банката. Следователно, който и да е служител, няма как да е предполагал един ден по-рано каква ще е волята на изпълнителните директори на КТБ. До преустановяване на операциите си на 20.06.2014 г. банката е обслужвала всички свои клиенти".

Дали отговорилият ни служител не е знаел, че всъщност в БНБ има информация по конкретния казус или откровено ни е излъгал, остава загадка.

Игра на гърба на всички нас нарече Стоянова фактът, че кредиторите, чиито влогове не са обезпечени, "пререждат" Фонда за гарантиране на влоговете чрез прихващания.

Менда Стоянова отново поиска оставката на управителя на БНБ Иван Искров:

"Никой не е престанал да иска оставката на Искров. Негово морално задължение е да си я подаде. Не съм съгласна той да поставя с писмо условия на Парламента, че ще подаде оставка, когато парламентът е готов да избере нов управител на БНБ. Той носи отговорност за това, че в неговия мандат четвъртата по големина банка е в несъстоятелност - нещо, което те ни уверяваха, че не може да се случи в България", каза Стоянова.

Не бих казала, че Реформаторите са новото ДПС и че преяждат с власт. Така Стоянова коментира обвинението на Георги Първанов, отправено публично вчера чрез една от националните телевизии.

"Реформаторите имат своите ресори и те са официални. Нормално е министрите да управляват ресорите и кадрово. Не бих казала, че преяждат с власт", каза Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!