БНБ потвърди, че Кордовска е изтеглила парите си преди затварянето на КТБ

Реформаторите не са новото ДПС, коментира Стоянова нападките на Георги Първанов

OFFNews Последна промяна на 13 март 2015 в 07:41 10160 5

Менда Стоянова

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

БНБ е потвърдила в писмо до Парламента, че изпълняващата длъжността подуправител на БНБ Нели Кордовска е имала влог в КТБ и е изтеглила парите си непосредствено преди поставянето на банката под специален надзор.

Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) в интервю за bTV тази сутрин.

"Убедена съм, че ги е изтеглила законно, но е имала вътрешна информация. Ръководството на БНБ е знаело какво става с КТБ. И други в това ръководство са имали влогове, но не са ги изтеглили - тя е успяла да спаси парите си, а те чакат", каза се Стоянова.

В същото време, в отговор на запитване от OFFNews, през февруари от БНБ отговориха:

"В отговор на поставените от вас въпроси, бихме искали да ви уведомим, че не събираме и не разполагаме с информация относно личните спестявания на служителите на БНБ в търговски банки.

Във връзка с визираните твърдения относно предполагаема операция на 19.06.2014 г. , обръщаме внимание, че Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор на 20.06.2014 г. в следствие на получено в БНБ писмено искане за това от изпълнителните директори на банката. Следователно, който и да е служител, няма как да е предполагал един ден по-рано каква ще е волята на изпълнителните директори на КТБ. До преустановяване на операциите си на 20.06.2014 г. банката е обслужвала всички свои клиенти".

Дали отговорилият ни служител не е знаел, че всъщност в БНБ има информация по конкретния казус или откровено ни е излъгал, остава загадка.

Игра на гърба на всички нас нарече Стоянова фактът, че кредиторите, чиито влогове не са обезпечени, "пререждат" Фонда за гарантиране на влоговете чрез прихващания.

Менда Стоянова отново поиска оставката на управителя на БНБ Иван Искров:

"Никой не е престанал да иска оставката на Искров. Негово морално задължение е да си я подаде. Не съм съгласна той да поставя с писмо условия на Парламента, че ще подаде оставка, когато парламентът е готов да избере нов управител на БНБ. Той носи отговорност за това, че в неговия мандат четвъртата по големина банка е в несъстоятелност - нещо, което те ни уверяваха, че не може да се случи в България", каза Стоянова.

Не бих казала, че Реформаторите са новото ДПС и че преяждат с власт. Така Стоянова коментира обвинението на Георги Първанов, отправено публично вчера чрез една от националните телевизии.

"Реформаторите имат своите ресори и те са официални. Нормално е министрите да управляват ресорите и кадрово. Не бих казала, че преяждат с власт", каза Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2015 в 13:29

Тая курдовска е смачкала пръстите на наглостта и е задминала цинизма на път за безграничната изродия. Но в нашата си родна вселена, в която искров е шеф на банка, крадци и неграмотници - депутати, на нея и се полага поне орден.

13.03 2015 в 12:31

В по-развитите страни търговията с вътрешна информация (inside trading) е много сериозно престъпление.
Ако си знаел нещо или е вероятно да си го знаел, и си предприел действия в твоя облага те чака затвор или ако се споразумееш в прокуратурата сериозна глоба, която те оставя на минус за дълго време. Изобщо не се търси причинно следствена връзка, между двете неща.
Ако успееш да докажеш, че не си знаел, пшросто ще те уволнят в интерес на реномето на институцията.
Преди 2 години се засякох с двама от БНБ дето ги бяха привикали в Брюксел да дават обяснения за това, какво ще стане ако се изтеглят капитали от българските банки. Обяснението им беше, че те били независими и добре надзиравани, което доведе до няколко подигравателни и леко цинични коментара от моя страна на закуска в хотела.
За това ако можех щах да си държа парите в немска или австрийска банка. Но понеже не мога (не е удобно за редица цели, не че е навъзможно), бягам като дявол от тамян от банки с български собственици или такива контролирани от оффшорки (което е същото де).

13.03 2015 в 11:59

Много наглост, а и надменност в писмото, което е така защото се чувстват недосегаеми:
"... Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор на 20.06.2014 г. в следствие на получено в БНБ писмено искане за това от изпълнителните директори на банката. Следователно, който и да е служител, няма как да е предполагал един ден по-рано каква ще е волята на изпълнителните директори на КТБ."

Който и да е служител, няма как да е предполагал, ама тая Кордовска е имало как - имали са взаимна изгода, от КТБ са зависели от нея (длъжността й в БНБ), както и тя от тях (заради високите лихви по депозита й). На други не са казали, ама на нея - да.

13.03 2015 в 10:53

Кога е външният одит за КТБ?

13.03 2015 в 08:40

"Така председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира обвинението на Георги Първанов, отправено публично вчера чрез една от националните телевизии."

След като беше попитана от водещия! Отговорете с "Да" или "Не". Отговори само "Не бих казала"

Пак се изфабрикуваха заглавия за цяла седмица, а темата на разговора беше:
Свършили ли са си квесторите в КТБ работата и това, че има явни резултати, че не са!