България видимо завива на изток, смятат политолози

OFFNews Последна промяна на 27 май 2018 в 18:10 7601 4

България видимо завива на изток, смятат политолози

Българската политика прави очевиден завой на изток. Това мнение изразиха политолозите Първан Симеонов и Харалан Александров в предаването "Неделя 150" на БНР.

През последните няколко седмици и месеци България отчетливо завива на изток и съвпада с напрежението вътре в самия Западен блок – ЕС – САЩ, смята Симеонов. По думите му ориентацията в посока Русия е проличало по позицията на правителството по случая "Скрипал", а след това и с рестартиране на проекта АЕЦ "Белене" и посещенията в Русия на най-високо ниво. 

Самият факт, че е възможна подписка за напускане на НАТО, означава, че постепенно оста на въртене на българския политически процес се отмества леко на изток. Това е в синхрон с проблемите между ЕС и САЩ, които проличават изключително много в казуса с т.нар. иранска сделка и, които проличават с предполагаемата позиция на Полша, която някак си контрастира на фона на ЕС. Всичко това, като че ли допълнително тласка Европа в неопределеност или по-скоро в орбитите на интересите на Русия в момента, коментира Симеонов.

По думите му премиерът Бойко Борисов печели предимство в подобна сиуация, защото може да излезе с послание след срещата си президента Владимир Путин, насочено към европейско-руските отношения. Според него обаче предимство е спечелил и президентът Румен Радев:

Това, което направи с Турция. Струва ми се, че това се опитва да направи – да издейства на България специален статут в отношенията с Турция и в отношенията с Русия и да капитализира, евентуално, тази близост с Турция и близост с Русия, превръщайки я в коз за България и представяйки я като коз за ЕС. Дали това ще стане, ще покажат следващите години, но във всички случаи тава ще се хареса на вътрешните публики. Тук едно неочаквано предимство спечели президентът Радев – в тази тяхна своеобразна конкуренция. Предимството е, че Радев се представи като предвестник на всичко това, защото той пръв отиде, добави той.

Заходът на България към подобряване на отношенията с Русия е видим, смята Харалан Александров. „Заходът е видим и вероятно той ще трябва да бъде разказан. Очакваме това да се случи след визитата на Борисов – най-интересното събитие, ще увенчае този интересен месец“, коментира той.

Новината за срещата на Борисов с Путин дойде от Москва, когато в Русия беше президентът Румен Радев.

Според него Русия има възможност да интерпретира темата с визитата от позицията на това, че новината за нея дойде именно от там.

Това очевидно е част от стратегията Кремъл в един момент, в който се случват няколко паралелни процеса. От една страна Русия е в подем, от друга е в упадък, което може де се каже и за ЕС и САЩ. В тези много сложни и противоречиви тенденции, това, което се случва според мен в умовете на българските политически елити, е, че се мобилизира рефлекс за това да си гарантираме, че няма да загубим възможността да поддържаме отношения с този толкова могъщ и влиятелен играч, още повече, че там връзките са стари, дълбоки и доста здрави. В някои случаи много трудни за развързване са тези възли, с които сме закачени за руската политикономика, тъй като там е трудно да разграничиш икономическия от политическия интерес, особено в областта на енергетиката. Това е, което според мен прави Радев. Той понесе много критика. Според мен беше несправедливо обезценено неговото усилие, каза Александров.

Борисов плете друга мрежа, каза Александров по отношение на политиката и действията на премиера. „Той покрива много голяма международна територия. Сякаш се опитва, изплитайки като един чевръст паяк, в добрия смисъл, всичките тези връзки и отношения на приятелство и добросъседство с ясно заявеното обещание за лобиране и подкрепа на каузата за евроинтеграцията на Западните Балкани, някак си да стабилизира страната в един очевидно труден период, в който се случват големи тектонични размествания“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

4

Hissarion

28.05 2018 в 09:47

Първан и Харалан са пишман специалисти като кънчовците.

22089

3

Стефан

28.05 2018 в 02:27

Е, чак па цар Борис и Кимон Георгиев - втора част ...
Ма кво - чакаме. То все едно ще се чуе.

12193

2

SC

27.05 2018 в 23:33

България не завива наникъде. Върти се като пумпал.