Путин: След няколко дни ще имам удоволствието да посрещна Борисов

OFFNews 22 май 2018 в 15:04 7158 0

След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва премиерът на България Бойко Борисов, заяви президентът Владимир Путин по време на срещата си в Сочи с президента Румен Радев. 

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че очаква скорошна визита на Борисов в Русия. 

От Министерския съвет уточниха, че Борисов ще посети Русия в качеството си на български премиер, а не на ротационен председател на Европейския съвет, макар че посещението му било съгласувано с лидерите на Германия и Франция. 

В края на тази седмица Бойко Борисов ще посети и Украйна. Според неофициална информация премиерът ще бъде на финала на Шампионска лига в Киев. 

В резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи Путин приветства Радев в Русия и посочи, че посещението е във връзка със 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго - в резултат на Руско-турската война.

Това е една от най-важните дати в общата ни история, но с нея двустранните отношения не се ограничават и има много неща, които свързват двете страни, подчерта руският държавен глава.

Радев иска стратегически преглед на двустранните отношения

Целта на моята визита е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване, защото този диалог е важен за успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес, каза Румен Радев в началото на срещата си с Путин.

Българският президент подчерта, че отношенията между България и Русия са по-особени - не се основават само на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоките исторически, духовни, културни и езикови връзки между нашите народи.

Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения по-естествени и по-лесни. В същото време ни задължава да бъдем открити, да поставяме откровено всички теми, където имаме различия и нерешени въпроси, каза българският държавен глава и изрази очакване днес да бъде направен стратегически преглед на двустранните отношения.

Да констатираме не само силните традиции и огромния съществуващ потенциал, но и да обосновем необходимостта от реални действия, добави Радев.

Той отбеляза, че има много взаимни интереси в търговията, икономиката, енергетиката, образованието и културата. Ще се радвам днес на един откровен и задълбочен диалог, който да даде основа и положителен импулс на нашите правителства да работят в тази насока, каза още българският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови