Ако се окажем в периферията на ЕС, да не стане като в песента Копеле к'во стана?, пита Сидеров

Лидерът на Атака не разбира патоса за Шенген и еврото, иска да сме част от евразийски съюз

OFFNews 16 декември 2017 в 18:21 13078 6

Ако се окажем в периферията на ЕС, да не стане като в песента Копеле к'во стана?, пита Сидеров

Снимка Дарик

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не разбира "патоса" по приемането на еврото и влизането на България в Шенген. В предаването "Годината" на Дарик радио той каза, че сериозно би обмислил дали да подкрепи правителството в тази посока. В същото време той прогнозира разпад на Европейския съюз и препоръча България да търси ориентация към един бъдещ евразийски съюз.

"Еврото е като една идологема - да влезем в еврозоната, другари! Първо в чакалнята, после в съблекалнята може би, а след това не знам къде ще влезем", каза лидерът на "Атака" и коалиционен партньор в правителството на ГЕРБ. Той каза, че не чул анализ, който да го убеди в позитивите на въвеждането на европейската валута. Според него "еврото не е нещо, което автоматично ще подобри живота". 

"Също не мога да разбера този патос - да влезем в Шенген. Това няма ли да насочи повече потоци от имигранти в България?", попита още Сидеров.

Той смята, че проекти като ЕС и НАТО трябва да се преразгледат и че лично той продължава да отстоява идеята за евразийски съюз. Сидеров припомни, че Европа е "полуостров на евразийския континент". Според него тревожните тенденции в Европа били такива, че духовници говорили, че това са "последните времена", визирайки случаите с признаване на третия пол и под.

За разлика от 2013 г., когато на въпрос трябва ли България да остане в ЕС Сидеров е отговорил твърдо "не", сега неговата позиция е, че страната ни не трява да е в "този ЕС". 

"Смятам, че НАТО също трябва да се преразгледа като военен блок, че ако има Европейска система за сигурност – вероятно тогава това съм го казал, защото отдавна поддържам тази теория – да има европейска система за сигурност, която да обхваща само европейските държави, в нея да не присъстват САЩ и други, които не са европейски страни“, коментира лидерът на "Атака".

Според него е по-вярно да се пита има ли бъдеще ЕС и припомни, че "в който и съюз да сме влезли, е падал". Вече има знаци и говорене от най-високо ниво, които говорят за две скорости, център и периферия. "Това не е ли намек, че по-богатите опитват да останат насаме, а другите, ние, периферията да с търсим сами колая. Ако това стане и се озовем пред такава ситуация, какво ще кажем тогава: А, - като в оная рап песен - копеле, кво стана?

Според него алтернативата за България е да "търгува и общува, с когото си иска, а не с тези, които ни посочат" и да прави проекти, които са изгодни за нея. "А не да дойде тук един сенатор и да каже: Спрете този проект, защото сега си играем една игра". Ама утре вие ще се прегърнете с Русия, а ние ще останем без проекта, нали?", каза Сидеров и допълни, че това трябва да се "коригира", а премиерът Борисов вече правил подобни стъпки - насочване към страни, към които преди това е било немислимо да се говори. 

За санкциите срещу Русия, за които иска да отпаднат, Сидеров обясни, че продължава да настоява. "Когато си в управлението, там ти казват малко по-неформално: "Абе, виж сега, като отидеш в Брюксел и като кажеш, че си против, никой не те взима предвид" или пък ти казват насаме в коридора: "Ти много не искай такива работи, защото нали искаш тия проекти, нали искаш тия програми", каза той, но не посочи с кого е имал такива разговори. Това обаче било практика не само в това правителство, а и в други и "това си е практика". 

Сидеров каза, че вероятно по тези причини не го пращат в Брюксел. 

"Разправяли са ми, че даже телефоните им събират, като на среща на СИК или ВИС, нещо такова. Даже беше се оплакала една премиерка от балтийските страни", разказа Сидеров и обясни, че има натиск и "машина, която те натиска".  

По време на председателството Сидеров обясни, че, ако го бъде поканен, ще сложи ватовръзка и костюм. "Ще ми бъде интересно да се обърна към европейски фактори по определени въпроси. Ще го направя съвсем интелигентно, културно и аналитично - каква трява да бъде Европа, как трябва да се предпази от вълните, които все още я застрашават, какво трябва да направят по темите с тероризма, какво трябва да направят с доходите. Това са въпроси, които трябва да се поставят. И да чуя какво ще ми кажат другарите от Брюксел", обясни Сидеров. 

Лидерът на "Атака" вече е нов човек и заявява, че не е добре винаги "да стоиш на едно лошо отношение". "Животът е най-големият сценарист. За накои това са странни обрати, но живият живот предлага неща, които и най-талантливият романист не може да ги измисли. Това е движение напред, а не назад. Казвам на всички, че да стоиш на едно лошо отношение, това не е работа, хабене на енергия и не е полезно, не е функционално", заяви Сидеров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

7

Hihi1981

17.12 2017 в 10:24

Сидеров припомни, че Европа е "полуостров на евразийския континент".!!!????

7551

6

reKontra

17.12 2017 в 00:53

Сидеров,гледай си галерия ... политически труп си ...и пръста си го ползавай за масаж на простата.

11800

4

limlim

16.12 2017 в 19:56

Висока класа манипулация - към малко истина се залепя голямата партенка. За еврото и Шенген има известен резон, а останалото влиза по дифолт. Братушките не се шегуват...

12044

3

Diablo III

16.12 2017 в 19:50

WСидеров заработи рублашките за празниците. Аре въри на Варадеро и се застой там.