Лифт на Банско ще има, категоричен е военният министър

OFFNews 16 декември 2017 в 14:04 7220 10

Лифт на Банско ще има, категоричен е военният министър

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че втори лифт на Банско ще има и въпросът ще бъде решен.

В интервю за предаването "Годината" на Дарик радио той коментира разногласията в правителството по темата, след като колегата му Валери Симеонов се изказа остро за отказа на правителството да придвижи идеята за втора кабинка. Заради отлагането на решението Симеонов дори намекна за разваляне на коалицията.

„Нито Валери Симеонов, нито аз, нито който и да е от Патриотите, е дошъл да папка, а пък известно е, че ние слушкаме. Казусът Банско ще бъде решен, защото това повелява нормалната логика, икономическата логика на държава, за да се развива туризмът, а не да се стопира, защото едни измислени герои, които са си намерили много добро препитание, усвоявайки всевъзможни чуждестранни фондове, да се прехранват с това да спират или да забавят икономическите проекти за развитие на България“, каза Каракачанов.

Той допълни, че на 28 декември се очаква Валери Симеонов да обяви решението си дали ще остане да „слушка и папка“, ако не мине промяната на концесията за Банско.

Отложеното решение на правителството отприщи протести на природозащитници в София и жители на Банско. Вицепремиерът Каракачанов защити жителите на курортния град, а другите протестиращи определи като "кречетала, които се опитват да пречат".

„Кажете ми един голям проект, в който тези хора не са се опитали да попречат? По един от проектите заявиха, че са видели черен щъркел и проектът трябва да спре, защото това е много ценно. По друг проект бяха видели бялата лястовица. При трети проект бяха намерили крастав гущер. Айде стига с този рекет! Истината е проста. Няма да цитирам по памет колко са пистите и лифтовете в държава, като Австрия, която териториално е по-малка от България. Или пък Словения, която е на една четвърт от България. Андора също - там има два пъти повече писти и лифтове, отколкото в цялата държава България. Кажете ми къде е логиката да се стопира икономическото развитие“, допълни той.

Според него и останалите министри мислят по същия начин.

„На 28 декември ще настояваме да се вземе решение по въпроса. Минимумът, който може да се случи, е приемането на плана за управление. Лифт на Банско ще има“, каза още военният министър.

Според него има сценарий за саботиране на договора с руската корпорация РСК „МиГ“ за ремонт изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в Българската армия. По обясненията му фирми посредници между военното министерство и руската компания създават пречки чрез вкарването на процедурата в административни схеми, за да забавят и провалят договора.

В сряда, когато Министерски съвет предстои да гласува допълнителни средства по договора за ремонт на МиГ- овете, ще стане ясно дали този сценарий е успешен, посочи Каракачанов и се закани, че няма да допусне това да се случи.

Трите проекта за модернизация на армията – за нови изтребители, кораби за флота и за бронираната машина за сухопътните войски, трябва да вървят успоредно с поддръжката и използването и на старата бойна техника, категоричен е военният министър. Той допълни, че бойните самолети МиГ 29 са по-добри от много от тези, които западните държави използват.

„Хората, които говорят по темата за отбраната, са разделени. Една част казват: „Не ни трябва никаква руска техника, трябва да я махнем и да купим западна техника“. Само че не отговарят на въпроса откъде ще намерим средства, защото за цялостно превъоръжаване на армията са необходими повече от 10 милиарда. Откъде ще намерим тези 10 млрд.? Те не се търкалят по улицата. Другите хора, към които принадлежа и аз, смятаме, че процесът за придобиване на нова техника, има три проекта – за изтребителите, другият - за два модулни патрулни кораба и третият, който ще внесем в Министерския съвет – за бронирана машина за сухопътни войски, тези проекти за модернизация трябва да вървят успоредно с това да се поддържа и използва старата техника“, отбеляза Каракачанов.

МиГ-29 като боен самолет, ако е в изправност, мога да ви кажа, че е по-добър от доста от самолетите, които използват други западни държави, подчерта Каракачанов. От българските около една трета са в изправност – седем от 19. Министърът посочи, че благодарение на договора, сключен с РСК „МиГ“, върви преглед на тези самолети и той се надява до следващата седмица да е ясно за кой от тези 15 самолета какво трябва да се направи и колко пари ще струва.

„Искам да кажа и друго. Защо не са се случвали нещата? Не са се случвали, защото са се научили много хора да се намърдват по веригата и да печелят пари на гърба на държавата. Сега с МИГ-овете изключителни пречки от хора, от фирми и въпреки мизериите, които правят в момента, това ме амбицира повече и ме вбесява, но това няма да се случи. В момента са разиграли поредното сценарийче, буквално до сряда ще стане ясно, ако успее да се случи. Сценарийчето е да провалят договора за ремонт на МИГ-овете. От сряда ще си говорим по въпроса, ако нещата не се изяснят“, каза министърът.

Той посочи, че на заседанието на Министерския съвет в сряда трябва да се гласуват допълнителни средства по договора за ремонт на МИГ-овете. „Тук става въпрос за странични фактори, които с технически хватки се опитват да саботират този процес“, коментира Каракачанов.

Той поясни, че правителството трябва да вземе решение, но има странични фактори, които се опитват да попречат на това решение, „вкарвайки процедурата във всевъзможни административни схеми, за да го забавят, за да може до края на годината да не получим тези пари“.

„Така че трябва да отучим тези кучета, които са се научили да ядат държавната кокошка. А знаете, че има и друг вариант кучето, което яде кокошки, какво става... Така няма да стане“, закани се Каракачанов.

На въпрос какви са тези, за които говори министърът, той посочи, че „в сряда ще стане ясно. Ако успеят, ще разбере целият свят“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

9

El Commandante

17.12 2017 в 12:28

"ултрапоръчкови"

Сериозно бе. В смисъл само шела е оригинален, при тва тежко моднат, лайнърите и стелките са фул къстъм, много съм горд :):)

Ла Спортива са ми любима марка, тъй че получаваш поздравления, накар че тоя точно модел ми мирише на туринг, скинове, потене нанагоре по планината-все неща от които усърдно гледам да страня :)

Виж ако беше Непал Трек Ево да викам, евала, от наште си! :)

8005

8

trbbrt

17.12 2017 в 10:20

"ултрапоръчкови" хахахаха, какво да кажа за моята La Sportiva Stratos Hi-Cube тогава?

77927

7

El Commandante

16.12 2017 в 23:15

Окончателната ми позиция по въпроса за втория лифт е следната: Не ме ебе.
Ако искат да го правят.

Повече от 10 години не съм стъпвал на БГ черноморие, няма да стъпвам и на зимните курорти, бахги, в италианските Доломити , Австрийските Алпи и Андора, която е само на 200 км от твърде прекрасната Барселона има достатъчно лифтове, писти и секаква инфраструктура.

Дреме ми, с други думи, на чисто новите ултрапоръчкови Lange RS 130-ки, ше си ги разтъпквам другаде.

12038

6

косата

16.12 2017 в 17:47

Всяка икономическа логика трябва да е основана на спазване на правилата, процедурите и закона. Ако всичко беше прозрачно и ясно с водещ принцип върховенство на правото и институциите имаха грижата това да е така, нямаше да има подобни блудкави, обидни и абсолютно неадекватни за един министър речи. И двеста хиляди да са против и два милиона да са за, спазването на правилата е първи, основен и водещ принцип!

12038

5

косата

16.12 2017 в 17:38

Този пишман министър и бивш агент е най голямото недоразумение.

12033

4

Borislav Aronoff

16.12 2017 в 15:58

http://kanal3.bg/news/63883-Karakachanov%253A-Balgarska-firma-bavi-chastite-za-novite-dvigateli-na-MiG-29-%2528Video%252 9

12033

3

Borislav Aronoff

16.12 2017 в 15:55

https://offnews.bg/politika/armiata-ostava-bez-spartan-ot-novata-godina-niama-pari-za-poddrazhk-670790.html

12033

2

Borislav Aronoff

16.12 2017 в 15:54

Дебел Красьо ли ще строи лифта или Строителни войски ?!? Вместо да си гледа самолетите които не могат да летят дойде да оправя на Цеко бакийте .

15914

1

поп Дръвчо

16.12 2017 в 14:56

Щом военният министър се намеси, няма как - ще има лифт.
 
X

Подкастът на OFFNews