Зов за помощ: Търсят се средства за приют за тежко болни животни

Светослав Метанов 25 юни 2024 в 19:51 6716 0

Едно от кучетата в Дом Диневи
Едно от кучетата в Дом Диневи

Много от тях се различават драстично от представата за това как си представяме домашния любимец. Предизвикват по-скоро съжаление, отколкото умиление и желание да ги гушнеш. Това са котки и кучета с тежки, понякога и нелечими болести, които не могат да стоят на краката си, нямат козина и върху които има нелекувани дълго тумори. Други са почти без козина...

Приютите за съвсем "нормални" кучета са препълнени и хиляди животни стоят там с години в очакване на осиновител. За питомците на "Дом Динев" обаче подобна надежда е напълно илюзорна. Помислете си само колко хора биха си взели за домашен любимец животно, чието лечение струва стотици левове на месец и изисква непрестанни грижи като човек в неравностойно положение... 

Със сигурност не са много!

Освен това често пред оградата на Дом Динев често осъмват със завързани животинки, чиито стопани са се отказали да ги гледат. Те не остават на улицата и също намират подслон. Проблемът е, че издръжката на една подобна институция не е никак лека задача, а разходите за лечение, операции и лекарства са огромни за животни с тежки болести или трайни увреждания. Приютът се издържа изцяло от дарения, но често това е много трудна задача. Животните са много, непрекъснато се увеличават, а благотворителността на хората с добри сърца не винаги може да покрие разходите за ветеринари и храна.

Освен това от Дом Динев работят много активно по една своя отколешна мечта - да създадат от нулата модерен приют, в който кучетата и котките с увреждания да имат всички удобства. Сградата ще бъде построена върху терен в Елин Пелин, който е предоставен безвъзмездно от дарител.

Предвиждаме там да бъдат настанени 94 кученца, които трябва спешно да преместим от село Априлово", обясняват от Дом Динев.

Финансирането на подобен проект и инвестиция обаче е особено тежка задача. Изграждането на новия дом на болните животни ще струва между 150 000 и 200 000 лева.

Приютът се предвижда да е от закрит тип (хале) на две нива с помещения за по две кученца, събрани по възраст и характери, с открити дворчета за игри пред всяко помещение, а на второто ниво стаи за котките с обезопасени тераси, за да могат да се радват на простора.

Предвижда се отделно помещение за болните на интензивни грижи с кабинет – манипулации за ветеринар. Два санитарни възела за животните и персонала. Стаи за персонала. Озеленяване и алеи за разходки.

Идеята е добра, но средствата за нейната реализация са огромни.

На първият етап от кампанията по набиране на средства за бъдещия приют бяха събрани средства за геодезията, трасировка на имота и подравняването на терена. После мина кампания за бетониране на площадката на терена, за което бяха събрани 9700 лева. 

Сега са необходими още пари, както за ежедневните нужди на Дом Динев, така и за бъдещия модерен приют. Новата цел е набирането на още 20 000 лева до края на юли. 

Тези средства са за осигуряване на материали за оградата на парцела, която е с дължина 350 метра и е предвидено да бъде изградена от бетонови пана.

Дарителската кампания вече тече на ПЛАТФОРМАТА на фондация BCause и може да бъде подкрепена, от всеки, който не е равнодушен към съдбата на болните кучета и котки от този линк - https://platformata.bg/bg/kauzi/2386:4820-2024-06-04-04-52-44/details/campaign.html.

Очакваме разрешение от Басейнова дирекция за сондата за водата, обясниха от Дом Динев пред OFFNews.

Каузата на екоактивистите може да бъде подкрепена и чрез DMS кампания, подробностите, за която може да видите тук - https://dmsbg.com/30176/dom-dinev/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2ZqYGRKAqeMyKj_Y1sQDN9CKlKLaZsYYkg_5AU0IrBmuR_4gRvG51Iv38_aem_bs4q5UIwKubN81DwHP-Qzg.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството