Журналист на TV7 води срещата на просветния министър с Комсомола

Александра Маркарян 05 ноември 2013 в 12:41 18140 43

Ива Николова
Ива Николова

 

Пълна подмяна на дневния ред извърши групата студентски "лидери" (председатели на студентски съвети и контрапротестиращи) на срещата с министъра на образованието проф. Анелия Клисарова днес.

Министър Клисарова покани в МОН протестиращите студенти, за да чуе исканията им в сферата на образованието. Вчера те официално отказаха среща с мотива, че няма да говорят за образование, когато цялото правителство е загубило легитимността си в очите им и единственото, което искат, е оставката му, разпускането на Народното събрание, нови избори и морал у политиците от следващия кабинет.

Вместо протестиращите вече 14 дни чрез окупации на аудитории и сгради студенти от цялата страна в Министерството се появиха предимно членове на студентските съвети, които изразяват пълна готовност за съдействие на властта и резервираност към колегите си, които окупират аудитории и сгради в знак на протест и с искане за оставка.

Очакващите подобно "студентско представителство" журналисти обаче бяха силно смутени от водещия на срещата. Това не беше министърът на образованието, нито човек, отговарящ за връзките му с медиите. Модератор се оказа Ива Николова. Може би поради скромност, тя се представи просто като журналист, без да уточни, че работи за телевизия TV7. Доскоро телевизията се управляваше от собственикът на КТБ Цветан Василев, а оперативен шеф й беше пресният политик Николай Бареков. Преди да мине в ТВ7, Николова бе водещ в Нова българска телевизия със собственик пловдивският бизнесмен Георги Гергов, а преди това бе отговорен редактор на в. "Монитор".

След първите ласкави думи на Николова към студентите - които били бъдещето и надеждата, които показвали сериозна гражданска позиция и, поради възрастта си, имали право на грешки - и встъпителните думи на министър Анелия Клисарова микрофона взе журналист от bTV. Той директно попита Николова в какво качество е там. Отговорът бе, че била там в качеството си на журналист, който има пряко отношение към проблема.

Пред аудиторията министър Клисарова представи основните моменти от стратегията си за висше образование, чието приемане предстои: увеличаване броя на завършващите висше образование; повишаване качеството на образованието; изграждане на връзка между университетите и пазара на труда; изграждане на ефективна мрежа за научно-изследователска дейност; модернизация и децентрализация на управлението на висшите училища; финансирането на университетите и обвързването му с рейтингите и оценката от акредитация; студентските столове и общежития.

40 минути "студентските представители" задаваха въпроси, от които напълно отсъстваше темата за студентските протести, окупации и изчерпания кредит на доверие в правителството. Вместо това "студентските лидери" задаваха въпроси като например кога ще се реши тежкият проблем с преводната научна литература, защото те били принудени да четат от издания на "Профиздат", как стои въпросът със студентските кредити, дали ще могат да карат студентски стажове още от 1 курс, защото сега не можело, как МОН ще гарантира качеството на образование.

Към министъра и екипа му не бе отправена и една критична забележка по същество.

След 40-те минути удобни въпроси и подготвени отговори репортерът на OFFNews взе думата, за да попита присъстващите студенти кого всъщност представляват при положение, че очевидно това не са протестиращите, а от години колегите им в университетите не смятат студентските съвети за реално представляващи ги.

В отговор някои изредиха организациите, които представляват - студентските съвети на Медицинския университет в София, където били направили първия демократичен референдум, за да решат за студентска окупация, на Софийския университет, на Великотърновския университет, на Университета по библиотекознание и информационни технологии, на УНСС. Други определиха въпроса на OFFNews като "провокация".

При всеки въпрос към студентите, свързан със студентските окупации, първа думата вземаше Ива Николова, която се опитваше да парира с реплики като "Това не е по темата". На журналист, усъмнил се в легитимността на студентския съвет на СУ, който 2 седмици не успя да събере кворум, за да обсъди стачката, отново отговори Николова. Това бил въпрос на вътрешна организация.

Министър Клисарова не се намеси в целия фарс, който се разиграваше пред очите й. Единственото, което каза в отговор на въпроса на OFFNews за студентското представителство бе, че поканата е била към всички студенти. През цялото време тя говори и отговаря на въпроси само за образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!