Журито за Борисовата градина заработи, шеф му е арх. Пенчо Добрев

Юлиана Ончева 16 юни 2015 в 10:20 3818 0

Журито, което ще оценява седемте проекта в конкурса за устройствена концепция на Борисовата градина, стартира работа. За негов председател е избран ландшафтен архитект Пенчо Добрев от Камарата на архитектите в България. 

В 15-членната комисия има представители на НАГ, Столичната община, КАБ, САБ, КИИП, СЛА, НИНКН и Музея за история на София. Предстои участниците да защитят проектите си пред журито на следващите три заседания, победителят трябва да стане ясен официално до 10 юли.

Класираният на първо място проект ще получи 8000 лв. и договор за изработка на ПУП на Борисовата градина. Спечелилите второ и трето място в конкурса ще получат парични награди в размер на 6000 лв. и 3000 лева. 

Столичният общински съвет обаче тепърва ще приема задание за изработването на устройствения план на парка.

В Борисовата градина няма да се строи нищо. Целта на Столична община е да си върне къпалнята „Мария Луиза“, заведението „Веселото село“ и автокъща „Капитолия“. Това е целта на бъдещия Подробния устройствен план на парка, заяви за OFFNews Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ и шеф на комисията по култура на „Московска“ 33 преди дни. Идеите, залегнали в 7-те конкурсни проекта, няма да се реализират в представения вид, категорична бе тя.

В момента голяма част от парка няма одобрен ПУП. През годините са изготвяни и одобрявани отделни проекти на подробни устройствени планове за различни участъци. През 2001 г. във връзка с урегулиране на трасето на метрото е изработен проект на ПУП на представителната част на парка до бул. "Пейо Яворов", но той е спрян по решение на Столичния общински съвет.

Липсват специфични правила и нормативи за зелените площи, които са в режим на териториална защита. В резултат на частичните ремонти в отделните територии на парка са монтирани различни по стил елементи на парковото обзавеждане. 

Борисовата градина е разсечена от натоварени транспортни артерии, които затрудняват движението на пешеходците и велосипедистите между отделните й части. Южната лесопаркова зона е много слабо посетена и неблагоустроена. Липсват и добре уредени подходи към съседните жилищни територии. 
Алейната мрежа на парка е с различна степен на развитост в отделните територии. В представителната част между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", пл. "Орлов мост", бул. "Цариградско шосе", бул. "Пейо К. Яворов" и бул. "Драган Цанков" повечето от алеите са широки, живописни и с асфалтова настилка. В други части от парка преобладават неасфалтирани маршрути и такива без трайна настилка, а в трети почти липсват. 

Преобладаващата част от сградния фонд с постоянен статут са сгради и съоръжения за спортни дейности - Националният стадион "Васил Левски", спортна зала "София", Спортен комплекс "Червена армия", Софийски тенис клуб, Тенис клуб "Левски", Конна база и комплексът на "Спортна София - 2000", Плувен комплекс "Мария Луиза", Столичен колодрум "Сердика", Национален тенис център (бивши кортове "Академик") заедно със спортна зала "София" и др., разположени основно на територията на резервата и охранителната му зона. Тук се намира и комплексът с Астрономическата обсерватория, стопанисван от Софийския университет. 
Сгради с постоянен статут са и няколко бивши спортни или развлекателни съоръжения със сменено предназначение и собственост, превърнати в заведения за обществено хранене и търговия. Такива са ресторант "Весело село", автокъща "Капитолия", "Маймунарника" и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови