Арх. Диков: Лъжа е, че в Борисовата ще се сече и строи

ОFFNews 27 май 2015 в 20:45 6914 5

Главният архитект на София Петър Диков.

"Във връзка с парка "Борисова градина" се говорят откровени лъжи и спекулации", заяви в интервю пред "Фокус" главният архитект на София Петър Диков.

Той изтъкна, че се прави конкурс на изпълнител за изработване на подробен устройствен план на Борисовата градина в целия ѝ обхват – от "Орлов мост" до Ловния парк, което не е правено никога досега.

Според него в последните 25 години има много сериозна инвазия към парка на различни видове обекти и дейности, които нямат нищо общо с парковата функция на градината.

„Има и доста терени, които законно, на ръба на закона или незаконно са станали частни. Целта на проекта, който изработваме е, първо - да защити основната функция на тази територия, която е паркова, да може да осъществи процедури, ако има нужда и ако проектите защитят по отчуждаване на някои терени, които са придобити от частни лица в части от парка, които по начало трябва да бъдат публична общинска собственост”, обясни Диков.

Архитектът посочва, че проектът цели да се подкрепи парковата функция на Борисовата с "обекти, които са свързани с отдиха и необходимостта от обекти в паркова среда".

Част от предложените проекти, срещу които възнегодуваха много софиянци, включват в парка да се постави Виенско колело, атракциони или да се прокара плавателен канал и т.н.

"Имаме и намерение с плана да можем да въведем достъп до Борисова градина, основно на моторни превозни средства, защото в момента всички знаят, че има части от градината, които са улици, а не паркови алеи”, допълва той.

Диков успокоява хората, че ще се допитва до обществеността по време на изработването на проекта, за да следи нейното мнение и да се съобразява с него.

„Много често, реакциите на гражданите е: „Вижте какво ни представят, ние ще протестираме”. Ние представяме в началните фази проектите, за да се допитаме до тяхното мнение и когато го чуем да направим необходимите корекции, за да може планът да бъде доведен до вида, който ще се приеме от гражданите”, посочи той.

Диков категорично заяви, че изсичане на дървета няма да има освен ако не се налага да се отсичат болни дървета или да се подменят някои дървесни видове.

„Каквото и да се прави в Борисовата градина, целта е София да има един добре благоустроен и добре поддържан парк. Основната задача на бъдещия план е да защити и да доразвие парковата функция на Борисовата градина”, смята архитектът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!