Обсъждат проектите за Борисовата градина, 15 становища за тях в НАГ(снимки)

Юлиана Ончева Последна промяна на 08 юни 2015 в 11:15 9657 9

15 становища за седемте проекта за промяна на Борисовата градина са постъпили в столичната "Архитектура и градоустройство". Крайният срок за обсъждането изтече в петък, комисия се заема с мненията днес, за да ги обобщи и докладва на журито за конкурса. 

Промени в Борисовата градина ще започнат най-рано след година-две, на първия етап за идейни проекти се класираха 7 дружества. Визиите за развитие на парка обхващат територия от 343 хектара. Амбицията на общината е да приеме Подробен устройствен план за регулация на зелената територия, но това ще стане след като се избере фирма сред класираните, която да го разработи и корегира след обществено обсъждане на ПУП. 

Подбробен устройствен план е единствената възможност да се отнемат частни имоти в парка, обясни главният архитект на София Петър Диков. Част от територията на Борисовата градина е под опеката на Национален институт за недвижимото културно наследство, който трябва да одобри каквото и да е строителство там. 

В конкурса са "НиКонсулт", които спечелиха конкурс за преустройство на пространството пред Царския дворец, който в последствие беше спрян, "СитиАрх", които имат няколко проекта за пътни артерии в София, "Стефан Добрев Архитектура и дизайн", които правят и проекта за бул."Евлоги и Христо Георгиеви", "Ковачев архитекти", АТМ, "Архкон" и "Екип Кали".

В проекта на "НиКонсулт" се предвижда нов център за съвременно изкуство и „скален каньон" 2 в 1 - за шумоизолация и за катерене.

СитиАрх предлагат популярния открит бар „Маймунарника" да се превърне в дискусионен клуб, да се оформи Алея на здравето, а атракционно влакче да вози от гара „Пионер" до бъдещата атракционната зона в жк. „Дианабад".

Екипът на арх. Стефан Добрев иска нов спортен комплекс на мястото на гара „Пионер", през който да минава „Зелен булевард". В проекта влиза открита многофункционална зала до Националния стадион „Васил Левски".  

Още идеи: В зоната на сегашната конна база да се разположат центрове за ролери и за скейтбордспортове, като самата конна база се премества в Ловния парк.

Районът на автокъща „Капитолия“ се предвижда за вход от западна посока към парка, с атракционно-занимателни съоръжения, с възстановяване на плавателния канал за лодки, картинг-център и др.

Токоизправителната станция ще се запази, а зад нея е централизираната администрация и служба за поддръжка на парка. В пространството между сградите и тенис-кортовете ще се изгради мини-голф игрище и парк за разходка на кучета.

По цялото протежение на бул.“Др.Цанков“ е проектирана шумопоглъщаща преграда, имитираща скална структура, като от вътрешните страни е закрита с геопластики и растителност.

Горската обсерватория (наблюдателна кула) – по идея и модел от Баварския горски парк – Германия.  

Сред предложенията има и Виенско колело, подмяна на настилки, зеленина и строеж на обществени тоалетни. 

Столичната община е избрала за какви проекти може да кандидатства по новата оперативна програма "Региони в растеж". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.06 2015 в 22:25

Седем причини да не ме е толкова яд, че след завършването на УАСГ не намерих работакато архитект.

08.06 2015 в 15:48

И какво разбрахме от проектите- ще правят Борисовата градина от градина в увеселителен парк и то не тематичен като Дисниленд, а панаирджийски. Добре дошли на "главната" в Слънчев бряг- то виенски колела, то картинги, само не разбрах къде ще са сергиите за кебапчета... Борисовата градина си има концепция- още от края на 19в и има нужда не от тотално преустройство, а от поддръжка. Преди да правят Маймунарника на дискусионен клуб, няма да е лошо да си върнат Мария Луиза и да оправят Колодрума, който освен за средище на наркомани и за дом на глутниците бездомни кучета, май за друго не се ползва.

08.06 2015 в 15:35

Това е само в сверата на фантазията нали?Едно бунище по ще ни приляга.

08.06 2015 в 14:21

Ужас, няма как да съм по-съгласен с "Тялото"

08.06 2015 в 14:11

A вие не разбирате ли, че това е КОНЦЕПЦИЯ, А НЕ РАБОТЕН ПРОЕКТ?!? Трябва да има концепция за това как да изглежда парка и как да се развива. Обществени реакции не липсват, предполагам обсъждания ще има също. Нищо лошо не се случва, напротив!

08.06 2015 в 13:22

"Крайният срок за обсъждането изтече в петък"

И както винаги, съобщенията се появяват в пресата дни след това.

Архитекто трябва да се одере жив, а тия около него - на кол, на клада или на въже.

София дозаприлича на клоака от герберастките "подобрения" на годините безхаберие от Янчулев насам.

08.06 2015 в 13:17

Какво ви писах преди време? Диковите хрантутници пак ще се налапат. От "обичайните заподозрени" липсва само АДА-та. Но за тях сигурно главният обезобразител на София е приготвил друго апетитно парче. И както обикновено, в случая не става дума за Борисовата градина. Става дума за едни пари, които трябва да бъдат усвоени от нашите хора. Схемата, известна като "модела Софиянски", доразвита творчески от гербаджийската пасмина.

08.06 2015 в 12:55

На парка му трябват тоалетни и осветление/камери. Нишо повече.
Всичко друго е разсипия за комисионни. Ако толкова искат нещо да правят да се заемат с плажа Мария Луиза.

08.06 2015 в 12:50

Който и да изберат,пак ще е по-добре от сега.Дано до доживеем да го видим.