Обсъждат проектите за Борисовата градина, 15 становища за тях в НАГ(снимки)

Юлиана Ончева 08 юни 2015 в 11:15 10315 9

15 становища за седемте проекта за промяна на Борисовата градина са постъпили в столичната "Архитектура и градоустройство". Крайният срок за обсъждането изтече в петък, комисия се заема с мненията днес, за да ги обобщи и докладва на журито за конкурса. 

Промени в Борисовата градина ще започнат най-рано след година-две, на първия етап за идейни проекти се класираха 7 дружества. Визиите за развитие на парка обхващат територия от 343 хектара. Амбицията на общината е да приеме Подробен устройствен план за регулация на зелената територия, но това ще стане след като се избере фирма сред класираните, която да го разработи и корегира след обществено обсъждане на ПУП. 

Подбробен устройствен план е единствената възможност да се отнемат частни имоти в парка, обясни главният архитект на София Петър Диков. Част от територията на Борисовата градина е под опеката на Национален институт за недвижимото културно наследство, който трябва да одобри каквото и да е строителство там. 

В конкурса са "НиКонсулт", които спечелиха конкурс за преустройство на пространството пред Царския дворец, който в последствие беше спрян, "СитиАрх", които имат няколко проекта за пътни артерии в София, "Стефан Добрев Архитектура и дизайн", които правят и проекта за бул."Евлоги и Христо Георгиеви", "Ковачев архитекти", АТМ, "Архкон" и "Екип Кали".

В проекта на "НиКонсулт" се предвижда нов център за съвременно изкуство и „скален каньон" 2 в 1 - за шумоизолация и за катерене.

СитиАрх предлагат популярния открит бар „Маймунарника" да се превърне в дискусионен клуб, да се оформи Алея на здравето, а атракционно влакче да вози от гара „Пионер" до бъдещата атракционната зона в жк. „Дианабад".

Екипът на арх. Стефан Добрев иска нов спортен комплекс на мястото на гара „Пионер", през който да минава „Зелен булевард". В проекта влиза открита многофункционална зала до Националния стадион „Васил Левски".  

Още идеи: В зоната на сегашната конна база да се разположат центрове за ролери и за скейтбордспортове, като самата конна база се премества в Ловния парк.

Районът на автокъща „Капитолия“ се предвижда за вход от западна посока към парка, с атракционно-занимателни съоръжения, с възстановяване на плавателния канал за лодки, картинг-център и др.

Токоизправителната станция ще се запази, а зад нея е централизираната администрация и служба за поддръжка на парка. В пространството между сградите и тенис-кортовете ще се изгради мини-голф игрище и парк за разходка на кучета.

По цялото протежение на бул.“Др.Цанков“ е проектирана шумопоглъщаща преграда, имитираща скална структура, като от вътрешните страни е закрита с геопластики и растителност.

Горската обсерватория (наблюдателна кула) – по идея и модел от Баварския горски парк – Германия.  

Сред предложенията има и Виенско колело, подмяна на настилки, зеленина и строеж на обществени тоалетни. 

Столичната община е избрала за какви проекти може да кандидатства по новата оперативна програма "Региони в растеж". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!