Без строежи в Борисовата, идеите тип "Виенско колело" няма да се реализират

Конкурсът избира кой ще прави ПУП, победителят ясен до 10 юли

Юлиана Ончева Последна промяна на 10 юни 2015 в 09:50 5817 4

В Борисовата градина няма да се строи нищо. Целта на Столична община е да си върне къпалнята „Мария Луиза“, заведението „Веселото село“ и автокъща „Капитолия“.

Това е целта на бъдещия Подбробния устройствен план на парка, заяви за OFFNews Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ и шеф на комисията по култура на „Московска“ 33.

Обявеният конкурс, в който участват 7 фирми, е именно за да се избере кой ще изготви ПУП на Борисовата градина, но идеите, залегнали в проектите, няма да се реализират в представения вид, категорична бе Едрева.

Ще има озеленяване, преасфалтиране на места, където е необходимо, подмяна и засаждане на дървета, но никакви виенски колела и нови сгради няма да се появяват, отсече лидерът на ГЕРБ в Столична община.

Някои от идеите досега включват Виенско колело, построяване на атракциони, спортни зали, подземни паркинги, надлези над пътните платна в района на парка, амфитеатър, плавателен канал за лодки и др.

19 становища за седемте проекта за промяна на Борисовата градина постъпиха в Направление „Архитектура и градоустройство“, комисия обобщава мненията, за да ги предостави на журито за конкурса. Основните искания в тях са в парка да не се строи нищо, съобщи за OFFNews главен експерт арх.Боряна Байчева.

В конкурса са "НиКонсулт", които спечелиха конкурс за преустройство на пространството пред Царския дворец, който в последствие беше спрян, "СитиАрх", които имат няколко проекта за пътни артерии в София, "Стефан Добрев Архитектура и дизайн", които правят и проекта за бул."Евлоги и Христо Георгиеви", "Ковачев архитекти", АТМ, "Архкон" и "Екип Кали".

Журито за конкурса стартира работа в понеделник - 15 юни. В неговия състав са арх. Емил Стоянов, ландш.арх. Пенчо Добрев, инж. Георги Кордов, арх. Валентина Добрева, инж. Лорита Радева, Борислав Бориславов, доц. д-р Борислав Борисов, Капка Георгиева, Анна Стойкова, ю.к. Мария Механжджиева, ландш. арх. Мая Тренчева, арх. Любомир Петров, гл. ю.к. Екатерина Жутова, ланд. арх.(инж.) Недялка Сапунджиева, инж. Тодор Костадинов.

Победителят трябва да стане ясен до 10 юли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.06 2015 в 11:10

Т.е. Иване, е трябвало теб да питат. Всички сте адските разбирачи зад клавиатурата. Не така се променят неща в демокрация, обаче. Един ден, може би, ще се научим.

10.06 2015 в 10:41

Превърнахте Ариана в клоака ма фандъчке!
тъпи селски пръчки и мутри.
Гнус!

10.06 2015 в 10:40

Строежи няма да има!


- - -
Само временни преместваеми търговски обикти тип лавка. Бири, чипс, захарни боклуци... ей такива заебавки.

10.06 2015 в 10:27

Просто нямам думи:( В нашата столица освен Молове и хиляди наблъскани една в друга коопераци нищо друго не е построено през последните 20год. Който и каквото да предложи без значение колко смислено е то от всякъде само чуваме как не трябва , неможе , не искаме , ама защо мен точно не сте питали и т.н. И така в край сметка София продължава да е НАЙ-ГРОЗНАТА столица в Европа.без нито един нормален парк и пешеходни зони. Просто нямам думи!!!!!