Внимавайте, утре времето ще опасно! Вижте какво да правите при наводнение

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2018 в 16:29 8657 0

Полицията в Бургас разпространи ценни съвети към гражданите как да постъпят преди и по време на наводнение.

Причината е, че за областта, както и за още много региони на страната, цяла Северна и Източна България плюс областите Хасково и Кърджали, утре е обявен оранжев код за опасно време.

Очакват обилни валежи от дъжд и сняг, образуването на снежна покривка и силни ветрове.

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморският циклон „Албена“, преминаващ през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни. Още през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В югоизточната половина на България ще превалява значително количество дъжд. С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават.

Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°.

Утре, в по-голямата част от страната, валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг.

Валежите в Източна България ще бъдат значителни. Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще остане ветровито със силен, в Дунавската равнина и Източна България временно и бурен северозападен вятър, който ще е причина за снежни виелици и образуване на преспи и навявания. Максимални температури по Черноморието до 6-8°.

През нощта срещу вторник в цялата страна снеговалежите ще спрат и над много райони облачността ще се разкъса. Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, на много места значителни. Около обяд почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Ще бъде ветровито със силен и бурен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 5-8°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, с тенденция на усилване.

В тази връзка призоваваме гражданите да бъдат особено внимателни и да не предприемат рискови пътувания. Ако въпреки това е наложително, резервоара на автомобила да е пълен с гориво, да се вземат провизии и вода, а батерията на мобилния телефон да бъде заредена изцяло. 

С помощта на служителите от Пожарна безопасност и защита на населението – Бургас, популяризираме :

ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЕ:

ПРЕДИ НАВОДНЕНИЕТО

- Подгответе личен багаж с лични вещи, документи, фенерче, особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, свирка, по една топла дреха за всеки, и вода.

- Съхранявайте пожароопасните вещества и препарати в плътно затворени съдове.

- Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.

- Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при наводнение най-опасни са ниските етажи на жилищата.

- Подгответе план за поведението на всеки член от вашето семейство.

- Информирайте се от кои реки, язовири и други водоеми близо до вашето населено място може да се очаква наводнение.

- Осведомете се за риска от наводнения и се осведомете за най - близкото безопасно място.

- Ако имате сключена застраховка, поставете я в личния багаж.

ПО ВРЕМЕ НА НАВОДНЕНИЕТО

- Информирайте се непрекъснато за обстановката и следвайте инструкциите на спасителните служби.

- При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Известете близките си или органите на МВР за местонахождението си.

- Ако трябва да се евакуирате изключете централно газта и електричеството. Вземете Вашия личен багаж.

- Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

- При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

- Избягвайте наводнени територии.

- При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.

- Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминете само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

- Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само, ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

- При поройни дъждове не заставайте под или на мостове, подлези, надлези и други съоръжения - високата вода може да ви отнесе.

- Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на тел 112, уведомете органите на местната власт, пожарната и други структури на МВР. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

- Не пийте вода от наводнените площи, защото може да е замърсена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови