''Витоша ски'' с визия за развитие на планината, инвестира 100 млн. евро срещу промяна в законите

OFFNews 23 май 2024 в 15:06 1677 4

Витоша ски

Снимка Витоша ски

Концепция за развитието на Витоша според визията на собственика на "Витоша Ски" и "Техноалпин" - Ерик Гумерер, представят от дружеството.  В документа „Визия Витоша 365“ е записано, че в следващите между 2 и 6 години в развитието на планината ще бъдат вложени повече от 100 млн. евро. 

Стратегическата визия на дружеството включва превръщането на района в първокласна целогодишна туристическа дестинация. 

За да се реализира тази визия, "Витоша ски" са идентифицирали 4 стратегически цели: Прилагане на всеобхватни усилия за модернизация на лифтове/гондоли за укрепване на инвестиционния успех в баланс с природата; Разработване на основни паркингова и кулинарна инфраструктура за повишаване на качеството на ски изживяването; Осигуряване на надеждност на снега за успех на инвестицията; Създаване на устойчив, целогодишен курорт за оптимизиране на цялостното изживяване на клиентите.

Постигането на тези цели обаче зависи от коректната подкрепа на местната власт, подчертават от "Витоша ски".

Стратегическа цел №1 на дружеството е да превърне Витоша в гореща точка за зимен туризъм. Предвидените инициативи са: Нова лифтова инфраструктура, Нова инфраструктура за правене на сняг, Нова кулинарна инфраструктура и места за паркиране. 

Нови паркинги в подножието на планината с 3 точки за достъп ще премахнат 1.5 милиона автомобила годишно от планината и по този начин ще намалят емисиите на CO2 с до 10 000 тона, твърдят още от дружеството. 

В тази връзка дружеството предлага пълна реконструкция на Драгалевски, Симеоновски, Княжевски лифтове и други.

Стратегическа цел №2 на дружеството е да превърне Витоша в гореща точка за летен туризъм. Стратегическите инициативи са: Пътеки за планинско колоездене, Въжен парк сред природата и Хайкинг пътеки. 

Стратегическа цел №3 на дружеството е да превърне Витоша в еталон за устойчив и приобщаващ туризъм за целия свят. Стратегическите инициативи са: Зелена енергия, Кръгово управление на отпадъците и Приобщаващо развитие

От "Витоша ски" идентифицират три проблемни точки, които спират развитието на курорта. Това са Закон за горите, План за управление и Липса на зониране и устройствено планиране. 

По отношение на Закона за горите с приемането му през 2011 г. се въведе изцяло нова и различна нормативна уредба по отношение на лифтовете и влековете. Наложи се учредяване на право на строеж за всеки отделен фундамент на всеки стълб и станция и допълнително за зоната за безопасност. Освен това, за да се реконструира съоръжение чрез замяната му с ново, инвеститорът е длъжен да учреди право на строеж за новите фундаменти на стълбовете. За да се постигне това, земята под фундаментите трябва да бъде извадена от горския фонд, но планът за управление на Природен парк "Витоша" изрично забранява това. Освен това на всеки субект, който не е държавен или общински орган, е забранено изобщо да учредява право на строеж там. Още повече, за да придобият юридически статут на ски писти терените, които са били използвани за ски писти, те също трябва да бъдат извадени от горския фонд - което е забранено. Към настоящия момент единствените ски писти със статут на ски писта на територията на Природен парк "Витоша" са пистите "Витошко лале (Лале)" и части от "Синята писта". За да могат съоръженията и ски пистите да бъдат реконструирани по законосъобразен начин, правителството, инвеститорите, общината и местната общност трябва да намерят балансиран начин за промяна на Закона за горите, обясняват от "Витоша ски". 

Планът за управление на Природен парк "Витоша"изтече през 2015 г. и не е актуализиран от девет години.

Планът не позволява изключване на терени от горския фонд, което е основна пречка за реконструкцията на съоръженията и оформянето на законни ски писти. Съдържанието му е вътрешно противоречиво, като на едно място планът "насърчава" инвеститорите и собствениците да изграждат по-добри системи за съоръжения, но на други места въвежда правила, които забраняват необходимите стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се направи това. Това е най-старият план за управление в страната, който към днешна дата не създава ефективна нормативна уредба за нито една своя област.Тъй като приемането на новия План за управление вече се забави с девет години, най-бързият подход е да се пристъпи към актуализация (промяна) на настоящия, за да се премахнат пречките до пълното приемане на нов План за управление, посочват от "Витоша ски". 

Липсва устройствено планиране и зониране, твърдят още от дружеството. Територията на Природен парк "Витоша", попадаща в Столична община, няма устройствено планиране, както се изисква от Закона за устройство и застрояване (ЗУТ). Според Общия устройствен план на София, Витоша е част от зелената система на столицата. Съгласно Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО), развитието на Природен парк "Витоша" се извършва съгласно Плана за управление въз основа на подробни устройствени планове (ПУП). Планът за управление, обаче, не съдържа устройствен план и няма изработени подробни устройствени планове за Природен парк "Витоша". "Витоша ски" стартира процедура за специализиран подробен устройствен план (СПУП) за "Туристическа и ски зона Алеко", която обаче не може да бъде финализирана, поради приетия нов Закон за горите. Необходимо е да се изработят и приемат специализирани подробни устройствени планове за статут на отделните зони в Природен парк "Витоша", твърдят от Витоша ски. 

В позицията се посочва още, че придобиването на Витоша Ски АД от ТехноАлпин дава стратегическата възможност за значителни инвестиции, стимулиращи растеж не само в рамките на самия ски курорт, но и в свързани индустрии като ски училища, ски водачи и др.

За реализацията на визията в рамките на 2-6 години дружеството предлага обща инвестиция от над 100 милиона евро, но ако законите бъдат променени.  

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    4

    име

    23.05 2024 в 17:26

    Изплюхте камъчето! Само, че са много малко хората дето искат Витоша да се превърне в Банско v 2.0.

    А нормалните жители на София искаме просто да има нормален и достъпен лифт до горе и да се обработва Стената и няколкото влека по нея.

    Ама не. Не можело да се възстановят ни княжевския, ни Драгалевския, ни Симеоновския лифт. Трябва да се прекрои всчико и Витоша да заприлича на Paradise Mall

    14369

    3

    случайно прочетох

    23.05 2024 в 16:31

    https://offnews.bg/interviu/na-vitosha-nishto-ne-mozhe-da-se-sluchi-dokato-ne-se-opravi-zakonodat-733084.html

    Това е от 2020г

    Тоя иска да направи Витоша цялата в изкуствен сняг(това си му е бизнеса) и шкембеджийници.
    Нямам доверие на подобни хлъзгави люде! Чиба!

    585

    2

    Stoyancho

    23.05 2024 в 16:08

    Предложението на Витоша ски на мен лично мн ми допада, защото точно от това имаме нужда. Нови и модерни лифтове, обновени и нормални еко пътеки, места за отдих, приятни места, а не както е сега едно нищо.
    Защото тук с всички сила важи поговорката: царя дава, пъдаря не дава.

    8774

    1

    flatko

    23.05 2024 в 15:39

    Моята визия за развитие на Витоша е малко по-различна - да изгонят като мръсни кучета "Витоша ски" от Витоша, да вкарат в панделата Цеко Минев, да конфискуват цялото му имущество, да дадат концесия на някой читав, като се мине през конкурс и се задължи да оправи старите съоръжения, с краен срок.
    ЦГМ да пуснат по-редовни линии към планината и в почивни дни да се спре автомобилния трафик нагоре. Автобусите да са лятото до 20-21 ч., а не по светло в най-голямата жега да минава последния и да е пълен като индийски влак.

     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София