''Вдигна се голяма патаклама'' или как родители на ученици от Варна ''свиха'' публиката на проруска конференция

Нели Александрова 07 февруари 2023 в 23:23 19673 7

Снимка Нели Александрова

Ранен следобед във вторник, 7 февруари. До оранжево-сива сграда на улица „Капитан Райчо Николов“ във Варна група хора протестират тихо. Мястото е пред читалище „Искра – 1924“, на ръба на ромската махала Максуда.

Саморъчно направени плакати, някои оцветени в червено, гласят „Russia is a terrorist state” (Русия е терористична държава) и „Stop Kremlin propaganda“ (Спрете кремълската пропаганда). „Комунистическият СМЕРШ арестува около 700 хиляди души – около 70 хиляди от тях са разстреляни (над 3000 са български граждани), пише на трети.

Повод за последния е заглавието на доклад, част от около двучасова научна конференция под надслов "Търсеният мир в съвременния свят".

Присъстващите са 30-ина, включително лекторите и двама представители на руското консулство край морето. Един от тях се включва в началото на форума с изчитане на приветствие от руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Думите в него, макар да описват вредите от лошия Запад и нарушения световен ред, алегорично успяват да илюстрират и руската агресия в Украйна.

„... (Те) грубо и безпардонно насаждат своята етика, възгледите си за културата и представите за историята, а понякога подлагат на съмнение суверинитета и целостта на отделни държави, създават заплахи за тяхното съществуване“.

Почти апокрифната читалищната сбирка е организирана от Съюза на учените в България (СУБ) – секция история и от Съюз на учените – Варна. Модератор е проф. Нина Дюлгерова от СУБ, преподавател във Варненският свободен университет, а допреди няколко години и част от екипа на Евразийският център към Историческият факултет на Софийския университет.

Първоначалната информация и покана, разпространена в социалните мрежи ден по-рано, гласи, че сред лекторите на събитието е ученик от варненската Хуманитарна гимназия „Константин Преславски“, а в публиката ще бъдат ученици от 11 клас с профил „Обществени науки“ в същото училище.

И така, докато родител на едно от децата не споделя историята в профила си в социалните мрежи.

„Вдигна се страшна патаклама“, посочва друг от родителите с деца в гимназията.

Казусът се репоства стотици пъти, бившият народен представител Стела Николова подава среднощен сигнал до регионалния образователен инспекторат, други сигнализират с имейли и обаждания директора на гимназията, Държавната агенция за закрила на детето, омбудсмана Диана Ковачева, няколко министерства – на образованието, на културата и на външните работи.

Няколко часа по-късно всички дават „на заден“, и в понеделник много късно вечерта посещението на децата на конференцията се отменя.
Родителите, сезирали директора Емил Груев, получили уверение, че ученици няма да участват, вкл. и младежът, готвил доклад за форума.
Отсъствието на учениците не се отразява по никакъв начин на събитието.

Проруската му инерция продължава с внушението, че е виновна политиката на Запада – „Опитват се да противодействат на хода на историята“, се казва още в приветствието на Митрофанова – но и с фалшиви факти и цитати.

Като разказаният с апломб от Мила Жечева от Обществения съвет на Български антифашистки съюз, според която НАТО и ЕС са успели да реализират политическо завещание на германския канцлер Ото фон Бисмарк за разделяне на обществото. „... Достатъчно е да се намерят предатели сред националните елити, които до такава степен да променят съзнанието на една част от народа, че той да ненавижда всичко руско...“

„Имаме източници, които са измислени“, посочва присъстващия в салона Павел Попов, бивш зам.-областен управител на Варна и с диплом по философия, с което предизвиква брожения сред малкото слушатели и лектори.

Коментарът му важи и за наратив на модераторката Нина Дюлгерова, който, ако родителите на варненските единадесетокласници не бяха заринали с оплаквания институциите, техните деца щяха да чуят.

„Когато настъпва обрата във Втората световна война през януари 1943 г. след битката при Сталинград, държавите победителки – САЩ, СССР, Великобритания, канят и Китай – вземат решение, според което всяка от тях е длъжна, ако в съседна държава или другаде забележи наченки или развитие на нацизъм, хитлерофашизъм, тази държава победителка (от ВСВ), трябва да осъществи специална военна операция. Този текст е вкаран в чл. 52 от устава на ООН“, твърди Дюлгерова.

„В цитирания чл. 52 се разглеждат регионалните организации, които страните могат да създават, казва Павел Попов, който проверява документите на световната организация на място.

Отговорът на Дюлгерова гласи, че никой не е съвършен и това е грешка на езика.

И макар в устава на ООН да има няколко текста, които обсъждат употребата на невоенна и военна сила срещу заплаха срещу мира, там никъде не се споменават думи като фашизъм, нацизъм и пр.

Докато конференцията все още продължава, от съюза на учените във Варна публикуваха декларация, в която заявяват, че „името на организацията е неправомерно замесено в провеждането на конференцията“, а управителният съвет нито е обсъждал провеждането ѝ, нито е давал разрешение за провеждането му.

Междувременно, към края на проявата в читалището във Варна, господин с жълта папка се опитва да иска лични данни и подпис в защита на българския лев.

Лаконичен коментар под първите родителски сигнали обобщава ситуацията така - „Страхотна конференция – учените не са организирали, директорът не е пращал ученици“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

seamenn

08.02 2023 в 10:52

Било "грешка на езика". Подобна плиткоумна тъпня може да се роди единствено в оскъдния мозък на русороб! Всяка една дума от прорашистката им пропаганда е грешка на езика!

345

6

Джендо Джедев

08.02 2023 в 07:57

Хаха, тия не са учени, тия са учЕни. И не се занимават с наука, а с нАука. Ега ти фашисткото сборище!

2099

5

Mateevk

08.02 2023 в 07:54

Общо взето верни неща са се казали на тази конференция, но трябва просто да се смени знака. Иначе някой би забелязал наченки на фашистка пропаганда и би я забранил. Ако този някой си беше на мястото, естествено.

22547

4

dolivo

08.02 2023 в 07:45

няма учени там

само Възражденци под прикритие

Листовката накрая ги издава, като Йеховисти влизат мазно с добрата новина

4738

3

Того

08.02 2023 в 05:18

Докато начело на държавата стои руски агент на влияние ще има много такива сбирки в България. Оставка на Румен Радев!

865

2

Constanza

08.02 2023 в 00:26

Виж ги, виж ти, Съюзът на учените в България с какви дейности се занимавал.

8053

1

DARTH VADER

08.02 2023 в 00:01

Браво на всички тези родители!!!

Някой в руското посолство много се е заблудил,че вечно ще търпим "освободителите",които не искат да си тръгнат и до днес...



Както казват във Варна:ай кафа;)))