Учители и родители обвиняват директор на училище в психически тормоз

Директорката забранявала на новите учители да говорят с назначените преди тях преподаватели. РУО-Пловдив е установило нарушения, обявен е конкурс за ново ръководство

OFFNews 13 януари 2024 в 09:00 5687 3

Училището

Снимка Стопкадър: БНТ

Училището в Паничери

Родители и преподаватели обвиняват временно изпълняващия длъжността директор на основното училище "Христо Ботев" в хисарското село Паничери, че извършва системен психически тормоз върху учители и нарушава нормативните наредби, съобщи БНТ.

Регионалното управление по образованието в Пловдив е потвърдило, че има констатирани нарушения от директора Детелина Милтенова. 

Милтекова е директор от ноември 2022 г. Оттогава в учебното заведение има голямо текучество на преподавателите. Някои от тях са напуснали заради лошото отношение на директора, други са били освободени от нея, а към момента двама са с предупреждение за дисциплинарно уволнение.

"Тормозът върху учителите, най-вече върху новите, е ежедневен. Получават инструктаж да не общуват със старите колеги, забрана да почиват заедно, да ги качват в колите, ако на някой нещо му се наложи", обясни преподавателят по физическо възпитание и спорт Христо Шивачев. 

По думите му досега са напуснали 7 учители, още четирима ще напуснат сега, а трима от непедагогическия персонал са изгонени.

"Двама имат последно предупреждение за изгонване, единият от които съм аз. Защо? Просто защото не съм удобен", каза Шивачев.

Нено Тойков, напуснал преподавател по математика, разказа, че седим нови учители са уволнени, "без да правят нещо кой знае какво". 

Според учители директорът извършва системни нарушения на нормативните наредби.

"Директорката си позволява да изтрива над 200 отсъствия на ученици, ако има 6 часа проведени за цялата година, защото тя е учител по информационни технологии. Не кара часовете си. Позволила си е да фалшифицира подписи на наши колеги", каза още Христо Шивачев.

Заради голямото текучество на учителите и поведението на директора, родителите са преместили децата си в съседни училища.

"Не може цял ден децата да стоят без печки, а тя да стои по тениска.Под всякаква критика е откакто е дошла тя, мъчи се да замърли училището и да го затвори, но ние в селото няма да го позволим това", коментира Гергана Асенова.

Друг родител също потвърждава, че децата са стояли на студено. Златка Китенова премества децата си, след като те отказват да ходят на училище. Причината била честата смяна на учители. 

Директорът на училището отрече децата да нямат отопление в класните стаи. Тя обясни, че родителите са преместили децата си, защото не я харесват.

"Тази майка отвън имаше проблем с медиатора, дойде и вика: "Ще ви бия". Аз се уплаших, извиках полиция и тя се настрои срещу мен", заяви Детелина Милтекова.

По отношение на текучеството на преподаватели в училището, директорът каза че няма проблеми: "Кадрово сме обезпечени. Има двама преподаватели с предупреждение за уволнение. Това са двамата колеги, които с подписка искаха да ме махнат".

На въпрос затова ли са с предупреждения за дисциплинарно уволнения Милтекова отрече. Тя обясни, че е са счупени прозорци по време на дежурство на един от учителите, който "пушел цигара". 

"Аз не съм тръгнала да ги махам, просто малко да се кротнат, те просто прекалиха", заяви тя.

От регионалното управление по образованието посочиха, че след получените сигнали от преподавателите са извършили две проверки, като са констатирани редица нарушения от директора и тя е била наказана с предупреждение за уволнение.

"Имаше открити нарушения, свързани с обява на работно място без същото да е свободно, имаше констатирани нарушения при изготвяне на щатни разписания, неосъществен контрол върху работа на комисии за подбор на учителите", каза Антоанета Пакова - началник отдел РУО - Пловдив.

Регионалното управление потвърди, че има голямо текучество на персонала в училище, имало и финансови нарушения. В училището се обучават 34 деца. Община Хисаря също започна вътрешен одит. В петък регионалния ниспекторат по образованието обяви конкурс за директор на училището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

13.01 2024 в 13:59

А тя дори не се е окопала, временно изпълняваща длъжността е.

400

2

демотиватор

13.01 2024 в 09:13

Навсякъде едно и също, и в БФС, и в държавните институции, и в медиите, и в Народния театър, и в (много от) училищата.
Все някой несменяем се е окопал със свитата си и вилнее...

22548

1

dolivo

13.01 2024 в 09:04

пази боже сляпо да прогледа

социалния натиск ще я вмени

давайте по вестници и медия да лъсне в цялата си прелест директорката
 
X

Да помогнем на украинските деца!