Три съмнителни проекта за 1.5 млн. в новата програма за образование. Кунева разпореди проверка

Александра Маркарян 14 юни 2016 в 15:08 7774 3

Три силно съмнителни проекта са били одобрени по новата оперативна програма за образование. Министърът на образованието Меглена Кунева разпореди незабавна проверка както за тях, така и за всички останали - общо 62 - по процедурата за подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка за деца в неравностойно положение. Проверката започва днес и до 8 дни ще има резултат, обяви министър Кунева днес на нарочна пресконференция. 

Проектите са идентични като съдържание - буквално те са copy-paste, по думите на вицепремиера Кунева; като сума, за която се кандидатства - малко под максимално допустимия таван от 500 000 лева; като кандидатстващи лица, идентични са и детските градини, в които ще се изпълняват проектите. Освен всичко това изпълнението им е насочено към един район. Вицепремиерът Кунева отказа да го назове.

Проверката започва днес, след като в петък Национална мрежа за децата е подала сигнал до МОН и всички тези подозрителни съвпадения са били установени от вицепремиера. Звеното за вътрешен одит и инспекторатът на МОН ще трябва да установят дали тези проекти са били класирани при надлежно спазване на процедурата за оценка и класиране.

Проектите са на: сдружение с нестопанска цел "Детски свят - щастливо бъдеще" (за 499 536,69 лева); сдружение с нестопанска цел "Детско царство" (за 499 665,61 лева) и сдружение с нестопанска цел "Детски усмивки" (за 499 319,87 лева).

И трите сдружения са регистрирани през 2015 г., веднага след обявяването на насоките за кандидатстване по процедурата "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение" по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (НОИР).

Справка в портала за електронни административни услуги за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза на Министерството на правосъдието показва, че членовете на управителните им съвети са едни и същи хора.

Членовете на Управителния съвет на "Детски свят - щастливо бъдеще" са: Димитринка Димитрова Рашева, Биляна Мирчева Илиева, Николай Стефков Стефанов, Цветан Георгиев Гачев, Емилия Иванова Сигмянова, Емануела Емилова Дуницова и Пламен Василев Найденов.

Членовете на УС на "Детско царство" са: Димитринка Димитрова Рашева, Пламен Василев Найденов, Николай Стефков Стефанов, Цветан Георгиев Гачев, Емануела Емилова Дуницова, Емилия Иванова Сигмянова, Биляна Мирчева Илиева.

Членовете на УС на "Детски усмивки" също са: Димитринка Димитрова Рашева, Биляна Мирчева Илиева, Николай Стефков Стефанов, Цветан Георгиев Гачев, Пламен Василев Найденов, Емилия Иванова Сигмянова и Емануела Емилова Дуницова.

"Детски усмивки" и "Детски свят - щастливо бъдеще" са регистрирани на един и същи адрес: Варна, ул. "Йоан Екзарх", 11.

При кандидатстването за безвъзмездното финансиране по процедурата по НОИР формално е спазено изискването една организация да не може да бъде водеща за повече от един проект, но за мен, като юрист, това е заобикаляне на закона - едни и същи хора, били те на различни позиции, да кандидатстват, категорична бе министър Кунева.

Ще направя всичко възможно програмата да тръгне добре, да върви добре и да няма никакви съмнения. Няма да се уморя да разглеждам всеки сигнал, каза още Кунева. По думите ù традиционно с програмите за ромски деца има проблеми, а това е сфера, която се нуждае от устойчиви резултати. Няма как да се съгласим с нещо, което не стига до децата, посочи вицепремиерът. Тя бе категорична, че "всеки лев трябва да отиде по предназначение" и подчерта, че няма да се умори да проверява сигналите за нередности, както и че приема и анонимни сигнали.

Списъкът с одобрените 62 проекта беше качен на сайта на Министерството на образованието и науката на 3 юни. За да бъдат сключени договори и да бъдат отпуснати средства, проектите трябва тепърва да минат на допълнителна проверка от Управляващия орган по програмата за двойно финансиране, свързани лица и други проблеми.

В момента, благодарение на сигнала и на бързите действия на министерството, няма нанесена щета, но искам да кажа ясно: никой да не си прави сметката, че може да се продължава по такъв начин, каза Кунева и допълни, че ако проверката докаже злоумишлени действия, тя няма да се поколебае да сигнализира прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

3

Новак

15.06 2016 в 08:08

Голяма лъжа било, че няма да ни изплатят част от евро парите, но изведнъж се засилиха да проверяват проектите за евро финансиране. Сигурно е случайно? И как изведнъж видяха тези нередности - има вицепремиер с такъв ресор, а и каката с това се занимава има няма две години.

8359

2

ОФчар

14.06 2016 в 18:42

Пръмова президент, президент!

13709

1

Маргарит

14.06 2016 в 15:16

Тази Кукунева няма ли да спре да ни облъчва с некадърността си.

Било законно, ама било и заобикаляне на закона.
Ами калпави са ви законите бе, джанъм.

Като сте сложили изискване една организация да прави един проект, естествено, че ще си нароят организации за по 2лв парчето.

Не е въпросът колко проекта ще вземат тези юнаци. Въпросът е ако спечелят, кой и как ще ги контролира, за да не окрадат парите.

Или пък контролът беше само за да текат в правилните джобове, не ли?