Снеговалежите продължават и утре, опасно време в четири области

ОFFNews 07 март 2015 в 19:20 3471 0

За утре е обявен оранжев код за сняг в четири области – Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. Валежите ще продължат, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ).

В областите с оранжев код са възможни материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи, съветват от НИМХ.

Жълт код за сняг в десет области - Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора , Хасково, София – област и Благоевград. В тези области времето може да бъде потенциално опасно. 

В Предбалкана валежите ще продължат. Очаквани количества 20-30 л/кв.м за денонощието.
За София-област и Благоевград - В планинската част от областта снежната покривка ще се увеличи с още 10-20 см.

През последното денонощие речните нива в страната са продължили да се повишават, съобщават от МОСВ.

Дунавския басейн:

Нивото на река Огоста се е увеличило с до +9 см, а на Искър с до +10 см. Нивото на река Осъм се е покачило с до +12 см, на Янтра с +37 см, а Русенски Лом с до +46 см;

Черноморски басейн:

Нивото на река Камчия при село Гроздьово е увеличило с +94 см, а на река Айтоска при село Камено с +42 см. Нивото на река Факийска при село Зидарово се е повишило с +226 см, а на река Ропотамо при село Веселие с +194 см.

Източнобеломорски басейн:

Нивото на река Огоста се е увеличило с до +9 см, на Марица – с до +149 см при гр. Свиленград и с +256 см на р. Харманлийска при гр. Харманли. Водното ниво на река Върбица при сп. Джебел се е повишило с +233 см;

Западнобеломорски басейн:

Нивото на река Места се е увеличило с до +40 см, на Струма също.

Към 19:00 часа водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води, а водното количество на р. Айтоска при с. Камено е над прага за внимание.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка днес ще продължат да се повишават речните нива в почти цялата страна. В резултат на регистрираните и прогнозираните валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага, през прогнозирания тридневен период се очакват значителни повишения на речните нива в страната.

Дунавски басейн:

Водосборите на реките и съответните им притоци: Лом, р. Огоста, р. Осъм, р. Янтра горно и средно течение и съответните й притоци, р. Русенски Лом – целия басейн.

Черноморски басейн:

Добруджанските реки, р. Провадийска – долно течение, р. Камчия – целия водосбор и притоците й (р. Голяма Камчия и р. Луда Камчия), р. Двойница, р. Айтоска, р. Русокастренска, р. Средецка, р. Факийска; р. Ропотамо, р. Велека, р. Резовска.

Източнобеломорски басейн:

• р. Тунджа – водосбора й след вливането на р. Мочурица преди гр. Ямбол;
• р. Марица – водосбора и притоците й след гр. Пазарджик и при вливането на р. Сазлийка;
• р. Арда – целия водосбор и притоците й.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово е преминало жълтия праг на предупреждение и по прогноза на 7-ми срещу 8-ми март ще премине оранжевия праг на предупреждение, където ще се задържи до 11-ти март .

Нивото на р. Марица при Харманли се повишава и на 7-ми срещу 8-ми март ще достигне оранжевия праг на предупреждение.

Нивото на р. Марица при Свиленград се повишава рязко и по прогноза до ранния следобяд на 7-ми март ще премине жълтия праг на предупреждение, а в късните часове на деня и оранжевия праг на предупреждение, като ще се задържи над него до 9-ти март.

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане по прогноза вече е преминало жълтия праг на предупреждение и до края на деня ( 7-ми март) ще премине и оранжевия праг, като ще се задържи над него до 11-ти март.

Нивото на р. Мочурица при с. Чарда по прогноза вече е преминало жълтия праг на предупреждение и до края на деня (7-ми март) ще премине и оранжевия праг, като ще се задържи над него до 11-ти март.

Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол до края на деня ще достигне и премине оранжевия праг на предупреждение, като ще се задържи над него до 10- ти март.

Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово бързо се повишава и по прогноза в ранните часове на 9-ти март ще премине червения праг на предупреждение, като се очаква да се задържи над него до 13-ти март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!