Червен код за много сняг в Родопите, опасност от внезапни наводнения

OFFNews 06 март 2015 в 20:31 3268 0

Екстремни количества сняг се очакват утре в Родопите.

Червен код за сняг и вятър е обявен в областите Хасково и Кърджали. Там ще духа умерен, временно силен, северен вятър, ще има условия за виелици и навявания.

Червен код е обявен и в област Смолян, но само за сняг. Очаква се валежите да са 60-80 л/кв. м.

Оранжев код за сняг и вятър e обявен за областите Търговище и Русе. През следващото денонощие се очакват снеговалежи, с количества 20-40 л/кв.м. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

Оранжев код за сняг в осем области - Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. През следващото денонощие се очакват значителни снеговалежи. Количества до 50-60 л/кв.м.

За Монтана и Враца - през следващото денонощие отново значителни валежи, вече предимно от сняг. Количества до 10-15 л/кв.м, но в южната част на областта от 30-50 л/кв.м.

Жълт код за сняг и вятър е обявен в три области - Силистра, Шумен и Сливен. През следващото денонощие се очакват валежи, предимно от сняг, с количества 20-30 л/кв.м. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

В други четири области е обявен жълт код за дъжд и вятър - Добрич, Варна, Бургас и Ямбол. През следващото денонощие ще духа умерен и силен североизточен вятър, с пориви до 20-22 м/сек. Очакват се и валежи, предимно от дъжд. Количества от 10-20 л/кв.м.

Жълт код за сняг е обявен в останалите области на страната. През следващото денонощие се очакват още снеговалежи до 15-30 л/кв.м.

За област Благоевград - през следващото денонощие се очакват още валежи, предимно от сняг, в крайните южни райони от дъжд. Количествата ще са 10-15 л/кв.м.

Утре ще вали сняг, само в крайните югозападни и източни райони валежите ще са предимно от дъжд. Очакваните количества ще са между 10 и 25 л/кв.м, в Предбалкана до 50-60 л/кв.м, а в Родопската област до 70-80 л/кв.м.

В неделя валежите от сняг ще продължат, но ще са по-слаби. Сумарни количества от 5-15 л/кв.м, , в централната част от страната до 20-25 л/кв.м. В крайните югозападни райони и в Югоизточна България ще вали дъжд и сняг. В понеделник валежи, предимно от сняг ще има само на отделни места с количества 5-10 л/кв.м.

Червен код: Времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни опасни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи, може да възникне и опасност за живота. Следвайте нарежданията и всички съвети на компетентните органи и бъдете готови да извънредни мерки.

Оранжев код: Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Жълт код: Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Състоянието на реките

През изминалото денонощие речните нива в страната са започнали плавно да се повишават.

Почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. В почти цялата страна почвите са преовлажнении се очакват значителни повишения на речните нива в страната.

Дунавски басейн:

Водосборите на реките и съответните им притоци - р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Златица, р. Бързия, р. Скът, р. Огоста, р. Искър (притоците й р. Косматица и р. Златна Панега), р. Вит, р. Осъм, р. Янтра – горно течение (р. Видима – горно течение, р. Дряновска – горно течение, р. Белица – горно течение), Русенски Лом – целия басейн.

Черноморски басейн:

Добруджанските реки, р. Провадийска – горно течение, р. Камчия – целия водосбор и притоците й (р. Голяма Камчия и р. Луда Камчия), р. Русокастренска, р. Средецка, р. Факийска; р. Ропотамо, р. Велека, р. Резовска.

Източнобеломорски басейн:

• р. Тунджа – целия басейн и притоците й;
• р. Марица – водосбора и притоците й след гр. Пазарджик;
• р. Арда – целия водосбор и притоците й.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Нивото на р. Марица при гр. Пловдив се очаква на 7–ми март в ранните часове да премине жълтия праг за предупреждение и да продължи да се повишава, като остане под оранжевия праг.

Нивото на р. Марица при гр. Първомай ще са повиши, като на 7-ми срещу 8-ми март се очаква да премине жълтия праг за предупреждение.

Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово ще започне да се повишава, като по прогноза на 6- ти срещу 7- ми март ще премине жълтия праг, ще продължи да се повишава и на 8-ми март ще премине оранжевия праг. Очаква се пикът да бъде достигнат на 9-ти март, оставайки под червения праг на предупреждение, след което ще започне плавно да се понижава.

Нивото на р. Марица при Свиленград се повишава, като се очаква на 7-ми март да премине жълтия праг за предупреждение, а на 8-ми март оранжевия, след което ще започна да се понижава.

Нивото на р. Марица при Харманли се повишава и на 7–ми март следобед ще премине жълтия праг за предупреждение, а на 8-ми март оранжевия, след което ще започне да се понижава.

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане се очаква във вечерните часове на 6-ти март да започне рязко да се повишава, като през нощта срещу 7-ми март ще премине жълтия праг за предупреждение, а на 7-ми срещу 8-ми март ще премине и оранжевия такъв и ще достигне максимум рано сутринта на 9-ти март. След което се очаква плавно спадане на водното ниво.

Нивото на р. Мочурица при с. Чарда спада, от 6-ти март вечерта се очаква да започне повишение, като на 8-ми срещу 9-ти март ще достигне жълтия праг за предупреждение.

Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол се понижава плавно, но ще остане над жълтия праг, като по прогноза на 7-ми март рано сутринта ще започне да се повишава, но без да достига оранжевия праг.

Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово плавно се понижава, но ще остане над оранжевия праг за предупреждение. Очаква се на 7-ми март да започне да се повишава, но няма да достигне червения праг за предупреждение.

Според прогнозите на EFAS в следобедните часове на 6-ти март, се очаква водното количество да достигне жълтия праг за предупреждение (водно количество с повторяемост веднъж на 2 години) в горното течение на р. Арда и в долното течение на притока й р. Крумовица.

Западнобеломорски басейн:
• р. Места – средно и долното течение;
• р. Струма – долното течение.

Възможни са внезапни наводнения.

Повишено внимание за водосборите на реките Марица и Арда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови