Снегът блокира Североизточна България

OFFNews 29 януари 2014 в 21:53 4585 0

Снимка: ruse-news.com
Снимка: ruse-news.com

Усложнява се обстановката в Североизточна България, където и в момента продължава да вали сняг, съобщава БНР.

Заради лошите метеорологични условия 30-и и 31-ви януари са обявени за неучебни за училищата на територията на община Търговище. Директорите на учебните заведения са задължени да предприемат мерки за недопускане на аварии по водопроводните и отоплителни инсталации.

В Добричка област са затворени за движение пътищата Добрич - Варна и Добрич - Силистра. От 16 часа от автогара Добрич са спрени всички автобуси по всички линии. В Добричка община има затворени междуселски пътища. И двата пътя - второкласният и третокласният от Добрич за Силистра през село Коларци и през село Честименско и Алфатар, са затворени. Затворен е и пътят Добрич - Варна. Едно село в Добричка община е без ток, четири села в Каварненско са с частично електрозахранване, три села са без вода. Аварийните екипи ще работят и утре. Навсякъде вали обилен мокър сняг.

Поради лоши метеорологични условия е прекъснато движението на влаковете в два железопътни участъка. Единият ж.п. участък е Добрич – Кардам, а другият – Силистра – Самуил.

Всички пътища в Силистренска област остават затворени. Обстановката в цялата област е изключително тежка. Движението по пътищата на практика е блокирано. Видимостта е силно ограничена и придвижването е невъзможно. Усилията на почистващите фирми през целия следобед са без резултат заради тежките зимни условия. Десетки автомобили в следобедните часове закъсваха в преспите на различни места в района. Спасителни екипи с верижна техника оказват помощ на хората. За да се избегнат инциденти с бедстващи в снега хора, движението по всички направления в областта е забранено за всякакви автомобили. Забраната ще остане в сила до успокояване на обстановката и разчистване на пътищата. На изходите на населените места ще бъдат поставени бариери и автомобилите ще бъдат връщани. Критично е положението във всички общини на областта, междуселските пътища са затрупани и е невъзможно да се чистят улиците и на практика стотици хора по селата са блокирани в домовете си. Три населени места са без ток. Властите предупреждават гражданите да спазват забраната за движение, а при необходимост да търсят съдействие в общинските центрове и на телефон 112.

Кметовете на Силистра и Кайнарджа издадоха заповеди за забрана на движението на всякакви автомобили в двете общини, с изключение на специализираните автомобили на Бърза помощ, Гражданска защита, полицията и почистващата техника. Целта е дане се допуска коли да затъват в преспите и да пречат на работата на снегорините.

Във Варна обстановката се усложнява заради ниските температури, които заледяват пътищата. 44 машини са по маршрутите на градския транспорт и лугират пътните участъци. Те ще работят през цялата нощ, ще се увеличат и машините, казаха от общината. Оттам призовават варненци да не използват автомобилите си, ако не се налага, за да не създават проблем със снегопочистването, както се е получило тази вечер по пътя за „Виница“. Движението вече там е освободено.

В община Вълчи дол е обявено бедствено положение. 21 села са откъснати заради снегонавявания. Кметът на общината Пенка Йорданова съобщи, че екипи на общината са извадили от преспите много автомобили, семейство с 8-месечно беше ще нощува във Вълчи дол заради бедствието.

В Аксаково цяла нощ ще разчистват пътя Аксаково-Игнатиево-Слънчево, за да отидат утре хората на работа, съобщи кметът Атанас Стоилов.

В Провадия има вече над 55 сантиметра сняг. Кметът на общината Филчо Филев информира, че двама души на хемодиализа, които се прибират от болницата във Варна, ще бъдат превозени и ще им се осигури снегорин, за да разчиства пътя пред тях.

Пътищата в Община Нови пазар са непроходими. По обед с тежка техника са прибирани учениците.

Временно е преустановено преминаването през граничните пунктове Кардам и Дуранкулак, съобщиха от пресцентъра на МВР. Причината е усложнената зимна обстановка на територията на Румъния. В ГД „Гранична полиция“ е постъпила информация от румънските власти за преустановено движение по националната пътна мрежа на Румъния в окръзите Калъраш, Браила и Тулча, включително и през ГКПП Кардам – Негру вода и ГКПП Дуранкулак – Констанца. Причината е усложнената зимна обстановка на територията на Румъния.

Утре ще бъде неучебен ден за всички училища в Шумен, съобщиха от общината. Причината е непрекъснатият снеговалеж и тежката зимна обстановка, поради която придвижването на учениците до училищата е сериозно затруднено.

В Община Смядово до края на седмицата няма да работят училищата и детските градини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл