След Хитрино пожарникари се оплакаха от лошите условия на работа

OFFNews 12 декември 2016 в 12:05 8691 1

След Хитрино пожарникари се оплакаха от лошите условия на работа

Дни след трагедията в Хитрино, при която загинаха седем души, от най-големия полицейски синдикат - Синдикалната федерация на МВР (СФСМВР) излязоха със съобщение, в което изразяват съболезнования към близките на жертвите и припомнят лошите условия на работа. 

От федерацията заявяват, че минути след инцидента в Хитрино е пратен екип от Варна, а не от Шумен, тъй като там е била ликвидирана службата "Спасителна дейност". От СФСМВР заявяват, че има закупени нови пожарни автомобили, за които липсват гаражи, но и пожарникари, които да ги обслужват. "Снабдяването със защитни средства на пожарникарите и спасителите е от дарения. Когато такива няма, те се закупуват от служителите", се казва в съобщението.

Според федерацията най-остър е недостигът на служители. Пожарогасителните и спасителни дейности се извършват при недостатъчен състав и практическа невъзможност за ефективното им осъществяване. Това е проблем, който вместо да бъде решен се отлага непрекъснато във времето, заявяват от Федерацията. "Ръководството на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" отказва да въведе минимален брой служители в екип за пожарогасене и все още не е ясно колко пожарникари сформират такъв – двама, трима, четирима? В момента на дежурство има по един шофьор и един пожарникар, които при пожар вътре в сграда не могат да спасят застрашените хора без да нарушат подзаконовата нормативна база и без да рискуват собствения си живот и здраве", се посочва в съобщението.

СФСМВР напомня, че през 2015 г. бяха закрити служби „Спасителна дейност", на което Федерацията се противопостави остро, но за съжаление безрезултатно. В момента от 31 служби за спасителни действия в страната има 8, като техният капацитет не е увеличен. Другите 23 служби „Спасителна дейност" бяха ликвидирани и една от тях е тази в Шумен. Първите спасители със специализирана техника, които пристигнаха на местопроизшествието бяха от Варна. Това е причината да липсват специализирани спасителни екипи в първите минути на трагедията, които да издирват затрупани и пострадали хора.

Към тези проблеми няма как да не бъдат добавени и индивидуалните условия, при които е поставен всеки пожарникар или спасител, посочват още от синдикалната организация. Налага им се да изпълняват по няколко длъжности – водачът на специален автомобил е и пожарникар, и спасител. За да не натрупват извънреден труд, който е неизбежен при намаления състав, тях ги изваждат от графиците на смените им и ги оставят да почиват, докато колегите им на дежурство работят в намален състав. И всичко това – в условията на постоянни псевдореформи, чиято цел не е да се повиши ефективността на службите, а да се ограничат разходите за безопасност на населението.

Със съчувствие към пострадалите и техните близки СФСМВР изразява своята солидарност и заявява активното си участие в кампаниите за преодоляване на последиците от трагедията и връщане на жителите на село Хитрино към нормалния им начин на живот, посочват от федерацията. В деня на национален траур, от името на членовете на СФСМВР изказваме съболезнования на близките на жертвите при трагедията в село Хитрино. С надежда за пълно и бързо възстановяване на ранените считаме, че както пострадалите и техните близки, така и цялото обществото трябва да са запознати с екстремните условия, при които се налага на пожарникарите и спасителите да рискуват живота си.

Рискът при овладяване на произшествия, особено в сложна обстановка като създадената в резултат на експлозия е неизбежен и винаги е споделен. Естествено е, когато има опасност за населението, да има такава и за пожарникарите и спасителите. СФСМВР разбира този професионален риск, но винаги ще се противопоставя на безсмисленото му увеличаване и рискуването на живота на пожарникари, спасители и полицаи, предизвикано от непремислени структурни промени, наречени „реформи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови