Скандалният репортаж на Съдебен спор, който разкри децата в плен (видео)

Дъщерята на Стефан Янев, който разкри случая, го пребила преди да бъде открит убит

OFFNews 22 февруари 2018 в 13:34 26954 3

Майката на държаните в плен деца заплашвала баща и съседи си с убийство (видео)

Майката на децата, която заедно със съпруга си ги е държала дълги години в плен, е посягала на баща си, заплашвала е него и съседи с убийство и осъждана за домашно насилие.

Това показват серия от репортажи на предаването на Нова тв "Съдебен спор", излъчени на 17 февруари. 

По-рано днес стана ясно, че 87-годишният Стефан Янев е открит мъртъв, а за това са задържани дъщеря му Мария и съпругът ѝ Свилен Велев. Години наред двамата държали трите си дъщери в една стая, като не ги пускали да ходят на училище и не им позволявали да общуват с други хора. 

От излъчените репортажи става ясно, че преди да бъде убит, Стефан Янев е бил обект на посегателство от дъщеря си. За това разказват съседи. Според Йосифка Тихомирова, която живее на същия етаж, ден след като Нова тв били на посещение на адреса, е викана полиция. Тогава за последно е видяла възрастния мъж жив.

Убитият Стефан Янев е бил бит от дъщеря си преди да бъде открит мъртъв, твърдят съседи.

"Излизам тука, заключвам, и чувам, че човекът стене вътре: „Моля, помогнете! Ужас, ужас, помогнете!" За да вика така, значи тя го бие в коридора. Тя му казва: "Аз ше те убия", защото е викал телевизията", разказва жената. По думите ѝ тя чувала, как Мария нанася удари на мъжа и отишла при съседка, за да извикат полиция:

Обадихме се на 112, дойде полиция. Изчакахме ги, обясних им всичко каквото е било. Чукаха, бутаха, тя не иска да отвори. Стояха около половин час, обаждаха се по радиостанцията на някого и нищо не стана. Нищо не направиха. Казаха, че има домоуправител, който трябва да отиде при кварталния.

Жената разказа, че всяка сутрин излизала със страх от апартамента си, тъй като Мария била агресивна и посягала и на други съседи. "Аз всяка сутрин със страх излизам. Чуя ли ги сутрин да излизат, аз не излизам", разказва жената.

По думите ѝ в апартамента, който е притежания на убития мъж и дъщеря му, през 2001 година е имало пожар.

"Те участват в някаква секта. Всяка събота ходят в някаква секта, там ги обличат, дали им промиват мозъците, това е мое мнение", разказва съседката. Според нея Мария и мъжът ѝ искат да изгонят стареца, за да се настанят и в неговата стая. Към онзи момент тя, съпругът ѝ Свилен и трите деца обитават една стая. 

След сигнала на съседите и Нова тв е повикана полиция, която разбива вратата на апартамента. Той е празен, а вътре е открита чантата на Стефан Янев, без която той не излизал от дома си. 

"Видях, че чантата, с която той обикновено ходи, е там. Би трябвало да излезе с нея, ако е излязъл сам", разказа домоуправителя Димитър Бързаков, според когото възрастният мъж е изкаран от апартамента насила. 

Няколко дни преди това камерата на Нова тв запечтва агресивното поведение на Мария, която нарича баща си военнопрестъпник и го обвинява в посегателство върху нея. Съпругът ѝ пък заявява, че възрастният мъж постоянно им налагал психически и физически тормоз. 

На обясненията на редактора на предаването Жоро Игнатов, че идват да проверят условията, в които живеят, Свилен Велев заявява: "Ами добре, снимайте тогава колко се грижи за този апартамент". В този момент Мария излиза от стаята и започва да крещи, че баща ѝ е лъжец и военнопрестъпник. "Махнете се от тука, бе, как не ви е срам", вика тя и бута микрофона на телевизията.  

Пред камерата Стефан Янев разказва, че според майката децата щели да попаднат в лоши групи, да пият, да употребяват наркотици, ако тръгнат на училище. В отговор Мария заявява, крещейки: 

Аз съм писала до прокуратурата, има в момента дело в международен съд. Не обичам българското. И вас не ви харесвам, излезте от тука. Аз съм тука шефът. 

След това бащата на трите деца разказва, че всички живеят в една стая. Мария го прекъсва отново с викове: "Лелее, на тия ли им обясняваш бе?", а на въпрос каква религия изповядват, отговаря: "Може и евреи да се окажеме".  

Дядото твърди, че преди 5-6 години в апартамента са провеждани заседания на църквата, в която мъжът и жената членуват. Той казва още, че трите момичета не излизат навън. На това дъщеря му Мария отговаря, че не смята, че момичетата са в риск, а мъжът ѝ заявява, че дядото постоянно ги тормозил: 

Постоянно ми се тропа на вратата и ми се говори постоянно за сметки и как ще ме изхвърли от тука. Плащаме си сметките. Той обаче тука психологически ни тормози и физически ни тормози.

Възрастният мъж твърди, че дъщеря му има ограничителна заповед заради упражнено насилие върху него. Мъжът ѝ обаче контрира, че това не било вярно. „Това е 87-годишен човек, на него ли ще вярвате?“, пита бащата.

Той не отрича, че семейството е натрупало задължения към "Топлофикация", но плащал, когато можел.

Бащата разказва, че децата се обучават на компютър и на други неща. "Вкъщи ги обучаваме, имаме интернет. Съпругата ми ги обучава", обяснява той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

3

Тинтири-минтири

22.02 2018 в 22:53

Да, защото конвенцията е срещу домашното насилие - и дъщери към родители, жени към мъже, сестри към братя и пр.

25665

1

Victimized

22.02 2018 в 16:53

Значи ако приемем истамбулската конфекция, случаи като такива ще влизат ли в обсега и? Когато жените са насилниците в случая? Щото и децата по домовете главно ги шамарят жени.
Та не е ли по-добре да се приемат по-строги закони за насилието срещу ДЕЦА, възрастни хора и всички като цяло. И да се наложат по строги мерки за прилагането на тези закони?
Или просто по стара седесарска традиция искаме да си вкарваме законодателството директно готово доста добре политически обмислено от западни юристи, и много зле преведено и приложено от българските им колеги?